Доступність посилання

ТОП новини

Чому Путін терпить «викрутаси» Януковича? (Огляд преси)


Київ – Володимир Путін терпить «викрутаси» Януковича, тому що той увесь час йому обіцяє, що газова труба буде під контролем. Найімовірніше, не йдеться про власність, припускає експерт газети «День». Певний стан управління та мораторій на підвищення тарифів на транзит – це те, що цікавить сьогодні «Газпром». Російський газовий монополіст тримається на плаву нині за рахунок української ГТС. Адже газ для свого населення вони сьогодні продають за ціною, нижчою від собівартості. Заробляють лише на продажу газу за кордон. Якщо Україна підніме тарифи на трубу, прибутки «Газпрому» скоротяться. Загалом же, на думку експерта «Дня», сьогодні олігархи управляють Януковичем. І саме вони є головними ініціаторами євроінтеграції. Бо ховаються від Росії, її спецслужб і зберігають свої гроші в Європі, наголошує експерт.

Погіршення торгового балансу через газові та торгові війни з Росією може знецінити гривню до 9 гривень за долар, пепереджає тижневик «Коментарі». Видання пише, що коли Україна не відновить співпрацю з МВФ і здійснюватиме авансові газові платежі, за тиждень Нацбанк може втратити чверть своїх валютних резервів. Стаття називається «Гривня погорить на газі».

Основним виробником скрапленого газу в Україну є державна компанія «Укргазвидобування», тому від дефіциту уваги з боку великого капіталу вона не страждала ніколи. Свій енергоресурс держпідприємство реалізовувало на спеціалізованих аукціонах, які відрізнялися від цивілізованих торгів відсутністю будь-якої конкуренції між його учасниками. Саме тому, як стверджує тижневик «Коментарі», останні три роки «Укргазвидобування» продавало пропан-бутан за скромним тарифом 2 тисячі гривень за тонну обраній групі харківських компаній, які перепродавали його за ринковим тарифом 10 тисяч гривень. Однак,
всередині вересня «Укргазвидобування» різко підвищило вартість своїх послуг, після чого трейдери відмовилися його закуповувати. Відтак, як підсумовує видання, у Дмитра Фірташа, якому підконтрольні газонаповнювальні станції міськ- і облгазів, з’явилася можливість долучитися до прибутків на ринку скрапленого газу. Конкретніше про суми йдеться в публікації «Олігархам пустили газ».

В Україні майже 2 тисячі злочинців відбувають довічний термін – це більше, ніж у будь-якій іншій країні Європи. Живуть вони в суворих умовах. Докладніше про життя ув’язнених розповідає тижневик «Кореспондент» у статті «Вік свободи не бачити».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG