Доступність посилання

ТОП новини

У злочинному «Братському колі» колишня довірена особа Путіна


Григорій Лепс виступає на концерті на підтримку Володимира Путіна, 2012 рік
Григорій Лепс виступає на концерті на підтримку Володимира Путіна, 2012 рік

Юрій Жигалкін, Дмитро Волчек

Російський співак Григорій Лепс потрапив у «чорні списки» Міністерства фінансів США. Лепса підозрюють у зв’язках зі злочинним угрупуванням «Братське коло». Кремль обіцяє захистити улюбленого народом музиканта, який був довіреною особою Володимира Путіна.

У чорний список міністерства увійшли ще двоє росіян – Вадим Лялін та Ігор Шликов, а також громадянин Ізраїлю Яків Рибальський, громадянин Узбекистану Сергій Москаленко і Артур Бадалян, громадянство якого не вказано. Також санкції введені проти чотирьох компаній: російських MS Group Invest OOO і Gurgen House FZCO, австрійської Meridian Jet Management GmbH і Fasten Tourism LLC із ОАЕ.

Григорія Лепса підозрюють у зв’язках із депортованим зі США Владиславом Леонтьєвим по кличці «Білий». «Чим керувалися ці люди, поміщаючи мене в список причетних до злочинного угруповання, мені теж було б вельми цікаво дізнатися. Я – законослухняний громадянин. Якщо керівництво Міністерства фінансів США вважає, що я злочинець, то нехай тоді викопає Френка Сінатру і його ще посадить у в’язницю за дружбу з Аль Капоне. Це так само абсурдно, як і звинувачення проти мене», – відповів на звістки з Вашингтона Григорій Лепс. Його представник повідомила, що у співака немає ні рахунків, ні нерухомості у США.

Одним з перших відгукнувся на звістку про проблеми Лепса його товариш по нещастю Йосип Кобзон. В американській візі йому відмовляють вже 19 років, підозрюючи, що він пов’язаний з мафією. Кобзон повідомив журналістам, що подзвонив Лепсу і порадив йому на все наплювати. Відреагували і в Кремлі. Прес-секретар Володимира Путіна Дмитро Пєсков пообіцяв, що інтереси Лепса будуть захищені, як і інтереси всіх громадян Росії. Пєсков зазначив, що Григорій Лепс є довіреною особою Володимира Путіна і «улюбленим у всій країні» виконавцем.

Телекритик Слава Тарощіна звертає увагу на те, що звістка про проблеми Лепса стало новиною № 1 для федеральних каналів.

Лепс взагалі цікава фігура, тому що він дивним чином пов’язаний із паном Путіним
Слава Тарощіна
«Мене вразило, що всі новинні програми починалися з повідомлень про Лепсе, – каже вона. – Наводилися думки Пєскова, Кобзона, багато було якихось прихованих загроз: як можна на наше все робити замах. При цьому пропагандисти живуть у твердому переконанні, що всі їхні глядачі – люди з глибокою амнезією, взагалі нічого не пам’ятають. Адже минулого року канал НТВ показав дуже цікавий цикл «Таємний шоу-бізнес», одним із його героїв став Григорій Лепс, і там досить детально говорили всі ці люди з кличками, які зараз фігурують у пресі з подачі американських дослідників. На Першому каналі був фільм «Лабіринти Григорія Лепса». Були й інші передачі, в яких Лепс зовсім не відхрещувався від кримінальної аури своєї кар’єри. Вражаюче, що ніхто з високих осіб не сказав хоча б: «Так, ми самі спробуємо розібратися», а відразу стали його захищати. Лепс взагалі цікава фігура, тому що він дивним чином пов’язаний із паном Путіним. Коли Путін на жовтій «Ладі Калині» так блискуче пронісся по трасі Чита – Хабаровськ, було сказано, причому це якось педалювали новинними каналами, що у нього в бардачку жовтої «Лади Калини» лежить диск Лепса. Мабуть, тоді остаточно зійшла зірка Лепса, він став абсолютно недоторканним. Дивно виглядає смак нашого громадського лідера. До цього був період із Ромою Жиганом, якому він на Муз-ТВ вручав спецприз. Дивний смак, а вакханалія, що розгорнулася навколо Лепса, – це ще одне уточнення діагнозу хвороби, в який країна впадає повільно, але вірно».

Як Григорій Лепс міг опинитися у списку людей, які потрапили під санкції у Сполучених Штатах за зв’язок із злочинною організацією, і чому обурення його захисників у Росії виглядає безпідставним з погляду американських фахівців?

Судячи з офіційних документів, Лепс укупі з п’ятьма громадянами кількох країн став об’єктом порівняно рутинних санкцій, які є своєрідним чисто фінансовим засобом боротьби з небезпечними злочинними групами. Акція проти Лепса була зроблена на підставі президентської директиви дворічної давності. 25 липня 2011 року президент Обама підписав указ про накладення арешту на власність кількох транснаціональних злочинних організацій, що представляють, на думку президента, «надзвичайну» загрозу національній безпеці, зовнішній політиці та економіці Сполучених Штатів. До числа цих груп були віднесені «Братське коло», раніше відоме як «Двадцятка», і «Сім’я одинадцяти», італійська каморра, японська якудза і мексиканська сетас. У середу Міністерство фінансів США оприлюднило список із шести осіб та чотирьох фірм, які мають зв’язки з ключовими фігурами «Братського кола». Григорій Лепс, який значиться як Григорій Лепсверідзе, згідно з цим документом, «переміщує гроші» для Владислава Леонтьєва, що займається, за твердженням Міністерства фінансів США, серед іншого, переправленням наркотиків.

Які докази стали підставою для включення відомого російського співака до числа компаньйонів Леонтьєва, невідомо. Але, як каже американський політолог і коментатор Едвард Лютвак із Центру стратегічних і міжнародних досліджень у Вашингтоні, Лепс міг потрапити в цей список, наприклад, в результаті проведення кількох фінансових операцій.

– Перш за все, треба усвідомлювати, що це не політизований процес. Імена в подібні списки включають в результаті розслідування, проведеного співробітниками міністерства фінансів, так званими судовими бухгалтерами, які відстежують фінансові трансакції. Мабуть, ім’я Лепса виявилося пов’язаним із грошовими операціями чи операцією – це міг бути переказ грошей або внесення грошей на якийсь рахунок – пов’язаними зі злочинною організацією. У такому контексті це є злочинною акцією.

– Подібне розслідування не є еквівалентом кримінального розслідування з усіма витікаючими наслідками?

– Не обов’язково. Адже не виключений, наприклад, такий варіант: глава компанії, що займається злочинною діяльністю, доручає своєму співробітнику, який нічого не підозрює, зробити грошовий переказ або внести гроші в банк. Цей співробітник може опинитися у списку, будучи невинним, лише тому, що його ім’я виявилося пов’язаним зі злочинною фінансової операцією. Це, за великим рахунком, механічний процес. У свій час великий шум викликало внесення до подібного списку багатого саудівця, дуже близького до королівської сім’ї, посипалися скарги в Білий дім. Але президентська адміністрація не має до цього процесу відношення, це не їхня турбота.

– Російський МЗС звинуватив Міністерство фінансів США в тому, що воно потоптало принцип презумпції невинності, зарахувавши знаменитого росіянина у лави злочинної організації. Як Ви ставитеся до такого аргументу?

Вашій презумпції невинності приходить кінець, коли ви здійснюєте злочинну фінансову операцію
Едвард Лютвак
– Вашій презумпції невинності приходить кінець, коли ви здійснюєте злочинну фінансову операцію. Коли ви її здійснили, ви перейшли в категорію підозрюваних у скоєнні злочинної акції, але не засуджених. Вас не відправляють до суду або до в’язниці, а вам дають можливість виправдатися. У людей, що потрапили під фінансові санкції, є можливість пред’явити документи, що доводять їх невинність. Я вважаю, що така можливість буде надана Лепсу, і він, якщо захоче, може довести, що випадково опинився в цьому списку або, скажімо, був підставлений.

Внесення до списку тягне лише, так би мовити, матеріальні санкції для покараних. Їхня власність блокується, вони не мають права вести фінансові або комерційні операції у Сполучених Штатах.

Один із попередників Григорія Лепса за подібним списком, американський громадянин, який проживав на той час у Сполучених Штатах, отримав, наприклад, повідомлення, в якому детально у ввічливій формі пояснюється, що він не може розпоряджатися своєю власністю, не може отримувати грошові засоби в будь-якій формі. Винятки можуть бути зроблені за спеціальним клопотанням до Міністерства фінансів. Завершується лист нагадуванням про те, що покараний має право зажадати перегляд цього рішення. Письмові прохання потрібно відправляти директору відділу контролю над іноземними активами Міністерства фінансів США.

(Передрук із сайту Російської редакції Радіо Свобода)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG