Доступність посилання

ТОП новини

Янукович і Путін знову поговорили про «великі гроші» та зрив євроінтеграції?


Київ – Віктор Янукович уже втретє мав зустрітися з Володимиром Путіним за останні два тижні. Цю зустріч анонсував офіційній веб-сайт українського президента. Однак наразі достеменно не відомо, про що говорили президенти. Одні українські політологи припускають, що мова могла йти про подальший розвиток економічних стосунків, інші ж говорять про тиск, який російський президент міг чинити на свого українського колегу напередодні вільнюського саміту. Водночас російські експерти припускають, що Путін лише радив Януковичу вкотре задуматись над «катастрофічними для України соціально-економічними наслідками» від угоди з ЄС.

Минулої суботи президент України Віктор Янукович втретє за останній час мав зустрітися з президентом Росії Володимиром Путіним. Утім, на сайті російського очільника про це немає ані слова. Водночас сайт його українського колеги містить лише анонс перемов, який повідомляє, що сторони мали «обговорити питання торговельно-економічних відносин України та Росії напередодні саміту «Східного партнерства». Що ж до результатів зустрічі, то про них не йдеться на жодному з веб-порталів глав держав.

На думку політолога Костя Бондаренка, така «таємничість» може бути зумовлена тим, що президенти говорили про «дуже великі гроші, які крутяться між економіками України та Росії».

«Це 34 мільярди доларів, якщо говорити про минулий рік. І йдеться про те, щоб не втратити ці обороти в наступному році. А гроші люблять тишу, і чим менше до цього привертається уваги, чим більш спокійно вирішуються ці питання (без доступу преси), тим краще для самої справи. Очевидно, що потрібно зустрічатися і з’ясовувати різноманітні нюанси», – розповідає експерт у коментарі Радіо Свобода.

За зрив підписання Угоди Росія мала б платити ЄС – Бондаренко

При цьому Кость Бондаренко у зауважує, що не можна однозначно сказати, чи тисне Путін на Януковича, чи просто переконує, однак очевидно, що на підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС такі перемови не вплинуть. Головним чином через те, що у цьому питанні все залежить від бажання Європи, наголосив політолог.

Якщо б Росія мала запропонувати комусь гроші за непідписання угоди, то не Україні, а саме Європейському союзу
Кость Бондаренко
«М’яч євроінтеграції сьогодні на полі Брюсселя. Якщо б Росія мала запропонувати комусь гроші за непідписання угоди, то не Україні, а саме Європейському союзу», – підсумовує він.

Водночас політичний експерт Євген Магда припускає, що під час цих зустрічей Путін таки тисне на Януковича у питаннях євроінтеграції. Найперше – через бажання «відновити серйозне домінування на пострадянському просторі». Утім, експерт не впевнений, що подібний тиск на українського президента матиме якийсь значний вплив.

Стан української економіки доволі складний і, відповідно, Росія може обіцяти або кредит, або можливості для співпраці
Євген Магда
«Звичайно, що справа насамперед упирається в гроші, тому що стан української економіки доволі складний, і, відповідно, Росія може обіцяти або кредит, або можливості для співпраці. І якщо Янукович не сприймає тиску Європейського союзу, то з яких радощів повинен сприймати тиск Російської Федерації? Просто за красиві очі Путіна чи за його вміння робити прийоми дзюдо він не піде на ці поступки», – прогнозує у коментарі Радіо Свобода Магда.

На Януковича може «тиснути царський вінець»?

Тим часом російський політолог Сергій Марков висловлює переконання, що ніякого серйозного тиску на Віктора Януковича з боку російського президента наразі немає. На думку політолога, Путін лише попереджає свого українського колегу про можливу «катастрофічну соціально-економічну ситуацію» внаслідок потенційного підписання «колоніальної угоди з ЄС». Утім, експерт зауважує, що рішення про асоціацію з ЄС Янукович буде приймати самостійно.

У Віктора Януковича є загрози і в одному випадку, і в іншому, тому він якось спробує вивернутися і знайти серединне, компромісне рішення, оскільки він має бездоганне політичне чуття
Сергій Марков
«У Віктора Януковича є загрози і в одному випадку, і в іншому, тому він якось спробує вивернутися і знайти серединне, компромісне рішення, оскільки він має бездоганне політичне чуття. Думаю, що він не дасть заманити себе у польську пастку угодою у Вільнюсі. Хоча деякі люди говорять про те, що царський вінець тисне і вбиває політичне чуття», – каже у коментарі Радіо Свобода Марков.

Між тим радник російського президента Сергій Глазьєв минулої суботи заявив, що якщо Україна не підпише угоду про асоціацію з ЄС, Росія розширить кооперації в ракетно-космічній сфері, в атомному машинобудуванні і в авіаційній промисловості.Однак, якщо євроінтеграційний документ у Вільнюсі все ж таки підпишуть, то, за словами Глазьєва, Росія «буде намагатися зберегти ті центри економічної активності та виробництва, які потрібні для кооперації» й «прагнутиме утримати технології, які були спільно розроблені і які їй необхідні».

Російські журналісти не побачили Януковича у Москві?

Водночас російський телеканал РТР у недільному сюжеті повідомив про те, що цими вихідними Януковича у Москві не помічали. Між тим у офіційному повідомленні на сайті українського президента не уточнюється, де саме мала відбутися зустріч з Путіним.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG