Доступність посилання

ТОП новини

Син терориста за батька відповідає?


Москва Близьких родичів і знайомих тих, хто скоює у Росії теракти, зобов'яжуть відшкодувати збитки. Це передбачає підписаний президентом Володимиром Путіним новий закон про боротьбу з тероризмом. На думку деяких експертів, документ спрямований на придушення осередків заколоту в найбільш неспокійному російському регіоні – північнокавказькому і відроджує принципи колективної відповідальності, які діяли ще при Йосипу Сталіні. З такою оцінкою не погоджуються російські урядовці, наголошуючи на актуальності проблеми тероризму для Росії.

Президент Росії Володимир Путін підписав закон, за яким «близьких родичів та знайомих» тих, хто скоює теракти, зобов'яжуть відшкодувати збитки і матеріальні, і моральні.

Крім того, закон дозволяє владі накладати арешт на майно друзів і родичів бойовиків і підозрюваних у таких злочинах, а також передбачає позбавлення волі на строк до десяти років для осіб, «засуджених за навчання терористичній діяльності».

Повернення до сталiнських часiв?

Експерт із Північного Кавказу, глава паризького Центру кавказьких досліджень Майрбек Вачагаєв вважає такий закон цілком закономірним у контексті дій російської влади останнього часу.

Це повернення в 1930-і роки, коли Сталін виступав за колективну відповідальність за скоєні злочини
Майрбек Вачагаєв
«Це абсолютно ненормально. Це повернення в 1930-і роки, коли Сталін виступав за колективну відповідальність за скоєні злочини. Ми знову повернулися туди, бо Путін вважає себе шанувальником Сталіна і сталінського періоду», – стверджує Майрбек Вачагаєв.

Тактику переслідування родичів можливих терористів уже давно застосовують в російських регіонах Чечні та Інгушетії. За словами фахівців, поняття «родичі» й «близькі знайомі» в переважно мусульманських республіках Північного Кавказу є ширшим, ніж у решті Росії й означає по суті клан.

Від м'яких превентивних заходів до суворих?

На думку засновника і керівника сайту Аgentura.ru Андрія Солдатова, ухвалення подібних законодавчих норм свідчить про те, що російська влада перейшла від м'яких превентивних заходів до суворих.

За останній рік через те, що наближається Олімпіада, силовики стали посилювати підхід до того, як вирішувати проблему боротьби з тероризмом
Андрій Солдатов
«Це поширення практики вже чинної в Чечні та Інгушетії – за межі цих республік. Питання тільки в тому, чи обмежиться це Північним Кавказом або буде застосовуватися на всій території Російської Федерації. І по-друге, це, мабуть, означає підтвердження тієї тенденції, про яку говорять усі правозахисники, що працювали в регіоні останнім часом. За останній рік через те, що наближається Олімпіада, силовики стали посилювати підхід до того, як вирішувати проблему боротьби з тероризмом. І від якихось компромісних методів перейшли до жорсткого сценарію», – вважає Андрій Солдатов.

Російські урядовці схвалюють підписаний Володимиром Путіним закон, наголошуючи на тому, що загроза тероризму залишається актуальною для Росії.

Особливого значення їй надає наближення зимової Олімпіади, яка має відкритися у Сочі вже 7 лютого наступного року. Сочі розташоване неподалік найбільш неспокійного російського регіону – Північного Кавказу. Побоювання, що тероризм може перешкодити зимовій Олімпіаді у цьому місті посилилися після того, як терористка-смертниця з Дагестану наприкінці жовтня нинішнього року підірвала автобус у Волгограді, убивши шістьох і поранивши 30 осіб.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG