Доступність посилання

ТОП новини

Парламент має ухвалити будь-який закон на вирішення питання Тимошенко – Карпачова


Ніна Карпачова
Ніна Карпачова
Верховна Рада України повинна знайти компроміс й ухвалити будь-який закон, який вирішить проблему лікування екс-прем’єра Юлії Тимошенко за кордоном. Ухвалення такого документа не лише відкриє Україні можливість підписати угоду про асоціацію з ЄС, а й дасть можливість усім ув’язненим, за необхідності, лікуватися за кордоном. Про це в ефірі Радіо Свобода заявила перший уповноважений Верховної Ради України з прав людини Ніна Карпачова.

Коментуючи законопроект народного депутата Анжеліки Лабунської, Карпачова наголосила, що норма про обов’язкове лікування за межами пенітенціарної системи у 365 днів не є гуманною.

«Буває така хвороба, що не треба чекати 365 днів. Це не є достатньо гуманним підходом», – наголосила колишній омбудсмен.

Щодо вимоги представників Партії регіонів внести поправку про продовження відбування терміну покарання після лікування Карпачова зауважила, що ця норма працює у законодавстві багатьох країн.

За словами колишнього омбудсмена, питання Тимошенко може бути вирішене і без ухвалення додаткового закону.

«Є постанова Кабінету міністрів ще 1995 року номер 991 про направлення громадян України для лікування за кордон. Кабмін визначив цей порядок. Можна внести зміни про особливості статусу засуджених, коли вони виїжджають за кордон, прямо в цю постанову. Не треба навіть закону… По-друге, можна це зробити через президентський акт помилування», – наголосила Карпачова.

Від рішення у справі Тимошенко залежать перспективи підписання угоди про асоціацію України та ЄС на саміті «Східного партнерства» наприкінці листопада у Вільнюсі.
XS
SM
MD
LG