Доступність посилання

ТОП новини

Між торгами і тиском – особливості передвільнюської дипломатії


Київ – Третя за останні три тижні зустріч українського та російського президентів таки відбулася. У Москві офіційно підтвердили, що Віктор Янукович зустрічався зі своїм російським колегою Володимиром Путіним. Натомість в Україні інформацію про візит глави держави до Росії досі офіційно не коментують. Експерти припускають, що така нетрадиційна дипломатія, коли обставини візити не висвітлюються, може мати наслідком відмову від підписання угоди про асоціацію з ЄС. Між тим, у Партії регіонів кажуть про тиск з боку президента з вимогою підтримати євроінтеграційний напрямок.

Офіційний сайт президента не містить інформації ані про перебіг візиту Віктора Януковича до Росії, ані про результати перегорів. В управлінні доступу до публічної інформації адміністрації президента, куди Радіо Свобода звернулося із відповідним запитом, сказали, що відповідь буде не раніше, ніж післязавтра.

Таємничість Януковича й Путіна нетипова для голів держав – Огризко

Щонайменше, загальну інформацію про перебіг переговорів громадськість повинна отримати
Володимир Огризко
Таємничість довкола візиту Віктора Януковича до свого російського колеги є нетиповою для зустрічей перших осіб, наголошують дипломати. «Це не є звичайною практикою. Звичайно, є певні нюанси під час переговорного процесу, які не бувають предметом громадського обговорення. Але, щонайменше, загальну інформацію про перебіг переговорів громадськість, безумовно, повинна отримати», – наголошує колишній міністр закордонних справ Володимир Огризко.

На його думку, інтенсивність візитів та таємничість перебігу переговорів зумовлена насамперед наближенням дати можливого підписання угоди про асоціацію між Україною та ЄС, а надто – особливим ставленням Москви до цього.

«Йдеться про останні дні перед – дай Боже – підписанням угоди про асоціацію. Ви знаєте позицію російської сторони, яка небезпідставно бачить у цьому початок кінця ідеї відновлення СРСР під будь-яким можливим соусом. Тому така надзвичайна активність», – каже Володимир Огризко.

Ефективні переговори мовчанням не закінчуються – Чорновіл

Схожої думки дотримується й колишній перший заступник голови парламентського комітету у закордонних справах Тарас Чорновіл. За його словами, таємничість довкола переговорів голів держав, як правило, може бути зумовлена двома факторами: або сторони торгуються, або президент сильнішої держави чинить тиск на слабшого.

«Йде елементарний торг, від якого дуже багато залежить – оце перше, що спадає на думку», – вважає Тарас Чорновіл.

Експерти сходяться на думці, що наслідком таких переговорів українського та російського президентів може стати зрив підписання угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Однак відсутність звіту про наслідки переговорів дає підстави припускати, що домовленості досягнути не вдалося.

Або ні до чого не домовилися, або одна сторона добилася всього, а інша – отримала такий результат, про який соромно говорити
Тарас Чорновіл
«Продуктивні тільки ті переговори, коли після переговорів обидва лідери виходять до преси і дають чітке комюніке про досягнуте. Усе інше – це або переговори відбулися і ні до чого не домовилися, або одна сторона добилася всього, а інша – отримала такий результат, про який соромно говорити», – каже Тарас Чорновіл.

Регіонали кажуть, ніби євроінтегруються під тиском Януковича

Водночас, Україна й надалі підтримує на належному рівні переговори із Брюсселем. Причому голова парламентського підкомітету з питань європейської інтеграції, депутат-ударівець Володимир Курінний наголошує на тому, що переговори про асоціацію відбуваються відкрито. За його словами,
«таких зустрічей нема між президентом України і лідерами країн ЄС або Європейської комісії».

На відміну від Москви, Брюссель погодив з Києвом усі моменти, крім одного – подальша доля колишнього прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, яку в ЄС вважають жертвою вибіркового правосуддя.

Між тим, голова фракції партії регіонів Олександр Єфремов заявляє про тиск з боку президента на фракцію щоби депутати-регіонали «підтримали євроінтеграційний напрямок». Депута-регіонал Олег Царьов, який не приховує критичного ставлення до підписання угоди про асоціацію, в інтерв’ю Радіо Свобода підтвердив, що відчуває тиск із боку глави держави, але відмовився уточнити, в чому цей тиск полягає.

Також Олег Царьов не відповів на запитання про те, чи стосується тиск із боку президента голосування за законопроект, який дозволив би ув’язненій Юлії Тимошенко виїхати закордон. За його словами, «мене тема Тимошенко не сильно хвилює й у мене немає певної позиції»

Натомість колишній депутат-регіонал Тарас Чорновіл не вірить у щирість таких заяв своїх колишніх соратників. За його словами, «коли є тиск з боку президента – всі тихенько й мовчки виконують, як їм сказали». Він переконаний, що, роблячи подібні заяви про тиск, депутати-регіонали просто намагаються відвести від Віктора Януковича відповідальність за можливий зрив підписання угоди про асоціацію між Україною та ЄС.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG