Доступність посилання

ТОП новини

Переклад угоди про асоціацію з ЄС містить неточності (огляд преси)


Київ – Український переклад угоди про асоціацію з Євросоюзом містить неточності, стверджує експерт тижневика «Країна». Адже деякі юридичні терміни, що англійською пишуть однаково, в українському варіанті мають кілька відповідників, далеких один від одного. А оскільки підрозділи, що відповідали за пристосування до законів ЄС, розпустили, остаточний варіант ніхто до пуття не вичитував. Експерт вважає, що керівництво України недооцінює виклики, з якими стикнеться після підписання асоціації. Адже упродовж 10 років країна мусить ввести до законодавства європейські акти, а там – 80 тисяч сторінок. Якщо Київ підпише документ із помилками, їх можна виправити. Однак кожного разу треба ухвалювати новий закон про зміну тексту. У випадку розбіжностей апелюють до оригіналу. Скажімо, хтось доводитиме, що у них там в Європі третейський суд, а в Україні – арбітражна комісія.

Минув рік, як Кабмін списав борги підприємствам оборонно-промислового комплексу. Передбачалося, що це дозволить оздоровити оборонні підприємства: мовляв, позбувшись безнадійних боргів, які накопичувалися багато років, ті, зокрема, зможуть виплачувати зарплати персоналу. Але попри ці заходи, підприємства ОПК, як і раніше, мають величезну заборгованість як перед своїми працівниками, так і перед іншими структурами. Зокрема, підприємства, що входять в «Укроборонпром», мають найбільші борги із зарплат серед держпідприємств. Про те, чому, аналізує дописувач газети «День».

Міністерство охорони здоров’я України пропонує запровадити вже 2017 року загальнообов’язкове державне медичне страхування. Експерти переконують, що це вливання додаткових коштів у неефективну систему. Газета «День» дізнавалася, що треба зробити галузі за ці три роки, щоб від новацій був позитивний ефект. Стаття називається «Хто заплатить?».

У всесвітній павутині чимало аферистів, що вміло виманюють гроші, констатує газета «Факти». На що слід звертати увагу, замовляючи товари або послуги через інтернет-магазини, чи може кур'єр відмовити у перевірці упакованого товару, в яких випадках краще взагалі відмовитися від покупки? Про це видання розповідає у рубриці «Клуб споживачів».

Повітря в Києві за чистотою близьке до луганського й донецького, переконує тижневик «Країна». У столиці немає шахт і металургійних комбінатів, але загазованість від машин не гірше від них забруднює повітря. На недуги дихальних шляхів, окрім туберкульозу, щорічно страждають 900 тисяч киян. Найменше хворіють на Закарпатті й Прикарпатті. Легко дихається в Полтаві, Вінниці та на Південному березі Криму. Докладніше про екологічні негаразди йдеться в публікації «Приховані хвороби діагностують із защепленим носом».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG