Доступність посилання

ТОП новини

Футбол: «Металіст» «замерз» у Донецьку


Головний тренер «Металіста» Мирон Маркевич вже чекає на зимову паузу – його команда останнім часом пригальмувала
Головний тренер «Металіста» Мирон Маркевич вже чекає на зимову паузу – його команда останнім часом пригальмувала
Вже після першого туру другого кола української футбольної прем’єр-ліги в змаганні змінився лідер. «Осінній чемпіон» харківський «Металіст» несподівано для багатьох уболівальників не просто програв, його цілком заслужено з рахунком 3:0 розгромив у Донецьку «Металург». Ще в суботу здавалося, що інший донецький клуб «Шахтар» лише тимчасово повернув собі першу сходинку в таблиці, коли переграв в Ужгороді «Говерлу» (2:0).

Та криза у харків’ян не лише сприяла поверненню гірників на перше місце. Вона ще більше загострила боротьбу в чільній п’ятірці. У «Шахтаря» стало 35 очок, у «Металіста» залишилося 34. Після перемоги над «Севастополем» (2:0) на третє місце з 32 очками вийшов одеський «Чорноморець».

Опустився на четверте місце з 31 балом дніпропетровський «Дніпро» – він мав грати з київським «Арсеналом», але про «канонірів», вочевидь, уже слід говорити в минулому часі, і в другому колі недорахується теоретичних трьох очок у протистоянні з ними кожна команда чемпіонату. Все ще п’ятим залишається «Динамо», яке розгромило в Луцьку «Волинь» (4:1) і набрало 30 очок.

Отже, на старті другої половини футбольної першості від першого місця до п’ятого – всього п’ять очок. Шанувальники статистики можуть не гортати свої записи – такого в Україні ще не було ніколи. «Чемпіонат дуже цікавий, дуже смачний. Я сімнадцять років вже власник клубу – я не пам'ятаю такого чемпіонату!» – сказав минулого тижня президент «Шахтаря» Рінат Ахметов.

Фоменко скликав збір

Наступні дев’ять днів будуть визначальними для української футбольної збірної. 15 листопада в Києві і 19 листопада в Парижі підопічні Михайла Фоменка виборюватимуть право зіграти наступного літа на чемпіонаті світу в Бразилії. Минулого тижня тренерський штаб «синьо-жовтих» оголосив список тих футболістів, які сьогодні розпочнуть підготовку до двох головних поєдинків 2013 року.

Серед 25 гравців, викликаних на матчі проти збірної Франції, стало на одного динамівця більше: дебютант національної команди 22-річний Сергій Сидорчук доповнив представництво столичного клубу до шести гравців. Таким чином, «Динамо» зрівнялося за числом своїх гравців у головній команді країни з «Дніпром».

«Шахтар» зберіг свою п’ятірку, а «Металіст» – дует представників. Як і в жовтні, по одному гравцеві до національній команді відряджають львівські «Карпати», донецький «Металург», полтавська «Ворскла», маріупольський «Іллічівець», луганська «Зоря» та російський «Зеніт» із Санкт-Петербурга.

З командою Рібері і Бензема «синьо-жовтим» буде дуже непросто, але є втішний факт: усі лідери збірної України зараз перебувають у високій готовності – варто лише подивитися, як виступають за «Динамо» Ярмоленко і Гусєв, за «Дніпро» – Коноплянка і Зозуля, за «Шахтар» – Ракицький і П’ятов. Якщо Михайлові Фоменку в зустрічах із «триколірними» вдасться віднайти потрібний баланс, то шанси пройти фаворита будуть дуже високими.

Єврокубки: дві перемоги без поразок

Відносно успішним для українських клубів став минулий тиждень на міжнародній арені. «Шахтар» хоч і не зміг реваншуватися за ганебну поразку в Леверкузені, але в Донецьку не пропустив від «Байєра» – 0:0.

Цей результат зберігає гірникам шанси на продовження боротьби в Лізі чемпіонів – від німецького клубу, який іде другим, донеччан відділяють два очки. Наприкінці листопада у Донецьку «Шахтар» прийматиме іспанський «Реал Сосьєдад». Тоді ж відбудеться поєдинок «Байєр» – «Манчестер Юнайтед».

Тим часом, дніпропетровський «Дніпро» за два тури до завершення групової стадії Ліги Європи гарантував собі місце серед учасників 1/16 фіналу змагання. Підопічні Хуанде Рамоса вдруге поспіль переграли португальський клуб «Пасуш» з рахунком 2:0.

В іншому матчі групи Е італійська «Фіорентина» на виїзді перемогла румунський «Пандурій» – 2:1. «Фіорентина» набрала 12 очок, «Дніпро» – 9, в аутсайдерів квартету залишилося по одному балу.

Київське «Динамо», попри безглузде вилучення нападника Мбокані вже на старті матчу, у Швейцарії переграло команду «Тун» – 2:0. В іншому матчі групи австрійський «Рапід» і бельгійський «Генк» розійшлися миром – 2:2. «Генк» має тепер вісім очок, «Динамо» – сім, у «Рапіда» і «Туна» – по три бали.

Не зміг перемогти в матчі з незліченною кількістю нагод одеський «Чорноморець». У Болгарії підопічні Романа Григорчука розійшлися миром з чемпіоном цієї країни «Лудогорцем» – 1:1.

«Чономорець» має примарні шанси на продовження боротьби в Лізі Європи. Зараз в активі одеситів чотири очки, «Лудогорець» має 10 балів, голландський ПСВ – сім. Для виходу до стадії плей-оф «Чорноморець» має в п’ятому турі в Одесі виграти в аутсайдера групи хорватського «Динамо», а в останньому матчі на виїзді перемогти ПСВ.
  • Зображення 16x9

    Антон Шульга

    Працюю на Радіо Свобода з квітня 2010 року. Редактор та ведучий ранкових новин. Попередній трудовий досвід також пов’язаний із радіо – обласним державним у Луганську, «Радіо-Ера» в Києві. Народився 1975 року у Жовтих Водах на Дніпропетровщині. Вищу освіту отримав у Луганському державному педагогічному університеті ім. Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG