Доступність посилання

ТОП новини

Місія Кокса-Квасневського закликала до діалогу і консенсусу щодо законопроекту Лабунської


Александер Квасневський (л), Пат Кокс (п), архівне фото
Александер Квасневський (л), Пат Кокс (п), архівне фото
Керівники спостережної місії Європейського парламенту в Україні Пат Кокс і Александер Квасневський на завершення свого вже 24-го візиту до України закликали сьогодні і проурядові, і опозиційні партії у Верховній Раді докласти всіх зусиль для досягнення консенсусу щодо подальших законодавчих кроків і зробити це якомога швидше.

При цьому вони наголошують на «історичній можливості підписати угоду про асоціацію між ЄС та Україною у Вільнюсі» і відзначають, що «для вирішення питань, які лишилися, у розпорядженні є дуже мало часу».

«Наша місія вивчила всі законопроекти щодо лікування засуджених осіб за кордоном. Ми дійшли висновку, що законопроект п. Лабунської становить найкращу основу, на якій слід створювати та шукати необхідний консенсус між проурядовими та опозиційними партіями. Ми звертаємося зі щирим проханням докласти всіх зусиль, щоб завершити роботу з цього термінового питання якомога скоріше», – мовиться в заяві місії, місцем схвалення якої названий Харків.

Сьогодні керівники місії відвідали лікарню в цьому місті, де перебуває на лікуванні ув’язнена колишня прем’єр-міністр Юлія Тимошенко. За їхнім повідомленням, вони в перебігу візиту зустрічалися, крім неї, також із президентом, прем’єр-міністром, міністром юстиції, лідерами опозиції і мали розмову з головою Верховної Ради.

Законопроект народного депутата Анжеліки Лабунської, позафракційної, про внесення змін у статтю 84 Кримінального кодексу України щодо можливості лікування за кордоном осіб, засуджених до позбавлення волі, є одним із кількох, які перебувають на розгляді в парламенті і які мають на меті тим чи іншим чином вирішити проблему з наданням ув’язненій Юлії Тимошенко можливості виїхати на лікування за кордон.

Він, серед іншого, передбачає, що «в разі неможливості отримання належного лікування і медичної допомоги в пенітенціарних закладах і установах охорони здоров’я України, особи, засуджені до позбавлення волі, мають право на лікування за кордоном»; якщо таке рішення ухвалить на передбачених законопроектом підставах суд, він також буде «зобов’язаний одночасно прийняти рішення про звільнення такої особи від покарання за хворобою».

Головне науково-експертне управління Верховної Ради знайшло в законопроекті стільки недоліків, що рекомендувало відхилити його за результатами розгляду в першому читанні. Напередодні оприлюднення цього висновку народний депутат-регіонал Ярослав Сухий заявляв Радіо Свобода, що фракція Партії регіонів домовилася в разі голосування підтримати законопроект Анжеліки Лабунської або інший подібний, авторства позафракційного Сергія Міщенка.

Звільнення Тимошенко з-під варти для лікування за кордоном є однією з фактичних умов Європейського союзу для підписання з Україною угоди про асоціацію на саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі наприкінці наступного місяця.
XS
SM
MD
LG