Доступність посилання

ТОП новини

В Україні діє блато-хабарна, лояльно-компроматна система підбору кадрів?


Київ – Не фаховість, а особиста лояльність є вирішальною при призначенні на посаду. Кадри відбирають «за особисто-лояльним, блато-хабарним, взаємо-компроматним принципом», стверджує Олег Рибачук, колишній голова секретаріату президента України, член Координаційної ради руху «Чесно». Представники влади запевняють, що кадри відбирають «винятково за професійними навичками».

Віктор Янукович останнім часом змінив голів трьох обласних державних адміністрацій: Львівської, Івано-Франківської й Одеської – Віктора Шимчука, Михайла Вишиванюка й Едуарда Матвійчука. На ці посади президент призначив відповідно Олега Сала, Василя Чуднова й Миколу Скорика.

Ніяких офіційних пояснень щодо того, чим викликані ці кадрові зміни, немає, але експерти кажуть, що президент у «проблемних» для нього на наступних виборах областях розставляє «надійніші» кадри. Однак це не рятує імідж президента, оскільки при вибудуваній Віктором Януковичем вертикалі влади, усі прорахунки відібраних ним кадрів «б’ють» по його рейтингу.

Янукович має всю повноту відповідальності й тому усі мінуси, дурниці й програші його команди лягають на нього
Олег Рибачук
«Усі кадри не працюють на президента. Що означає працювати на президента? Це означає знімати з нього негатив. При Януковичі немає самостійних фігур, немає незалежних державних інституцій. Янукович має всю повноту відповідальності, й тому усі мінуси, дурниці й програші його команди лягають на нього. Немає йому на кого пальцем показати», – вважає Олег Рибачук, колишній голова секретаріату президента України, член Координаційної ради руху «Чесно».

В Україні діє блато-хабарна система підбору кадрів – Рибачук
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:15:48 0:00

Система підбору кадрів, яка вкорінилася в Україні, вже складає загрозу національній безпеці, бо не відповідає тим викликам, які стоять перед країною й дозволяє некомпетентним, непрофесійним і корумпованим людям займати державні посади, наголошує Олег Рибачук.

Це система безвідповідальності, доведеної до абсолюту. Бо головне не ухвалювати рішення, а уникнути ухвалення рішення»
Олег Рибачук
«Ця вертикаль влади – це як стояти на одній нозі. Там зовсім непотрібний професіоналізм, там потрібна особиста відданість. Ти сидиш під начальником, твій начальник – під його начальником і так далі. Ця система не конкурентноздатна. Це система безвідповідальності, доведеної до абсолюту. Бо головне не ухвалювати рішення, а уникнути ухвалення рішення», – каже один із координаторів руху «Чесно».

В Україні є державна Стратегія державної кадрової політики

Наразі в Україні, згідно з офіційними документами, реалізовується Стратегія державної кадрової політики, розрахована до 2020 року. Цю Стратегію схвалив своїм Указом від 1 лютого 2012 року президент Віктор Янукович.

«Метою державної кадрової політики є забезпечення всіх сфер життєдіяльності держави кваліфікованими кадрами, необхідними для реалізації національних інтересів у контексті розвитку України як демократичної, соціальної держави з розвинутою ринковою економікою», – зазначено у документі.

Саме рівень кваліфікації, професійні навички є визначальними при підборі кадрів, запевнив Радіо Свобода народний депутат від Партії регіонів, голова парламентського комітету з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради Володимир Макеєнко.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:25 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Підбір кадрів, стверджує Макеєнко, є правильним і відповідає тим викликам, які стоять зараз перед Україною.

Натомість Олег Рибачук наголошує, що саме некомпетентність, безініціативність і безпринципність кадрів є головною перепоною на шляху євроінтеграції України.

«Ця блато-хабарна, особисто-лояльна, взаємо-компроматна система підбору кадрів абсолютно не стикується з європейською», – каже колишній голова секретаріату президента.

«Щур з’їв Царя»

Прикладом кадрової політики, яку важко пояснити, опираючись на фаховий підхід до відбору людей на посади, є історія хірурга Василя Царя. Фахівця звільнив своїм розпорядженням голова Міжгірської райдержадміністрації Василь Щур за «порушення у призначенні відпусток».

06.11.2013
Василь Цар бореться зі владою, викриваючи корупційні схеми

«Влада має за мету, щоб постачали гроші нагору, це по схемі йде. Чисто кримінальна філософія панує» далі
Радіо Свобода направило інформаційні запити до прокуратури, районної та обласної державних адміністрацій з проханням пояснити, чому Василя Царя звільнили й чому його досі не повернули на посаду головного лікаря Міжгірської районної лікарні Закарпатської області.

А люди, яких Радіо Свобода опитувало на вулицях столиці, вважають, що ситуація з Василем Царем не є винятком, а ілюструє загальну практику витіснення з ключових посад ініціативних професіоналів і заміну їх «своїми людьми».

На роботу беруть без диплому, головне, щоб був «свій» – опитування
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

XS
SM
MD
LG