Доступність посилання

ТОП новини

Як музиканти туру «Ми єдині» агітують українську молодь за «русский мир»


Київ – Лідери гуртів «Чайв», «Брати Карамазови», «Різні люди» та The No Smoking Orchestra запросили українців на підсумковий концерт туру «Ми єдині», присвяченого 70-річчю початку визволення України від нацистських загарбників. Тур аполітичний, запевнили вони. Але активно акцентували на спільності історії і культури трьох братніх народів: України, Росії та Білорусі.

За 21 день музиканти туру «Ми єдині», що присвячений 70-річчю визволення України від нацистських загарбників, побували у дев’яти містах України. Підсумковий концерт вони проведуть у Києві 9 листопада. У турі беруть участь Емір Кустуріца і його сербський колектив The No Smoking Orchestra, Кубанський козачий хор і «Чайф» із Росії, українські гурти «Брати Карамазови» і «С.К.А.Й.,», а також білоруські «Пісняри».

Музиканти-учасники туру «Ми єдині» агітують за «русский мир»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

Організатором туру спочатку була зазначена міжнародна громадська організація «День Крещения Руси». Пізніше з’явилася інформація, що тур спонсорує «Український вибір» на чолі з Віктором Медведчуком. Проте на офіційному сайті організації новина про тур зникла так само раптово, як і з’явилася. Згодом в одному з міст на концерті були помічені активісти «Українського вибору» з прапорами. Та лідер гурту «Брати Карамазови» Олег Карамазов запевнив Радіо Свобода, що ці люди прийшли попіаритись і взагалі тур «Ми єдині» не має жодного відношення до політики.

Я думаю, що цю ситуацію хтось провокує. На всіх концертах, там де з’являлись прапори, ми зупиняли концерт
Олег Карамазов
«Я думаю, що цю ситуацію хтось провокує. На перших концертах дійсно було дуже важко, бо приходило багато людей з прапорами різних партій, рухів. Але на всіх концертах, там де з’являлись прапори, ми зупиняли концерт і казали, що не готові грати перед прапорами, ми граємо для людей. Сама ідея туру в тому, що ми, музиканти, самі знайшли гроші, ми самі домовлялися з адміністраціями міст», – наголосив Олег Карамазов.

У нашому турі немає жодної ідеології. У ньому є тільки одне – історичний сенс
Володимир Грановський
Один із організаторів концертів, політконсультант, який донедавна фігурував серед консультантів «Українського вибору» на сторінці організації, Володимир Грановський також наголосив, що тур не політичний. «У нашому турі немає жодної ідеології. У ньому є тільки одне – історичний сенс. Сенс полягає у тому, що ці народи були, є і будуть завжди одне одному братами і сестрами і жодні політичні рішення не зможуть їх розділити», – заявив він.

Натомість друг і менеджер відомого режисера і музиканта Еміра Кустуріци, якого на теренах колишньої Югославії звинувачують у підтримці колишнього президента Слободана Милошевича, Мірка Радоловіч нагадав музикантам і організаторам, що трьома «братніми народами» обмежуватися все ж не варто.

Ви говорите про три народи: українців, росіян і білорусів. Але ви забули про сербів
Мірка Радоловіч
«Ви говорите про три народи: українців, росіян і білорусів. Але ви забули про сербів. Якщо говорити про втрати війни, то там у відсотковому співвідношенні найбільше сербів загинуло. Тому пам’ятати такі дати – святе діло всіх поколінь. Якщо хтось забув, то це погано і я думаю, що зараз час все виправити і те, що зараз зроблено – це перший крок», – закцентував він.

Тур попсував репутації гуртам «С.К.А.Й.» і «Антитіла»

Через участь у турі в епіцентрі скандалу опинився і гурт «С.К.А.Й.». Щойно новина про учасників туру з’явилась у ЗМІ, як соціальні мережі вибухнули гаслами «С.К.А.Й. Продався» та «Коли башляє Медведчук – грошей не випуС.К.А.Й. із рук».



Я не розділяю ваші демонстративно-політичні лайнообливальні теревені
Олег Собчук
Прихильники україномовного тернопільського гурту закидали інтернет-сторінки «С.К.А.Й.» осудом та погрозами. Проте лідер гурту Олег Собчук відповів цим користувачам із обуренням: «Хлопці, ви про що теревените? Ви що, з глузду з’їхали, які зрадники? У мене дід – ветеран, купа людей в родині мали відношення до бойових дій в 40-х. Чи з туром, чи без нього, нам не по дорозі – я не розділяю ваші демонстративно-політичні лайнообливальні теревені».



Натомість співати на сцені разом з іншими музикантами відмовився гурт «Антитіла». Тарас Тополя від імені свого гурту сказав, що про ймовірний політичний акцент туру не знав.

«Антитіла» не братимуть участі у концерті, організованому політсилою «Український вибір»!
Тарас Тополя
«Хочу офіційно заявити: «Антитіла» не братимуть участі у концерті, організованому політсилою «Український вибір»! Ми категорично не згідні з вектором та ідеологією цієї політичної сили!» – написав він у своєму блозі Тарас Тополя.

Припускають також, що про зв’язок туру «Ми єдині» з адептами «русского мира» може свідчити і фестиваль зі схожою назвою «Мы едины, мы – Россия», який вже багато років проводиться у Російській Федерації. Покликаний він «об’єднувати існую­чі на території країни музичні конкурси та фестивалі громадянсько-патріотичної спрямованості».

Із 19 жовтня концерти туру проходили у Севастополі, Херсоні, Одесі, Черкасах, Дніпропетровську, Запоріжжі, Донецьку, Кіровограді, Харкові та Києві. Як повідомлялось, «ідея туру – збереження історичної пам’яті та правди, розвиток у молодих людей почуття патріотизму та любові до батьківщини, реалізованих за принципом народної дипломатії». За обіцянками організаторів, такий тур може відбутися і в Росії.
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG