Доступність посилання

ТОП новини

В Іспанії вирішили видати Казахстанові соратника опозиціонера


Олександр Павлов, фото з сайту Інтерполу
Олександр Павлов, фото з сайту Інтерполу
Верховний суд Іспанії остаточно схвалив у п’ятницю рішення видати до Казахстану громадянина цієї країни Олександра Павлова, керівника особистої охорони казахстанського банкіра-мільярдера й опозиційного політика Мухтара Аблязова.

Суд підтвердив рішення суду нижчої інстанції про екстрадицію всупереч закликам правозахисників, які попереджали, що в Казахстані Павлову можуть загрожувати тортури.

Правоохоронні органи Казахстану стверджують, що Аблязов і Павлов планували здійснити минулого року низку терористичних нападів, які зірвав Комітет національної безпеки країни.

Крім того, Мухтара Аблязова, опозиціонера до влади президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва і колишнього керівника найбільшого комерційного банку Казахстану, «БТА Банку», звинувачують у розкраданні понад 6 мільярдів доларів. В Україні і Росії проти нього теж висунули схожі звинувачення через розтрати у місцевих дочірніх банках «БТА Банку».

Сам Аблязов перебуває у Франції під екстрадиційним арештом. Він називає всі звинувачення проти нього і його соратників політично мотивованими.

Крім того, в Польщі затримали Муратбека Кетебаєва, ще одного зі звинувачених в організації терактів у Казахстані. У Чехії чекає під вартою на рішення щодо екстрадиції фінансовий керівник однієї з пов’язаних із банкіром компаній Тетяна Параскевич – її теж розшукують Казахстан, Україна і Росія. А дружину й дочку Аблязова влітку депортували до Казахстану з Італії.
XS
SM
MD
LG