Доступність посилання

ТОП новини

Медична марихуана у Вашингтоні – лише для тяжкохворих


Двадцять штатів та столиця США дозволяють продаж медичної марихуани для хворих, яким не допомагають інші ліки. Однак на федеральному рівні коноплі залишаються протизаконними. І хоча федеральний уряд особливо не переслідує легальних продавців дурманного зілля, чимало хворих бояться відкрито купувати марихуану.

У Вашингтоні продавати коноплі почали з липня цього року. Однак, тут запровадили чи не найсуворішу систему продажу в країні. Тож бізнес, якому прогнозували швидкий зліт, робить дуже непевні кроки.

Хворий на СНІД Адам Бартлі приїхав за ліками, так тут називають коноплю. Роками йому доводилось купувати марихуану нелегально, наражаючи себе на небезпеку. Тепер він може зробити це законно у центрі продажу:

«Після того, як я, чи будь-який інший пацієнт, дзвонить і попереджає про свій приїзд, на вході нас зустрічає охоронець, якій перевіряє документи. Він дивиться як на моє посвідчення особистості, так і на дозвіл, виданий відділом охорони здоров’я».

Джеф Кан власник цієї установи. Три роки він змагався за одну з лише чотирьох ліцензій на відкриття крамниці продажу марихуани у Вашингтоні. Він відчинив свої двері у серпні, і на сьогодні має лише близько тридцяти клієнтів. Однак Джеф не засмучується, він дивиться на свою справу як на місію першовідкривача:

«Ми прагнемо давати людям інформацію про нашу продукцію, пропонуємо їм вибір, даємо нагоду обрати те, що їм потрібно у безпечних умовах».
Клієнт центру продажу марихуани Адам Бартлі розповідає:

«У мене знайшли Вірус імунодефіциту 23 роки тому, згодом він переріс у СНІД. За цей час, я приймав багато ліків, чимало з яких створюють проблеми зі шлунком, втрату апетиту, нудоту. Якби на початку дев’яностих я не почав палити марихуану, я б навряд чи зараз був у доброму стані, якщо б взагалі жив».



Хоча медичну коноплю легалізували у Вашингтоні, місті, яке має особливий статус столиці, федеральний уряд вважає марихуану протизаконною речовиною. Тож влада столиці дуже обережна. На це звертає увагу власник центру Джеф Кан:

«Кожна складова програми медичних конопель знаходиться під замком, під пильним оком камер, усе записується на відео, від початку до кінця».

Отримати дозвіл на придбання марихуани – складний процес, під час якого хворі повинні визнати, що порушують федеральні закони:

«Отримати дозвіл складно. Необхідно вислати електронного листа у відділ охорони здоров’я, дзвонити не можна. Завантажити з їх сайту, роздрукувати та заповнити детальну анкету, надати відповідні документи та свою фотографію. Для деяких людей це занадто складний процес. І коштує це сто доларів».

Дозвіл видають лише хворим на рак, ВІЛ-СНІД, глаукому або ж пацієнтам з нестерпними спазмами м’язів. Лікарі, які виписують рецепт на придбання конопель, теж зобов’язані заповнити детальну анкету на кожного хворого.

Сакіліба Майнс, одна з небагатьох лікарів у Вашингтоні, які рекомендують хворим марихуану. Щоправда, вона погоджується з обережним підходом до продажу медичної коноплі:

«Ми не можемо мати систему, як в інших штатах, де лікарі виписують рецепт пацієнтам на цілий рік. Я не думаю, що це правильний підхід. Програма повинна бути під суворим контролем».

Доктор Роберт Дупонт консультував урядовців кількох штатів щодо системи продажу медичної марихуани. Взагалі він прихильник продажу коноплі у вигляді ліків, замість того аби її палити. Однак, він задоволений системою продажу, яку запровадили у столиці:

«На мій погляд, контрольована програма, яка дозволяє переконатися, що люди насправді хворі і випробували всі інші засоби, програма, за якою люди отримують достатньо конопель для себе і замало для перепродажу, дуже добре політичне рішення цього питання».

На сьогодні у Вашингтоні працюють лише три місця, де можна придбати медичну марихуану. Влада міста з липня місяця видала лише 60 дозволів на її купівлю, тож усі 3 бізнеси поки що збиткові. Медичні страхові компанії теж не поспішають оплачувати конопель. Цим разом за десять з половиною грамів марихуани Адам заплатив майже двісті доларів. Однак, для нього важливо, що таким чином він підтримує місцеву економіку, а не торговців наркотиків, та робить це легально, принаймні за законами столиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG