Доступність посилання

ТОП новини

70 років бою за Київ: парад, концерт і жалобний молебень


Київ – На 70-ту річницю визволення Києва від нацистів провладні сили провели парад військових оркестрів та радянської техніки, покладали квіти до могили Невідомого солдата і оголосили для бюджетників вихідний із відпрацюванням найближчої суботи. Тим часом представники партії «Свобода» ініціювали молебень і вшанування пам’ять загиблих під час форсування Дніпра. На їхнє переконання, 6 листопада – день злочину радянських очільників, а не народних святкувань.

Святкова хода на Хрещатику та парад радянської військової техніки, підняття штандарту та вечірній концерт для молоді – так Київ святкує 70-ту річницю визволення від нацистських окупантів. У покладанні квітів до могили Невідомого солдата брали участь президент Віктор Янукович, голова КМДА Олександр Попов, секретар Київради Галина Герега, ветерани та працівники бюджетної сфери, для яких 6 листопада зробили вихідним.

Народний депутат, регіонал Вадим Колесніченко розповів Радіо Свобода, що брав участь у покладанні квітів, однак долучитися до решти заходів не зміг – сесійний день.

Влада давно так не ставилася до відзначення такої урочистої події, 70 років буває тільки раз на сторіччя
Вадим Колесніченко
«Роздали подарунки київським ветеранам, для них провели концерт. Я задоволений тим. Влада давно так не ставилася до відзначення такої урочистої події, хоча, зрозуміло, 70 років буває тільки раз на сторіччя», – зазначив він.

Київські школярі, які взяли участь в акції, до причин святкування ставляться по-різному.

У параді на Хрещатику, за словами заступника голови КМДА Анатолія Голубченка, взяли участь близько тисячі людей і 21 одиниця техніки.

Народні гуляння чи день жалоби?

Тим часом, партія «Свобода» вважає, що 6 листопада потрібно не святкувати, а вшановувати пам’ять загиблих під час форсування Дніпра. Вона ініціювала поминальний молебень, в якому взяли участь близько 30 активістів.

Сотні тисяч українців загинули тільки заради якихось комуністичних виродків, щоб до якогось там свята потопити у крові українців
Руслан Андрійко
«Сотні тисяч українців загинуло тільки заради якихось комуністичних виродків, щоб до якогось там свята потопити у крові українців і, власне, взяти Київ», – зазначив учасник акції, заступник голови з молодіжної роботи київського осередку «Свободи» Руслан Андрійко.

Свободівці вшанували загиблих під час форсування Дніпра
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:06 0:00

Як зауважив в ефірі Радіо Свобода історик Віктор Король, нині складно порахувати кількість загиблих на Дніпрі, тому що у 42-му році Сталін скасував солдатські медальйони, за якими їх можна було б ідентифікувати, до того ж, там були «чорносвиточники», нещодавно мобілізовані і ненавчені солдати із окупованих німцями і звільненими радянськими військами територій, зате 47 генералів, які втопили величезну кількість людей, – герої Радянського Союзу.

Як зазначив напередодні Радіо Свобода депутат від «Батьківщини» Олександр Бригинець, цьогорічні святкування насправді мають на меті не уславлення ветеранів війни, а провладну передвиборну агітацію та відмивання грошей.

Проте Олександр Попов зазначав, що понад 7 мільйонів гривень на святкування ювілею «виділили спонсори».

06.11.2013
Усі хохли – зрадники, чим більше у Дніпрі потопимо, тим краще – історик про тактику Жукова

«Проти танків і кулеметів юнаків без зброї гнали з клеймом «посіпаки фашистів». Побутує жахливий вислів «трупи ходили по Дніпру» далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG