Доступність посилання

ТОП новини

Юля на волі лякає Януковича у зв’язці з Путіним – Чорновіл


©Shutterstock
©Shutterstock
Київ – У понеділок відбудеться засідання фракції Партії регіонів, де визначатимуться, як вирішувати «проблему Тимошенко»? Провладні депутати наголошують: законопроект Лабунської потребує суттєвих поправок. Екс-прем’єр погодилася із документом Лабунської за умови, що до нього не внесуть жодних змін. Проти змін не заперечує сама авторка законопроекту. А колишній соратник Януковича Тарас Чорновіл зазначає, що президент не боїться випускати свою політичну опонентку. Юля на волі лякає Януковича лише у зв’язці з Путіним.

Фракція Партії регіонів ще не визначилася, який шлях вирішення «проблеми Тимошенко» є найоптимальнішим, зазначив Радіо Свобода депутат цієї фракції Володимир Олійник. Він знову підтвердив свою особисту думку про неприйнятність законопроекту парламентаря Анжеліки Лабунської.

Якщо є гроші й гарні зв’язки, то будь-яка хвороба може бути невиліковною
Володимир Олійник
«Засідання фракції у нас відбудеться в понеділок, о 8:30 ми збираємо всіх депутатів. Безперечно, «питання Тимошенко» буде порушуватися. Яку позицію з нього обере фракція, ми обговоримо. Але я вам висловлю свою особисту позицію, як правника перш за все. Наприклад, там (у законопроекті Лабунської – ред.) вводиться єдине тлумачення – 365 днів, якщо хвороба невиліковна (документ Лабунської, зокрема, передбачає, що суд може відправити ув’язненого на лікування за кордон, якщо протягом мінімум року людина безперервно проходила стаціонарне лікування в Україні і не одужала – ред.) Але, якщо є гроші й гарні зв’язки, то будь-яка хвороба може бути невиліковною», – наголосив Володимир Олійник.

Володимир Олійник, який є заступником голови парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, водночас не підтвердив повідомлення преси, що саме на понеділок нібито призначене засідання цього комітету із розглядом трьох законопроектів щодо лікування Тимошенко за кордоном (крім проекту Лабунської, маються на увазі також документи Сергія Міщенка і лідерів опозиційних фракцій).

«Опозиція і так пішла на значний компроміс»

Як зауважив Володимир Олійник, потреби у скликанні позачергового засідання цього комітету немає.

Із ним не погодився колега регіонала по цьому профільному для вирішення «питання Тимошенко» комітету, депутат фракції ВО «Батьківщина» Сергій Сас. Він наголосив – відкладати розв’язання цієї проблеми далі нікуди. До саміту, де може бути підписана угода про асоціацію з ЄС уже лишилося кілька тижнів. А опозиція, за його твердженням, і так пішла на значний компроміс. Адже вона підтримала не пропозиції лідерів своїх фракцій, а законопроект Лабунської.

Є багато питань до законопроекту Лабунської. Але, якщо є політична воля його підтримувати, то наша фракція буде його підтримувати
Сергій Сас
«І в мене є багато питань до законопроекту Лабунської. Але, якщо є політична воля його підтримувати, то наша фракція буде його підтримувати. Тому зараз м’яч перебуває на полі президента та парламентської більшості», – вважає Сергій Сас.

Анжеліка Лабунська у коментарі Радіо Свобода не заперечувала, що її законопроект варто доробити.

«Він потребує, можливо, якихось доробок. Я вважаю, що дані норми не слід поширювати на засуджених, які скоїли тяжкі злочини», – каже Анжеліка Лабунська.

Янукович уже отримав сатисфакцію у «справі Тимошенко»

Частина оглядачів, як і раніше, стверджує, що президент не наважується випускати свою запеклу опонентку навіть всупереч тому, що відтягування цього рішення стає дедалі складнішим. Із ними не погоджується колишній соратник Януковича Тарас Чорновіл. У коментарі Радіо Свобода він припустив, що Янукович уже отримав сатисфакцію у «справі Тимошенко» і не сприймає Юлію Володимирівну як загрозу свої владі (адже судимість у екс-прем’єра залишається, до того ж за нею тягнеться ціла низка кримінальних справ, не тільки «газова»). Тарас Чорновіл вважає, що за «питанням Тимошенко» вимальовується значно небезпечніша для Януковича проблема – президент Росії Володимир Путін.

Президент розуміє, що можна протягнути варіанти, і повернути Тимошенко назад у політичне життя України у зв’язці з Путіним
Тарас Чорновіл
«Путін ставиться до Януковича відверто вороже. І президент розуміє, що можна протягнути варіанти, можливо навіть через будь-які суди, і повернути Тимошенко назад у політичне життя України у зв’язці з Путіним. Оце для Януковича є найбільшою загрозою. Я припускаю, що Янукович боїться Тимошенко саме у цій зв’язці. Він боїться, що Путін застосує всі можливості для внутрішньої фронди в Україні. Якби йшлося тільки про Юлія Тимошенко, я думаю, що Янукович махнув би рукою», – припустив Тарас Чорновіл.

Якщо українська влада таки дасть добро на лікування Тимошенко в Німеччині, уряд Ангели Меркель не погодиться на її повернення назад під охороною українських тюремних наглядачів. Про це заявив німецький політолог Вінфрід Шнайдер-Детерс, пише DT.UA.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG