Доступність посилання

ТОП новини

«Гарбузовий» Обама. Як Вашингтон готується до Геловіну


Цукерки чи життя? Із таким запитанням американські діти ходять від хати до хати на Геловін, який у США святкують сьогодні. До кануну Дня всіх святих у крамницях костюмів ажіотаж. Скуповують все – від нарядів відьом і медсестер – до аксесуарів Дарта Вейдера й Губки Боба. Будинки вкриваються павутинням, на ганках з'являються вампіри, скелети, привиди, нагробні плити, ну і звісно – традиційні геловінські симовли – гарбузи. З них, до речі, до свята готують спеціальну каву, чай і навіть пиво.

Удень вона продає морозиво, а надвечір перевтілюється у вампіра. Мешканка Вашингтона Керон Морс з родиною до Геловіну оздоблюють оселю пишніше, ніж до Різдва. Цьогоріч обрали піратьску тему.

На бутафорському багатті на галявині перед будинком «смажиться скелет». Керон каже, що це член родини, який погано вчився в університеті.

Уночі з даху Морси пустять дим, а скелети підсвітять ілюмінацією. Все подвір’я завалене надгробними плитами, завішане павутинням, усюди - відьми, привиди, а двері підпирають гарбузи.

«Наша вулиця славиться тим, що на Гелловін тут збирають цукерки доньки Барака Обами. Дівчата приходять щороку, з купою тілоохоронців із секретної служби. Торік вони зупинились у кварталі від нас. Тримаємо кулаки, щоб цьогоріч таки постукали в наші двері!», – говорить Керон.

Для президентських дітей і для інших збирачів солодкого Морси приготували дві тисячі цукерок. По одній – кожній дитині. Геловінські смаколики тут називають капітолійським податком. Кажуть, розлетиться він за півтори години. Діти висипають на вулиці, щойно починає сутеніти. І усе це велелюдне збіговисько снує від хати до хати у святкових нарядах.

«Я буду російською дівчинкою, а моя сестра – відьмою», – каже дівчинка на велосипеді.

У американській столиці популярні, серед іншого, костюми політичні. Гарбузову голову президента Обами можна купити у магазині «Total party».

«Довгоносик-Ніксон, Клінтон, Джордж Буш – комічні президентські маски розлітаються, як гарячі пиріжки», – розповідає про хіти продажів менеджер магазину Лоренцо Кальтажирон.

Стати президентом, Богом чи дияволом – можна за 50 доларів у будь-якій крамничці костюмів. Таких перед Геловіном стає – як маку в городі.

«Я буду феєю. Сексуальною феєю. На мені будуть тільки ці крильця й коротенькі шорти», – розповідає покупець.

Крім традиційних костюмів всілякої нечисті – відьом, вампірів, скелетів і мерців, люди охоче наряджається героями фільмів і комп’ютерних стрілялок. Найшвидше скуповують пташок і свиней з культової гри «Angry Birds».

«Буду злодюганом Грю. З мультика «Нікчемний я». Начеплю цього носа і поголю голову», – каже покупець.

«Моя донька буде Афіною – богинею мудрості, а син – персонажем із компю’терної гри «Майнкрафт». Знаєте, отим, з доларом на голові», – розповідає жінка.

Нарядити по-святковому можна і хатнього улюбленця. Для них – спеціальна колекція.

«Мій улюблений – костюм собаки-вершника. Надягаєш оце на свого пса, і він возить такого безголового наїзника. Виглядає круто!», - каже менеджер магазину.

Оскільки свято припадає ну будній день – четвер, відзначати американці почали ще минулого вікенду, а закінчать цієї неділі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG