Доступність посилання

ТОП новини

Колишньому президентові Пакистану дозволили заставу ще в одній справі


Первез Мушарраф у суді, архівне фото
Первез Мушарраф у суді, архівне фото
Суд у Пакистані ухвалив сьогодні дозволити звільнення під заставу колишнього президента Первеза Мушаррафа ще в одній із порушених проти нього кримінальних справ, яка стосується штурму військовими мечеті у столиці Ісламабаді, контрольованої ісламськими радикалами, 2007 року, коли загинули понад сто людей.

За рішенням суду, Мушарраф має сплатити заставу на суму близько 2 тисяч доларів. Він також залишається в переліку «осіб із контрольованим виїздом», тобто не може залишити Пакистан без дозволу.

Рішення про заставу в останній із порушених проти Мушаррафа справ наближає можливість реального звільнення колишнього президента, який дотепер перебував під домашнім арештом.

70-річний Первез Мушарраф, який навесні повернувся до Пакистану по чотирьох роках життя у вигнанні, звинувачений принаймні в чотирьох кримінальних справах. Він заперечує всі звинувачення і називає їх політично мотивованими.

Одна зі справ стосується звинувачень у причетності колишнього президента до вбивства опозиційної діячки, колишнього прем’єр-міністра Беназір Бгутто 2007 року, яка полягає в тому, що Мушарраф не забезпечив Бгутто належний захист у час виборчої кампанії. Інша справа – щодо звільнення низки чільних суддів, включно з головою Верховного суду, коли тодішній президент того ж 2007 року запровадив у Пакистані надзвичайний стан, зупинивши чинність Конституції. Іще в одній справі йдеться про вбивство одного з політичних лідерів народу белуджів Наваба Акбара Буґті – той загинув у перебігу воєнної операції, яку здійснювали у провінції 2006 року за наказом Мушаррафа. Остання наразі справа стосується згаданого штурму мечеті Лал-Масджид (Червоної мечеті), внаслідок якого загинув відомий радикальний проповідник Абдул-Рашид Газі і ще близько ста людей. Крім того, прем’єр-міністр Наваз Шаріф наказав почати розслідування за звинуваченням колишнього президента в державній зраді через події в час згаданого надзвичайного стану, але в ній звинувачень іще не висували.

1999 року генерал Первез Мушарраф захопив владу в Пакистані військовим переворотом, відтак керував країною як президент, обіймаючи одночасно ще низку державних і військових посад, до 2008 року, коли був змушений піти у відставку під тиском усе сильнішої опозиції.
XS
SM
MD
LG