Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція заявляє про перемогу на муніципальних виборах у Косові


Белград – У Косові в неділю відбулись муніципальні вибори. Хоча Белград не визнає незалежності Косова, сербський уряд закликав косовських сербів взяти участь в голосуванні. Значна частина сербів все-таки бойкотувала вибори, в деяких містах сталися інциденти.

В Косовській Митровиці, де компактно живуть приблизно 40 тисяч сербів, ультранаціоналісти, які виступали за бойкот виборів, зірвали голосування: розбили урни для голосування й знищили виборчі бюлетені. Центральна виборча комісія скасувала голосування в місті та ще трьох округах. Невідомо, коли вибори проведуть повторно.

Голова Центральної виборчої комісії Валдете Дака заявила, що на виборах проголосували 47 відсотків з-поміж 1,8 мільйона виборців. Вони обирали представників до міських рад та мерів 39 міст. Своїх кандидатів висували 103 політичні партії та організації й угруповання громадян. За попередніми даними, більш як половину мерів оберуть в другому турі, який мав би відбутися 1 грудня.

Лідер опозиційної Демократичної спілки Косова Іса Мустафа стверджує, що його партія набрала найбільше голосів в більшості округів, включаючи й Приштину.

Значна частина сербів визнає владу в Приштині

Йшлося про перші місцеві вибори після проголошення незалежності Косова, які проходили на цілій території республіки. У зв’язку з цим Роберт Ґалтієрі, голова місії ОБСЄ, який спостерігав за регулярністю виборів, сказав: «Ці вибори дуже важливі для громадян Косова, дуже важливі для закріплення демократії, дуже важливі для продовження процесу нормалізації між Косовом й Сербією. Ми прибули спостерігати за виборами. Мені дуже приємно, що люди голосують. Дуже добре, що вони голосують, що обирають своїх представників, що вирішують своє майбутнє».

Уряд Сербії в минулому надавав підтримку так званим паралельним органам влади в північних округах Косова, які не визнавали владу в Приштині. Однак прем’єри Сербії й Косова у квітні підписали угоду про нормалізацію. На підставі цієї угоди Белград закликав косовських сербів взяти участь у виборах й увійти до місцевих органів влади разом з косовськими албанцями. Це викликало бурхливі реагування сербських екстремістів та тих, які досі керували паралельними органами й отримували платню та численні пільги з Сербії. Вони проєвропейську владу називають зрадницькою.

Натомість серби з центральних та південних областей Косова, котрі живуть в оточенні етнічних албанців, й досі визнавали косовський уряд. Вони мають своїх представників як в місцевих органах влади, так і в парламенті Косова. Таких не треба було заохочувати, щоби й цим разом вони вийшли на виборчі дільниці. Адже вони знають, що Республіку Косово досі визнали 103 країни, отже, бойкот її органів немає жодного сенсу.
(Відео у рамках виборчої кампанії однієї з партій у Косові – гумористичної Сильної партії, Partia e Fortë)
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG