Доступність посилання

ТОП новини

Недопустимий розкол США і Європи через шпигунство – Керрі


Державний секретар США Джон Керрі (ліворуч) і з міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський, Варшава, 5 листопада 2013 року
Державний секретар США Джон Керрі (ліворуч) і з міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський, Варшава, 5 листопада 2013 року
Державний секретар США Джон Керрі застерігає, що європейське занепокоєння електронним шпигунством американських спецслужб не повинно перешкодити торговим переговорами між США та ЄС щодо створення трансатлантичної зони вільної торгівлі. Про це Керрі заявив у вівторок у Варшаві на прес-конференції після зустрічі зі своїм польським колегою Радославом Сікорським. Європейська комісія заявила, що заплановані вже переговори США і ЄС будуть продовжені наступного тижня в Брюсселі. Експерти в Європі не виключають, що скандалами з електронним шпигунством «путінський режим Кремля бажає посварити західні демократії й підірвати на тривалий час довір’я між трансатлантичними союзниками».

Держсекретар США Джон Керрі після зустрічі у Варшаві з міністром закордонних справ Польщі Радославом Сікорським наголосив, що дискусії довкола ймовірного електронного стеження за європейськими лідерами мають бути цілком відокремлені від переговорів стосовно нового трансатлантичного торгового договору.

«Це торгове партнерство. Воно спроможне піднести всі наші країни. Європа пережила дуже неспокійний економічний період та й США також мали подібні проблеми. Ми починаємо підніматися знову та ставати набагато сильнішими, але трансатлантичне торгове партнерство є справді окремим та відмінним від будь-яких інших питань, котрі люди можуть мати на думці», – зазначив держсекретар США.

Необхідний «розумний баланс» між захистом від тероризму і правом на приватне життя – Керрі

Повідомлення про те, що американське агентство національної безпеки (NSA) контролювало телефонні розмови мільйонів європейців, включно з канцлером Німеччини Анґелою Меркель, призвели до певних проблем у трансатлантичних відносинах.

Ми можемо бути у більшій безпеці, більш захищеними, у розумінні приватного життя громадян
Джон Керрі
Тому Джон Керрі заявив у Варшаві про «розумний баланс» у роботі спецслужб. «Тепер не повинно бути плутання різних питань між собою, на кшталт роботи Агентства національної безпеки США й інших напрямків нашої діяльності. Я вже сказав напередодні, що ми хочемо сигналу від наших союзників про бажання продовжувати переговори. Президент Барак Обама вітає таку можливість співпраці з нашими союзниками. І в кінцевому підсумку, якщо ми це розуміємо правильно, стосовно наших майбутніх намірів, цим ми можемо не лише полегшити проблеми, але можемо зміцнити наші відносини й просунути їх. Ми можемо в результаті бути у більшій безпеці, більш захищеними, у розумінні приватного життя громадян», – наголосив Керрі.

Нова торгова та інвестиційна угода між США та ЄС мала б стати найбільшим проривом у справі витворення трансатлантичної вільної торгівлі.

Європейська комісія вже заявила цього тижня, що переговори між США та ЄС щодо нової угоди будуть продовжені наступного тижня в Брюсселі, як і було заплановано раніше.

Джон Керрі також запевнив у продовженні американської програми ПРО в Європі та наголосив, що ця справа «абсолютно на шляху досягнення».

Якщо Європа відвертатимуться від США, то Путін розширить свій імперський вплив – експерти

Американський експерт і дипломат Стівен Сестановіч попередив на сторінках Financial Times у зв’язку зі шпигунськими скандалами, що Німеччина повинна не вдавати з себе ображену за прослуховування з боку NSA, а зрозуміти необхідність більшої трансатлантичної солідарності та не повинна потакати Росії в її імперських амбіціях.

Відомий німецький оглядач Ріхард Герцінґер закликає на сторінках Die Welt «повернутися до здорового глузду» та «повернути назад багато, спотворених скандалами типу Сноудена і NSA, реалістичних критеріїв». Герцінґер закликає не вірити інформації «перебіжчиків» типу Сноудена, якими певні сили «грають із західною громадськістю». Це, на думку німецького оглядача, має на меті «довгий час підтримувати антиамериканські настрої у суспільстві».

Путінський режим бажає налаштувати західних демократів один проти одного
Ріхард Герцінґер
Експерт також попереджає: «Кожному німецькому політикові має бути ясно, що свідчення Сноудена та інші скандали є добрими засобами для Путіна та його агентів… Путінський режим бажає налаштувати західних демократів один проти одного і на довгий час підірвати довір’я всередині Трансатлантичного альянсу».

«І надалі відсторонюватися від США – означає значно розширювати вплив Росії в Європі», – наголошує Ріхард Герцінґер.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG