Доступність посилання

ТОП новини

Оцінку нерухомості завищуватимуть, щоб стягнути більше податків?


Київ – З 1 листопада набувають чинності нові правила оцінки майна. Проте, як повідомив Радіо Свобода віце-президент Асоціації фахівців нерухомості України Юрій Базилінський, до 1 лютого наступного року, поряд з новими оцінювачами працюватимуть і ті, хто має сертифікати старого зразка. Коли ж нові правила оцінки остаточно набудуть чинності, вартість цих послуг зросте у рази, розповідає Базилінський.

– Що конкретно зміниться з набуттям чинності нових правил оцінки?

– Раніше оцінка для населення коштувала 300-400 гривень. При тому, що оцінка робилася фахівцями у сфері оцінювання, які мали сертифікати і таких суб’єктів оцінки в Україні було близько 10 тисяч. Тепер мало того, що цих оцінювачів менше 1000, з них сертифікати отримали близько 250. За попередніми оцінками, це коштуватиме у 3-4 рази дорожче.

– Це пов’язано із тим, що цих оцінювачів так мало?

Продавцю хрущовки доведеться платити стільки (податків), як за елітне житло
Юрій Базилінський
– Їх мало і вони працюватимуть за новими правилами. Програмне забезпечення для цих оціночних фірм, яке монопольно встановила одна фірма, лобійована певними структурами буде дуже дорогим. Я вже не кажу, що оцінка переходить в інший вимір. Раніше оцінювачі виїжджали на об’єкт, робили кваліфіковану оцінку, а зараз це робитиме програма. До чого це може призвести? Наприклад, у Києві десь у Печерському районі буде однаково коштувати квадратний метр у новому будинку і хрущовці, де це у кілька разів дешевше. Але ця програма може вивести таку оцінку і продавцю хрущовки доведеться платити стільки (податків), як за елітне житло. Оцінка потрібна для того, щоб рахувати податки, які сплачуються при продажі – держмито та у пенсійний фонд. Тож буде виходити велика сума для продавця і покупця цієї квартири.

– Тобто, наскільки я розумію, оцінка може бути свідомо завищена?

У деяких випадках оцінка буде набагато вищою, ніж ринкова ціна цієї квартири
Юрій Базилінський
– У деяких випадках оцінка буде набагато вищою, ніж ринкова ціна цієї квартири. Тож людям доведеться сплачувати податки з завищеної ціни. Але я знаю, що є поправки до постанови Кабміну, і ще на три місяці продовжується дія сертифікатів всіх оціночних фірм. Тож, зараз паралельно працюватимуть і нові сертифіковані оцінювачі, і старі теж до 1 лютого зможуть працювати на ринку. Тож ми сподіваємося, що зупинки ринку не буде.

– Тож, якщо говорити спрощено, то запровадження нових правил оцінки відкладається ще на 3 місяці…

Мінюст відтермінував обов’язкову оцінку нових сертифікованих фірм. А це дає можливість паралельно працювати на ринку і старим оцінювачам
Юрій Базилінський
Так. Мінюст відтермінував обов’язкову оцінку нових сертифікованих фірм. А це дає можливість паралельно працювати на ринку і старим оцінювачам.

– А загалом, як нові правила оцінювання нерухомості вплинуть на ціну?

– Продавець захоче закласти цю суму у суму продажу. У такому разі ціна цих квартир має вирости. Але ж купівельна спроможність зараз низька і не дуже купують квартири. Тож десь трохи ціна може і виросте, але не настільки, наскільки виростає ціна оцінки і цих податків. Тому продавець отримає за свою квартиру ще менше коштів.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG