Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція заради Тимошенко та угоди з ЄС готова на все?


Київ – Опозиція готова на будь-які компроміси з Партією регіонів, щоб виконати передумову підписання угоди з Європейським союзом – дозволити Юлії Тимошенко виїхати за кордон для лікування. Про це після перемовин, які тривали протягом усього четверга, заявив Арсеній Яценюк. Утім, регіонали не пішли на поступки, навіть після зустрічі з представниками місії Європарламенту Патом Коксом та Александром Квасневським.

Фракція Партії регіонів не готова вирішувати питання екс-прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, заявив керівник фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк. Про це він повідомив після переговорів лідерів фракцій за участю голови Верховної Ради Володимира Рибака з представниками місії Європарламенту Патом Коксом та Александром Квасневським.

За словами Яценюка, у присутності європейських партнерів опозиція запропонувала ухвалити три варіанти вирішення «питання Тимошенко», які передбачали пакетне голосування за законопроекти про прокуратуру в редакції президента, про внесення змін про вибори народних депутатів в редакції фракції Партії регіонів і про лікування ув’язнених за кодоном. Утім, регіонали відхилили усі пропозиції, запевнив голова фракції «Батьківщина». За його словами, опозиція під час перемовин заявила, що готова на будь-які компроміси, щоб угода між Україною та ЄС була підписана.

Жодна з пропозицій не була підтримана фракцією Партії регіонів. Це трагічний момент, коли стало все зрозуміло: вони не хочуть підписувати угоду
Арсеній Яценюк
«Мова уже не йде про повне помилування, мова не йде про часткове помилування, а мова стоїть про те, що опозиція проявила повний конформізм у питанні того, щоб Юлія Тимошенко отримала право на медичну допомогу і угода була підписана. Але жодна з наших пропозицій не була підтримана фракцією Партії регіонів. Ми не отримали відповідей, крім однієї – ні на які компроміси, ні на які угоди, ні на які домовленості, на відміну від опозиції, вони не готові йти. Для нас це не просто чіткий сигнал, для нас це трагічний момент, коли стало все зрозуміло: вони не хочуть підписувати угоду», – наголосив Яценюк.

Опозиція підготує ще один закон про лікування ув’язнених за кордоном

Голова фракції «Свобода» Олег Тягнибок повідомив, що на ранок п’ятниці опозиція підготує ще один законопроект, який надаватиме можливість виїзду Юлії Тимошенко на лікування за кордон. Тягнибок пояснив, що цей законопроект має передбачати право кожного ув’язненого на лікування за кордоном у разі ухвалення судом відповідного рішення. Лідер «Свободи» додав, що таке формулювання все одно є ризикованим, тому що суд може відмовити у лікуванні. Водночас, додав він, вносити такий законопроект недоцільно, якщо під ним не підпишуться представники влади.

Ми, навіть, погодилися з закритими очима голосувати у першому читанні за їхні проекти законів про прокуратуру і вибори
Олег Тягнибок
«Буде підпис Яценюка, буде підпис Кличка, буде підпис Тягнибока. Хоча, насправді, ми вважаємо недоцільним подавати цей законопроект і знову входити у їхню гру, якщо не буде їхніх підписів під цим законопроектом. Буде підпис Єфремова, тоді, звісно, його можна подавати в зал. Але, навіть, якщо цього не станеться, ми все одно це підготуємо. Ми, навіть, погодилися з закритими очима голосувати у першому читанні за їхні проекти законів про прокуратуру і про вибори, що для нас є ультра, супер не вигідно. Але ми готові на це піти, щоб зрушити з місця цю проблему», – зазначив Тягнибок.

Регіонали не хочуть відправляти Тимошенко «на комфортне лікування»

Тим часом голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявив про можливість звернення Росії до шведського суду з приводу недобору Україною газу за контрактом 2009 року. За його словами, через це у фракції Партії регіонів триває дуже серйозна дискусія з приводу рішення щодо Юлії Тимошенко.

Готується позов Росії до шведського суду на 10 мільярдів доларів з приводу підписаного контракту Тимошенко з Росією
Олександр Єфремов
«За моєю інформацією, готується позов Росії до шведського суду на 10 мільярдів доларів з приводу підписаного контракту Тимошенко з Росією за той газ, який ми не добрали у Росії. Вдумайтеся, штрафні санкції виставляються по 300 відсотків річних. Я не знаю, відповідає це дійсності чи ні, але така інформація до нас дійшла. Жодному бізнесмену у повному розумі не спаде на думку підписати такий контракт. А ми в цей період розглядаємо питання про те, що на комфортне лікування відправляємо ту людину, яка по суті справи стояла за ухваленням цього рішення», – зауважив Єфремов.

У четвер на засіданні парламенту планувалося розглянути в «пакеті» євроінтеграційні законопроекти: про прокуратуру і внесення змін до виборчого законодавства, а також законопроекти щодо надання можливості засудженим особам лікуватися за кордоном. Однак засідання так і не відкрилося.
Представники Партії регіонів заявили, що фракція не голосуватиме за законопроекти, які можуть надати Тимошенко можливість лікуватися за кордоном, оскільки вони не відповідають «юридичним вимогам».
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG