Доступність посилання

ТОП новини

Україні допоможуть європейські кредити, з яких іронізує Кремль?


(фото: ©Shutterstock)
(фото: ©Shutterstock)
Київ – Оскільки Україна рухається до ЄС, їй не варто розраховувати на російські кредити та інші поступки, заявляє російський прем’єр Дмитро Медведєв. У парламентській більшості такі заяви не вважають загрозою для української економіки. Між тим, економісти говорять про стабільне падіння української економіки, і саме в європейській фінансовій допомозі вбачають вихід. За неофіційною інформацією, саме через тиск із Росії на Україну Євросоюз переконує міжнародні фінансові інституції допомагати їй.

Україна втратить особливі відносини з Росією після того, як підпише угоду про асоціацію з Євросоюзом. Про це в інтерв’ю агентству Reuters заявив російський прем’єр Дмитро Медведєв.

«У нас, якщо говорити відверто, зараз із ними особливі відносини, ексклюзивні відносини. Ці відносини ґрунтуються на цілій низці послаблень, пільг, які застосовуються у постачання їхніх товарів на російський ринок», – заявив Медведєв.

Медведєв пропонує Україні брати кредити в тих, з ким вона інтегрується

За його словами прем’єра Росії, після підписання угоди з ЄС, на Україну будуть поширюватися інші правила, і Росія «цього не може не враховувати». Зокрема, він припустив, що оскільки Україна заборгувала за газ, то Росія може застосувати пункт контракту про перехід на передоплату блакитного палива. Дмитро Медведєв висловив припущення, що якщо Україна зближується з Євросоюзом, то їй варто сподіватися на фінансову допомогу від нього, а не від Росії.

Якщо вони обрали цю дорогу – це суверенний вибір України. Але потім нехай не кусають собі ліктів
Дмитро Медведєв
«Якщо вони обрали цю дорогу – хай нею йдуть, бо це суверенний вибір України, ми неодноразово згадували про це. Але потім нехай не кусають собі ліктів, якщо виявиться, що немає дивідендів, на які вони розраховують. І водночас – позбудуться тих переваг, які нині мають. Українська влада має зрозуміти: що тоді й взаємини з нами мають будуватися інакше. Наприклад, вони часто звертаються до нас за кредитами. Якщо в них такі тісні відносини з Євросоюзом – це чудово (бо в нас теж гарні відносини з ЄС) – хай тоді вони й кредитуються в Брюсселі!» – зауважив російський прем’єр.

Раніше у жовтні російський президент Володимир Путін заявив, що пропонує Україні газ для наповнення підземних сховищ по 260 доларів за 100 кубометрів – у півтора рази дешевше, ніж раніше. І – кредит у розмірі 750 мільйонів доларів.

Риторика Росії невідривна від руху України до ЄС – експерт

Такі різкі зміни в поведінці російського керівництва експерт з українсько-російських відносин ставить у залежність від перебігу міждержавних переговорів, і від кроків України до підписання угоди про асоціацію з ЄС.

У Сочі Янукович, попри сподівання Путіна, не відмовився від євроінтеграційних прагнень
Володимир Нагірний
«Позиція Росії пов’язана з останніми подіями. Йдеться не лише про можливе підписання Україною угоди з ЄС, а й про зустріч глав держав у Сочі 27 жовтня, де Янукович, попри сподівання Путіна, не відмовився від євроінтеграційних прагнень. Тоді почалися такі кроки Росії, як колючий дріт на кордоні, та словесна еквілібристика», – вважає експерт-міжнародник Володимир Нагірний і наголошує, що в результаті таких дій російської сторони Україна може мати проблеми з російським газом, споживання якого вона вже знижує. Але в багаторічній перспективі між державами вже не буде довготермінових газових угод, і Росія ризикує втратити одного зі своїх найважливіших партнерів, прогнозує експерт.

Депутат-регіонал Владислав Лук’янов, зі свого боку, вважає, що Україна та Росія залишаться партнерами, і рух офіційного Києва до ЄС цьому не зашкодить.

Митний союз не поліпшив економіки його членів, як вони того сподівалися
Владислав Лук’янов
«Я можу зрозуміти хвилювання російського прем’єра. І можу його заспокоїти. Попри підготовку України до підписання угоди з ЄС Росія та Митний союз залишатимуться серед важливих напрямків нашої співпраці. Деякі представники української опозиції раніше заявляли, що Україна не повинна підписувати угод, які передбачають якісь зобов’язання та створення міждержавних органів, так, як це передбачає угода про асоціацію з ЄС. Однак ми усвідомлюємо, що Митний союз не поліпшив економіки його членів, як вони того сподівалися. Ми ставимо більш амбітні цілі, і тому обираємо інший курс», – пояснив Лук’янов.

Він не виключає, що два-три роки Україна відчуватиме складнощі від адаптації до європейської економіки, але по тому держава відчує серйозні переваги. Він не вважає, що слова Медведєва про охолодження відносин з Україною та про кризове становище української економіки мають серйозне підґрунтя.

Чи вмовить ЄС керівників МВФ підтримати Україну?

Водночас економіст Ільдар Газузуллін бачить стійкі негативні тенденції в український економіці, які, на його думку, можуть пом’якшити саме згадані Дмитром Медведєвим з іронією європейські кредити.

«Серйозні проблеми має «Нафтогаз». Загальна економічна рецесія. За підсумками трьох кварталів падіння ВВП становило півтора відсотка. Падіння триває, тоді як три попередні роки тривало економічне зростання. Європа може надати кредит «Нафтогазу» – тривають переговори щодо цього з ЄБРР та Європейським інвестиційним банком. Ці інституції вимагають натомість реформ нафтогазового комплексу, які нині не робляться. Інвестиції скорочуються, експорт – не переважає над імпортом, тому іноземну валюту Україна отримує переважно з кредитів. Ситуація і з курсом гривні, й з економікою в цілому – складна, однак не критична», – наголошує економіст.

Частина економічних експертів дотримується іншої думки, і очікує, що впродовж року гривня відчутно девальвує. Тим часом кредити для України дорожчають, кажуть фахівці. Рейтингове агентство Standard & Poor's днями знизило кредитний рейтинг України, натомість Україна піднялася в рейтингу ведення бізнесу Doing business, зі 127-ї сходинки до 112-ї, обігнавши Папуа-Нову Гвінею та майже наздогнавши Ліван.

Світовий банк такий успіх пояснює передовсім дерегуляцією в будівельній галузі: нині забудовнику набагато простіше отримати всі дозволи, і він навіть може не погоджувати своїх проектів із місцевою громадою.

Тим часом Reuters повідомляє, що в України таки є шанси отримати кредитну програму від Міжнародного валютного фонду. Джерела в керівництві ЄС повідомили агенції, що Євросоюз переконує МВФ продовжити перерване у 2012 році кредитування української економіки – саме через те, що Україна перебуває під економічним та політичним пресом Росії. Раніше українські політологи заявляли Радіо Свобода, що шанси України отримати міжнародну фінансову допомогу залежать від підписання угоди про асоціацію з ЄС, а відтак – і від звільнення колишнього прем’єра Юлії Тимошенко. В офіційних переговорах, уточнюють політологи, про це не йдеться, але українському керівництву цей зв’язок дали зрозуміти.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG