Доступність посилання

ТОП новини

Чи хоче українська влада угоди з ЄС, знає лише Янукович – експерт


Донецьк – Лише президент Віктор Янукович знає, чи українська влада має намір підписувати угоду про асоцацію з Європеським Союзом, зазначає професор кафедри міжнародних відносин Донецького національного університету Ігор Тодоров. Утім, прем’єр-міністр України Микола Азаров на зустрічі з однопартійцями у Донецьку заявив, що відповідальність за зрив підписання угоди ляже на європейських політиків.

У Донецьку Микола Азаров заявив, що європейським політикам не варто ставити на одні терези долю цілої нації та однієї людини. Так він оцінив передумову до підписання угоди про асоціацію з ЄС – дозволити Юлії Тимошенко виїхати за кордон на лікування.

Професор кафедри міжнародних відносин Донецького національного університету Ігор Тодоров прокоментував Радіо Свобода заяви прем’єра. Він зауважує, що нині не варто намагатися передбачити щось стосовно підписання угоди та висновків місії представників Європаламенту Пата Кокса та Александра Квасневського.

Йде доволі дивна гра: президент каже «так», голова Верховної Ради каже «так», а голова найбільшої фракції каже: «Я вам нічого не обіцяв
Ігор Тодоров
«Йде доволі дивна гра: президент каже «так», голова Верховної Ради каже «так», а голова найбільшої фракції каже: «Я вам нічого не обіцяв». Тим більше дивно, що всі розуміють, і безумовно на Заході теж розуміють, наскільки керованою є фракція Партії регіонів з Банкової, з адміністрації президента. До цього дедлайну, до 13-го, ще буде тривати гра, і чим вона закінчиться, я думаю, що ніхто, крім президента, відповіді не дасть», – зазначає експерт.

На думку Тодорова, Янукович уже не має боятися конкуренції з боку Юлії Тимошенко, адже її рейтинги зараз досить низькі. Проте не варто сподіватися, що Німеччина, Нідерланди та Швеція поступляться у принциповій для них позиції щодо Юлії Тимошенко.

І президент, і уряд все роблять для підписання угоди?

Микола Азаров у свою чергу заявляє :

Хто все робить для підписання угоди? І президент, і уряд все для цього роблять. Але я ось що хочу сказати. Перш за все, це стосується європейських політиків
Микола Азаров
«А хто все робить для підписання угоди? І президент, і уряд все для цього роблять. Але я ось що хочу сказати. Перш за все це стосується європейських політиків. Якщо хтось візьме на себе сміливість поставити на одні терези долю нашої країни або таке важливе політичне рішення та дуже сумнівну вимогу з юридичної та будь-якої іншої точки зору, він візьме на себе велику відповідальність. І це буде не наша відповідальність», – наголошує Азаров.

Микола Азаров приїхав до Донецька в тому числі для того, щоб відвідати обласну конференцію Партії регіонів, де провели безальтернативні вибори нового голови місцевого партійного осередку. Тепер голова Донецької облдержадміністрації Андрій Шишацький крім області очолює і партійну організацію, до якої входять майже триста тисяч. У найкращих радянських традиціях кандидатура на посаду головного регфіонала Донеччини була лише одна.

«Трикутник смерті» у владі

Однак ложку дьогтю до обрання нового голови додав уже екс-голова регіоналів області Борис Колесников. Він зауважує:

Необхідно, щоб обласна рада, місцеві ради в регіоні тиснули на правоохоронні органи, на контролерів і перевіряючих. Щоб місцева влада захищала підприємців, захищала бізнес від тиску
Борис Колесников
«Зараз необхідно, щоб обласна рада, місцеві ради в регіоні тиснули на правоохоронні органи, на контролерів і перевіряючих. Щоб місцева влада захищала підприємців, захищала бізнес від тиску. У нас тут один мер сидить у в'язниці, я не буду говорити з якого міста, думаю, всі зрозуміють. Сидить з надуманого приводу, але це окрема розмова. Я зустрічався там з підприємцями, і не тільки там. Що вони мені розповіли. Владу в регіоні між собою ділять прокурорські, суддівські та міліцейські. Це трикутник смерті. Саме цей, а не Бермудський. Завдання місцевої влади, завдання Андрія Володимировича (Шишацького – ред.) захистити бізнес від цього», – каже Колесников.

Андрій Шишацький у промові ніякої реакції на зауваження Колесникова не висловив.
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG