Доступність посилання

ТОП новини

Скандальний ремонт туберкульозного відділення


Скандал щодо ремонту протитуберкульозного диспансеру здійняли правозахисники
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:55 0:00

Скандал щодо ремонту протитуберкульозного диспансеру здійняли правозахисники

Харківські правозахисники здійняли скандал навколо ремонту стаціонару для лікування найважчої стадії туберкульозу. У Харкові закрили на ремонт друге відділення обласного протитуберкульозного диспансеру. А півсотні пацієнтів терміново відправили в інші медичні установи, що опікуються хворими на мультирезистентну форму туберкульозу, це найскладніша і небезпечна для суспільства стадія туберкульозу. Правозахисники стверджують, що у зверненні 20 тяжкохворих пацієнтів вже закритого відділення йдеться про відмову їхати до інших медзакладів Харкова, де гірші умови лікування. Правозахисники заявляють, що деякі хворі на туберкульоз, які не встигли долікуватися, відвідуватимуть денний стаціонар, а отже користуватимуться громадським транспортом, відвідуватимуть крамниці, а це небезпечно для життя пересічних людей. Медики твердження правозахисників спростовують.

Закрили на ремонт чи назавжди? Друге відділення обласного клінічного протитуберкульозного диспансеру №1 вже другий тиждень не дає спокою фтизіатрам, їхнім пацієнтам, правозахисникам та чиновникам із обласної державної адміністрації.

Пацієнтам повідомили про ремонт відділення неочікувано, за кілька днів до закриття. Їх усіх планували відправити до іншого закладу, що спеціалізується на мультирезистентному туберкульозі – у подібне відділення обласної туберкульозної лікарні. Проте пацієнти почали збирати підписи під зверненням, щоб їх залишили тут. Після хвилі невдоволення людей швидко розвезли по різних медичних установах протитуберкульозної мережі Харківщини.

«Самі хворі кажуть, що їх перевели до відділень не лише першого і третього тубдиспансерів, а й до Липового Гаю, а багато хто з них не поїхав туди, бо вони не можуть туди їздити, далеко їм їхати. Вони жаліються, що там погані умови утримання. Таким чином вони залишилися на вулиці. Багато хто з них перейшов на амбулаторне лікування, не дивлячись на те, що вони виділяють небезпечну бацилу», – зазначила експерт Харківської правозахисної групи Інна Захарова.

Заступник голови Харківської облдержадміністрації з медичних питань Ігор Шурма висловив обурення страшилками, які з’являються у ЗМІ. Радіо Свобода чиновник повідомив, що головна причина закриття відділення для тяжкохворих туберкульозом – ремонт. До речі, попередній у цьому ж таки відділенні проводили кілька років тому, коли облдержадміністрацію очолював Арсен Аваков. Але той ремонт зовсім не поліпшив умов тривалого перебування в лікарні. Ігор Шурма проводить екскурсію палатами, які вже почали рихтувати.

Три роки немає гарячої води. Холодно. Це ж туберкульозне відділення. Душових немає. Умивальників немає
Ігор Шурма
«Палати – три роки немає гарячої води. Холодно. В палатах по чотири людини. Якби вам показали той унітаз, я думаю, що в кого є вдома кішка або собака, ви б тварину не поставили на той унітаз. Це ж туберкульозне відділення. Душових немає. Умивальників немає», – каже Ігор Шурма.

За словами завідувача другого відділення обласного тубдиспансеру №1 Сергія Смирнова, тут було небезпечно перебувати як пацієнтам, так і медперсоналу.

Кахлі зі стін обвалювалися, падали на голову людям
Сергій Смирнов
«Кахлі зі стін обвалювалися, падали на голову людям, навіть одній нашій співробітниці», – розповідає завідувач відділення.

Правозахисники ж діляться враженнями пацієнтів, які опинилися в лікарнях у Липцях та в Липовому Гаї. Там їх утримують у загальних палатах, а не в спеціальних боксах. Тяжкохворі переймаються, що можуть заразити людей із менш складною формою туберкульозу, також вони скаржаться на перебої з медпрепаратами та на умови: у лікарні в Липцях не вистачає медперсоналу, а в тубдиспансері, що в Липовому Гаї, за їхніми словами, тече дах.

Медики спростовують звинувачення

Лікарі все спростовують. «У пацієнтів роз’єднані потоки спілкування. Вони снідають, обідають і вечеряють у своїх палатах. Муніпуляції теж роблять в палаті. Вони дихають у палаті», – відповідає на обвинувачення правозахисників Ірина Кузнецова, головний лікар обласної протитуберкульозної лікарні №1, який серед харків’ян відомий як Тублікарня в Липовому Гаї.

Одну з таких палат обласної протитуберкульозної лікарні довелося побачити кореспонденту Радіо Свобода – чисто і тепло, в лікарні серйозні заходи безпеки, журналістів змусили вдягнути захисні маски.

Тут є холодна і гаряча вода. Цією лікарнею я задоволена
Ірина Кузнецова
«Тут є холодна і гаряча вода. Цією лікарнею я задоволена. Хочу аби лікування було, а не ось ці переїзди», – каже хвора на туберкульоз Ольга, яка сюди переїхала тиждень тому.

Головний лікар Ірина Кузнецова зазначає, що і в закритому на ремонт відділені не було спеціальних боксів. Заступник обласної адміністрації Ігор Шурма запевняє: приблизно у січні в кожній палаті встановлять санвузли, у палатах стане просторіше. Він переконує, що на амбулаторне лікування були переведені лише ті пацієнти, які вже не мають небезпечних сухотних виділень.

У Харківській області на обліку перебуває понад 24 тисячі хворих на туберкульоз. Із них майже три тисячі людей – це носії активної форми туберкульозу. У другому відділенні обласного клінічного протитуберкульозного диспансеру №1 щороку проходять курс лікування до 120 пацієнтів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG