Доступність посилання

ТОП новини

«Сім’я» укладає угоди з Chevron чи Shell, щоб убезпечити себе перед 2015-м – політолог


Київ – Україна підписала угоду з нафтогазовою компанією Chevron про видобуток вуглеводнів у західних регіонах країни. Американський нафтогазовий гігант спільно з українською компанією «Надра Олеська» займеться розробкою Олеського родовища. Енергетичні експерти вбачають у тексті договору забагато поступок компанії. А політологи пов’язують укладання такої угоди з бажанням «Сім’ї» президента Януковича убезпечити себе перед виборами 2015 року.

Як заявив після підписання угоди Віктор Янукович, Київ активно співпрацює зі світовими компаніями щодо видобутку вуглеводнів, що значно посилює енергетичну безпеку країни.

«Реалізація масштабних проектів корпораціями «Шелл» (Shell) і «Шеврон» (Chevron) дасть змогу Україні до 2020 року вийти на повне забезпечення себе газом, а за оптимістичним сценарієм – експортувати енергоресурси».

Як заявляють в уряді, проект угоди передбачає, що компанія «Шеврон» проінвестує 350 мільйонів доларів. Завдяки реалізації цього проекту обіцяють створити 15 тисяч робочих місць, а щорічний видобуток сланцевого газу має становити 8-10 мільярдів кубометрів.
Chevron
Будь ласка, зачекайте
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

В угоді Україна пішла компанії на великі поступки – експерт

Не так оптимістично оцінює плани компанії експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук. За його словами, видобувати зможуть близько 5-7 мільярдів кубометрів газу. А на тлі щорічного споживання 50 мільярдів це небагато, каже він.

Там дійсно є великі пільги, податкові, економічні для компаній. Є фактори лояльного ставлення держави до того, як їх перевіяти
Юрій Корольчук
«Угоди з «Шел» і «Шеврон» схожі, і там дійсно держава Україна іде на великі поступки. Їм пішли назустріч. Там дійсно є великі пільги, податкові, економічні для компаній. Є фактори лояльного ставлення держави до того, як їх перевіяти – не так часто, щодо цього вони можуть бути спокійними. І другий момент – сланцевий газ, на жаль, не буде дешевим. Його собівартість становитиме від 300 доларів. А ще доставка, тарифи… Тому говорити про однозначні плюси роботи «Шеврон» можна буде лише після розвідувальних робіт», – зазначає Корольчук.

Укладання угоди з Шеврон вигідне Україні, каже енергетичний експерт Роман Ніцович. На його думку, окрім зміцнення енергетичної незалежності, договір приведе в країну великі інвестиції. Також від присутності компанії в регіоні можуть фінансового виграти місцеві громади.

Верховна Рада розглядає, щоб 10% державної частки прибутку залишалися на потреби регіонів, де відбувається видобуток
Роман Ніцович
«Зараз Верховна Рада розглядає законопроект з приводу того, щоб 10% державної частки прибутку в таких угодах залишалися на потреби регіонів, де відбувається цей видобуток. Однак варто зазначити, що до другого читання там з’явилися деякі правки (Міністерства фінансів – ред.), які можуть нівелювати такі наміри законодавця. Загалом питання в тому, як буде виконуватися угода, наскільки держава може захищати свої інтереси, зафіксовані в цій угоді, і яким чином держава зможе контролювати виконання інвестором своїх зобов’язань», – каже Ніцович.

Також, як зазначає експерт, угода є ще більш серйозним сигналом «Газпрому» не сподіватися на збільшення закупівель газу з Росії.

Навіть і без підписання цієї угоди «Газпром» втрачає український ринок
Роман Ніцович
«Навіть і без підписання цієї угоди «Газпром» втрачає український ринок. На державному рівні ведеться політика скорочення споживання газу, а відповідно, скорочення його імпорту. І без підписання угоди процес, що відбувається, не вигідний «Газпрому» як постачальнику», – пояснює Ніцович.

Гарантія безпеки «Сім’ї»?

Угоду з Chevron підписала компанія «Надра Олеська», яка є підприємством державної компанії «Надра України» і «СПК-Геосервіс», яку називають компанією, підконтрольною «Сім’ї». Політолог Сергій Таран у коментарі Радіо Свобода запевнив, що укладаючи угоди з такими компаніями, як «Шелл» чи «Шеврон», Віктор Янукович убезпечує себе перед виборами 2015 року.

Наступні президенти і генеральні прокурори будуть мати справу вже не з Януковичем, а з «Шевроном», «Шеллом» – з тими компаніями, які мають вплив у світі
Сергій Таран
«За останні роки відбулося досить багато негараздів для того, щоб наступний президент і генеральний прокурор почали розслідування щодо діяльності тих, кого ми називаємо група «Сім’я». І одним із варіантів, як група «Сім’я» може гарантувати собі безпеку, це укладання стратегічних контрактів зі стратегічними гравцями, з компаніями, які в світі можуть впливати на політику не менше, ніж цілі країни. Особливо це стосується стратегічних для світової політики сфер, у першу чергу це енергетика, на яку світові гравці зважають більше, ніж на стан демократії в тій чи іншій країні. Тому наступні президенти і генеральні прокурори будуть мати справу вже не з Януковичем, а з «Шевроном», «Шеллом» – з тими компаніями, які мають вплив у світі», – говорить Таран.

У компанії Шеврон заявляють, що результати розвідувальних робіт на Олеській площі будуть відомі за 4 роки. Сам видобуток сланцевого газу обіцяють почати через 5-6 років.

Нетрадиційний (інша назва – «сланцевий») газ – це метан, розчинений у гірських породах, який раніше не вміли видобувати. В Україні нетрадиційний газ знайшли також на Донбасі. Івано-Франківська обласна рада кілька разів поспіль відхиляла проект угоди про розподіл продукції Олеського родовища з компанією Chevron. Депутати відмовляли на підставі екологічної загрози, яку, на їхню думку, може нести розробка.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG