Доступність посилання

ТОП новини

Голова ЦВК: на наступних виборах немає сенсу застосовувати камери


Михайло Охендовський
Михайло Охендовський
Голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський заявляє, що систему відеоспостереження не варто застосовувати на наступних виборах, оскільки вона виявилася незатребуваною.

«Напевно, сьогодні треба визнати, що, з одного боку, система відеоспостереження свою функцію виконала, з іншого боку – вона опинилася досить невисокою мірою затребувана, передусім, українським суспільством», – сказав Охендовський.

За його словами, відеокамери на парламентських виборах у 2012 році потрібні були для того, щоб підтвердити законний перебіг процесу голосування в день виборів і підвищити рівень прозорості виборчого процесу довіри до результатів виборів.

При цьому голова ЦВК наголосив, що матеріали відеоспостереження впродовж року після завершення виборчого процесу були доступні для суб’єктів виборчого процесу, правоохоронних органів, судів.

«Виникає запитання: скільки ж запитів на надання таких матеріалів, які продовжує зберігати ЦВК, ми наразі отримали? Загалом 35. Це свідчить про те, що суспільству ця інформація просто не потрібна. Й тут виникає запитання: чи варто продовжувати цю практику? На мій погляд, напевно, все-таки вже не варто», – заявив Охендовський.

Також голова ЦВК заявив, що на повторних виборах депутатів Ради в одномандатних виборчих округах №94, 132, 194, 197 і 223 камери спостереження не будуть використані, оскільки для цього немає законних підстав.

На попередніх виборах вони використовувалися, оскільки парламентом ухвалював разовий спеціальний закон.
XS
SM
MD
LG