Доступність посилання

ТОП новини

В Ірані мітингували на річницю захоплення посольства США


Демонстранти палять американські прапори перед колишнім посольством США в Тегерані, 4 листопада 2013 року
Демонстранти палять американські прапори перед колишнім посольством США в Тегерані, 4 листопада 2013 року
У столиці Ірану Тегерані юрби людей мітингували сьогодні біля приміщення колишнього посольства США на річницю його захоплення 1979 року. Демонстранти вигукували «Смерть Америці», топтали чи палили прапори США і портрети президента США Барака Обами.

Схожі заходи відбулися і в кількох інших містах Ірану.

Такі демонстрації відбуваються з заохочення влади Ірану щороку, але цього разу, за словами оглядачів, їхні учасники вкладали у свої дії особливий зміст, протестуючи проти намагань нового президента Хасана Роугані послабити напруженість у відносинах зі США.

Зокрема, помірковані діячі закликали цього року відмовитися від закликів до «смерті Америці», але консерватори заявили, що це гасло залишиться «навіки».

4 листопада 1979 року, невдовзі після Ісламської революції в Ірані, учні і студенти, звезені автобусами до посольства США в Тегерані, за неофіційної підтримки нової ісламської влади країни напали на нього і захопили 65 американців – дипломатів, охоронців та інших працівників. 13 із них відпустили через кілька тижнів, 52 американці пробули заручниками 444 дні, до січня 1981 року. Від часу тих подій дипломатичні відносини між США й Іраном перервані.
XS
SM
MD
LG