Доступність посилання

ТОП новини

Проросійські організації Донбасу вийдуть на «Русский марш»


Донецьк Сьогодні у Донецьку має пройти «Русский марш» приурочений до російського Дня народної єдності. Подібну ходу проросійськи налаштовані організації в Донецьку влаштовують ледь не щороку. Цього разу вони обіцяють вивести на вулицю близько 150 людей.

За тиждень до проведення в шахтарській столиці «Русского маршу» в Інтернеті з’явилася інформація, що в одній з груп соціальної мережі «Вконтакте» людям пропонують по 20 гривень за участь у цій ході. Лідер громадської організації «Донбаська Русь» Сергій Бунтовський, який є одним з організаторів ходи, пояснив Радіо Свобода, чого очікувати від цьогорічного «Русского маршу», та чи справді учасникам пропонували гроші.

Основний посил мітингу – це єдність всіх земель історичної Русі. А гроші не пропонували – це провокація, щоб зганьбити та викликати зайвий галас в інтернеті
Сергій Бунтовський
«Розраховуємо на людей 150 приблизно, – каже він. – Буде хода від Донецької міськради по вулиці Артема. Далі повернемо до пам’ятника Пушкіну за драмтеатром і буде мітинг. Основний посил мітингу – це єдність всіх земель історичної Русі. А гроші не пропонували – це провокація, щоб зганьбити та викликати зайвий галас в інтернеті».

Останніми роками «Донбаська Русь», партія «Руський блок» та заборонена судом організація «Донецька республіка» не були дуже активними. Однак навесні цього року вони зірвали проведення конференції під егідою посольства США в Донецьку. Невдовзі ті самі активісти провели акцію на підтримку приєднання України до Митного Союзу.

Проросійським проектам нема чого запропонувати українцям – політолог

Політолог та історик Станіслав Федорчук вважає, що подібні акції є свого роду переписом проросійських активістів, які живуть в Донецьку. Він зазначає, що досі це були доволі малочисельні акції, але не виключає, що цього разу донецькі проросійськи рухи за російського сприяння спробують показати, що вони ніби впливають якимось чином на ситуацію в Україні. Утім, навряд чи ця спроба буде переконливою, вважає Станіслав Федорчук.

Більшість проросійських проектів зазнали свого краху не через те, що Янукович вирішив підписувати угоду про асоціацію з ЄС, а через те, що вони нічого не можуть запропонувати українським громадянам
Станіслав Федорчук
«Будемо казати відверто, більшість проросійських проектів зазнали свого краху не через те, що Янукович вирішив підписувати угоду про асоціацію з ЄС, а через те, що вони нічого не можуть запропонувати українським громадянам. Ось ця спроба за двадцять гривень, якщо вона дійсно не є фейковою, означає, що хтось з Москви вирішив показати, що в Донецьку в них ще є штики здатні прийти та за двадцять гривень «постояти за землю русскую».

Політолог також зазначає, що навіть у самій Росії подібні заходи інколи забороняли у невеликих містах через прояви ксенофобії. На його думку, акція пройде мирно, адже досі в Донецьку активісти українських націоналістичних організацій не робили спроб зірвати жоден «Русский марш».

У Росії День народної єдності офіційно святкують з 2005-го року. Це свято пов’язане з тим, що 4 листопада 1612 року Москву було звільнено від польських військ. Після того, як це свято стало офіційним вихідним у Російській Федерації, проросійські кола Донецька також вирішили святкувати цю дату.
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG