Доступність посилання

ТОП новини

Януковичу вже майже немає куди відступати стосовно Тимошенко – експерт


Київ – Перший день листопада позначений черговою активізацією теми можливого лікування Тимошенко за кордоном. Екс-прем’єр закликала опозицію негайно ухвалити законопроект Анжеліки Лабунської. Самі опозиціонери таку обіцянку дали. Цей документ, зокрема, передбачає, що суд може відправити ув’язненого на лікування за кордон, якщо протягом мінімум року людина безперервно проходила стаціонарне лікування в Україні і не одужала. Напередодні законопроект сподобався євроспостерігачам Коксу і Квасневському. Натомість провладні депутати назвали пропозиції Лабунської «нікчемними». А експерти наголошують – президентові Януковичу вигідно відпустити свого опонента на лікування за кордон.

Народний депутат кількох скликань, яка свого часу входила до Блоку Юлії Тимошенко, а зараз є у Верховні Раді позафракційною, Анжеліка Лабунська ніколи раніше не була в центрі уваги. Але саме зараз настав її «зірковий час». Саме законопроект Лабунської може посприяти у вирішенні «проблеми Тимошенко», а не інші два документи авторства у цій темі депутата Сергія Міщенка та від опозиції.

Пропозиції екс-б'ютівки відзначили спостерігачі від Європарламенту: колишній лідер Польщі Александр Квасневський та екс-президент Європарламенту Пат Кокс. На їхню думку, законопроект Лабунської становить найкращу основу для компромісу між проурядовими та опозиційними партіями стосовно надання можливості екс-прем’єру виїхати на лікування за кордон.

Компроміс від Анжеліки Лабунської

Анжеліка Лабунська називає свій законопроект про лікування ув’язнених за кордоном компромісним і прогнозує його ухвалення в парламенті. Про це Лабунська заявила в ексклюзивному коментарі Радіо Свобода.

Людина після проходження лікування може повернутися в свою країну вільною
Анжеліка Лабунська
«Чим мій законопроект відрізняється від законопроекту Сергія Міщенка? Суд у такому разі ухвалює рішення з двох питань. Перше – дозвіл на лікування. І друге – звільнення від подальшого відбування покарання у зв’язку з хворобою. Тому людина після проходження лікування може повернутися у свою країну вільною. Я вважаю при цьому, що дані норми не слід поширювати на засуджених, які скоїли тяжкі злочини», – каже Анжеліка Лабунська.

Юлія Тимошенко закликала парламентську опозицію негайно і без внесення поправок проголосувати за законопроект Лабунської. Про це йдеться у заяві екс-прем’єра, оприлюдненій її захисником Андрієм Кожем’якіним у п’ятницю біля харківської лікарні, де перебуває Тимошенко.

Прошу депутатів парламентської опозиції без будь-яких поліпшень і поправок, без жодних дискусій і суперечок, негайно проголосувати за законопроект Лабунської
Юлія Тимошенко
«Прошу депутатів парламентської опозиції без будь-яких поліпшень і поправок, без жодних дискусій і суперечок, невідкладно реалізувати пропозиції Кокса-Квасневського і негайно загалом проголосувати у Верховній Раді за законопроект пані Лабунської, одночасно відклавши той законопроект опозиції, що передбачає мою політичну реабілітацію, звільнення і повернення громадянських прав», – мовиться у заяві Тимошенко.

Найгірший серед запропонованих на цю тему документів – Олійник

Натомість, як заявив у коментарі Радіо Свобода народний депутат фракції Партії регіонів Володимир Олійник, законопроект про лікування в’язнів за кордоном, розроблений Лабунською, є найгіршим серед запропонованих на цю тему документів.

Такий законопроект є нікчемним, суперечить основним принципам Конституції
Володимир Олійник
«Такий законопроект є нікчемним, суперечить основним принципам Конституції – зокрема, невідворотності покарання за вчинений злочин і рівності всіх перед законом. Ухваливши цей закон, ми можемо ще більше стимулювати розкрадання держави. Тому що той, хто вкрав мішок-два, буде сидіти в тюрмі, і лікуватимуть його наші медики, а той, хто краде вагонами, ешелонами, безперечно, буде мати кошти, щоб виїхати за кордон і під цією формулою, що в нього є проблеми зі здоров’ям, уникнути відбуття покарання», – сказав Олійник.

За його словами, жодна країна Європи не має подібної норми права: «Чому її пропонують нам?». Як заявив регіонал, фракція Партії регіонів визначатиметься з приводу розгляду цього документа в понеділок. Водночас, на думку Олійника, у вирішенні ситуації з екс-прем’єром Юлією Тимошенко за базовий можна брати законопроект Сергія Міщенка.

«Це дасть змогу Януковичу не червоніти, не виправдовуватися»

У президента Віктора Януковича тепер уже майже не залишилося можливостей відтягувати вирішення «проблеми Тимошенко», зазначив у коментарі Радіо Свобода політичний експерт Віталій Бала. Є правові шляхи, є підтримка одного із законопроектів щодо лікування екс-прем’єра місією Кокса-Квасневського, є згода самої Тимошенко стосовно документа Лабунської, є згода опозиції… У такій ситуації говорити «ні» Януковичу некоректно і недальновидно, вважає експерт.

Україна може бути на саміті в центрі уваги, а Янукович отримати чимало іміджевих бонусів
Віталій Бала
«І це дасть змогу Вікторові Януковичу не червоніти, не виправдовуватися. Навпаки, позитивна його відповідь дозволить стати головним бенефіціаром на саміті у Вільнюсі наприкінці листопада. Україна може бути на цьому саміті в центрі уваги, а Віктор Янукович може отримати на ньому чимало іміджевих бонусів», – зауважує Віталій Бала.

«Питання Тимошенко» може бути вирішене у понеділок, 4 листопада, коли відбудеться засідання фракції Партії регіонів. Хоча, зауважують експерти, це буде рішення (якщо воно взагалі з’явиться) не фракції, а однієї-єдиної людини.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG