Доступність посилання

ТОП новини

Кримський прем’єр: два роки на посаді


Сімферополь – 8 листопада виповнюється друга річниця перебування Анатолія Могильова на посаді голови Ради міністрів Криму. Формально призначений кримськими депутатами, прем'єр-міністр фактично підзвітний лише президенту Віктору Януковичу і керує не тільки урядом автономії, але й місцевим парламентом, кримськими силовиками і місцевим самоврядуванням. Хоча він демонструє жорсткий стиль управління, Могильов не зміг подолати міжетнічні проблеми регіону, а криміналітет, видається, взагалі бере гору над кримською владою.

Анатолію Могильову вдалося знайти баланс між інтересами донецьких і кримських політиків і це зробило розвиток Криму стабільним та поступальним, вважає керівник Експертно-аналітичної ради при кримському уряді Олександр Форманчук.

Він зняв негатив, який виник через кадрову інтервенцію донецько-макіївських. Крім того, він вибудував збалансовану вертикаль влади всередині Криму
Олександр Форманчук
«Він зняв негатив, який виник через кадрову інтервенцію донецько-макіївських. Крім того, що він вибудував збалансовану вертикаль влади всередині Криму, йому вдалося налагодити оптимальні відносини з Центром. Все-таки ставлення Києва до Криму стало більш прагматичним», – вважає Олександр Форманчук.

Він переконаний, що Могильов привніс більше стабільності і прогнозованості у діяльність кримської влади.

Джемілєв: такої ксенофобії ніколи ще не було

Призначення 2 роки тому Анатолія Могильова прем'єр-міністром автономії кримські татари зустріли з розчаруванням і занепокоєнням, каже екс-голова Меджлісу Мустафа Джемілєв. Кримським татарам було чого не любити Могильова – 2007 року він наказав правоохоронцям жорстоко обійтися з групою кримськотатарських підприємців на плато Ай-Петрі, а 2008 у пресі він насмілився виправдовувати рішення Сталіна про депортацію кримськотатарського народу з півострова.

Новому прем'єру не вдалося встановити діловий контакт з лідерами кримських татар, водночас він вкрай загострив відносини з Меджлісом.

За всі майже 23 роки незалежності України такого відверто ксенофобського, такого ворожого кримським татарам прем'єра не було
Мустафа Джемілєв
«За всі майже 23 роки незалежності України такого відверто ксенофобського, такого ворожого кримським татарам прем'єра не було. Така провокаційна, спрямована на зрив міжнаціонального миру політика в Криму ніколи не проводилася», – зазначив Мустафа Джемілєв.

Він каже, що не може визначити, в чиїх інтересах діє Могильов, дестабілізуючи етно-політичну ситуацію на півострові. Джемілєв каже, що Могильову так і не вдалося знищити Меджліс, який зараз переживає підйом і відчуває зростання підтримки як серед співвітчизників, так і з-за меж Криму та України.

Москаль: два роки розгулу криміналітету

Жоден кримський прем'єр не мав такого впливу на силовиків, представлених у Криму виключно донецькими кадрами, як Анатолій Могильов, вважає народний депутат України, колишній керівник кримської міліції Геннадій Москаль. Але, на його думку, ефект від цього тільки зворотній – небувале з кінця минулого тисячоліття загострення криміногенної обстановки.

Коли прийшов пан Могильов – постійні розстріли, постійні убивства: вбили мера Симеїза, вбили мера Феодосії. Я вже не кажу про розбійницькі напади, торгівлю наркотиками
Геннадій Москаль
«Коли прийшов пан Могильов – постійні розстріли, постійні убивства: вбили мера Симеїза, вбили мера Феодосії. Я вже не кажу про розбійницькі напади, торгівлю наркотиками. Люди плачуть, бізнес плаче, економіка, взагалі, ридає, бандити радіють. Ось підсумок керування пана Могильова в автономії», – зазначив Геннадій Москаль.

«Будяк» до річниці

Не склалося в Анатолія Могильова і з пресою. І хоча на початку своєї роботи на посаді прем'єр-міністра Криму він демонстрував відкритість і готовність спілкуватися з журналістами, останніх чекало швидке розчарування.

«Йому можна поставити будь-які питання, ніхто не перешкоджає. Але при цьому Могильов відповідає на них або брутально, або не відповідає по-суті, або відправляє до правоохоронців, у прокуратуру чи ще кудись», – каже журналістка Ганна Андрієвська.

Вона також відзначає закритість кримського уряду і спроби урядовців переслідувати журналістів. Саме напередодні другої річниці прем'єрства Анатолій Могильов вчергове удостоївся номінування на антипремію «Золотий будяк-2013» – за «дії щодо придушення свободи вираження».
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG