Доступність посилання

ТОП новини

Керрі: домовленості про ядерну програму Ірану не досягли через позицію Тегерана


Джон Керрі після переговорів із Іраном на прес-конфереції в Женеві 10 листопада 2013 року
Джон Керрі після переговорів із Іраном на прес-конфереції в Женеві 10 листопада 2013 року
Державний секретар США Джон Керрі заперечив сьогодні, що на переговорах щодо ядерної програми Ірану, які відбувалися в Женеві наприкінці минулого тижня, домовленості не досягли через розбіжності між шістьма країнами-представниками світової спільноти, що ведуть ці переговори з Тегераном.

За його словами, ці держави виступали єдиним фронтом, але іранці виявилися нездатними прийняти їхню пропозицію «в цей конкретний момент».

Виступаючи в Абу-Дабі в Об’єднаних Арабських Еміратах, Керрі висловив сподівання, що угоди з Іраном усе ж вдасться досягти протягом кількох місяців, при тому такої угоди, яка гарантуватиме й захист Ізраїлю, союзника США.

Також сьогодні Міжнародне агентство з атомної енергії підписало з Іраном «спільну дорожню карту співпраці», що, за повідомленнями, дозволить інспекторам МАГАТЕ відвідати завод важкої води в Араці і урановий рудник у Ґачині, а також здійснити низку інших заходів.

На переговорах між шістьма провідними країнами світу й Іраном щодо суперечливої ядерної програми Тегерана, які кінцем минулого тижня три дні тривали в Женеві, так і не уклали ніякої остаточної домовленості. При цьому лунали спекуляції, що таку домовленість унеможливила позиція Франції, яка вимагала приділити більше уваги занепокоєностям Ізраїлю як головного «ворога» Ірану з погляду тегеранського режиму.

Наступне коло цих переговорів очікують на 20 листопада.

У світі непокояться, що Іран під прикриттям заяв про мирну ядерну програму може намагатися таємно створити ядерну зброю. Тегеран відкидає ці звинувачення і наполягає на своєму праві самостійно збагачувати уран, офіційно для медичного дослідного реактора, але доказів заявленого мирного характеру своєї ядерної програми, яких домагається світова спільнота, так і не надав.
XS
SM
MD
LG