Доступність посилання

ТОП новини

На День незалежності у Польщі горіло


Варшава – Марш, організований польськими націоналістами в День незалежності, супроводжувався численними інцидентами, є поранені. Учасники ходи підпалили варшавський символ толерантності, а також будку охоронця посольства Росії. Зрештою, влада польської столиці заборонила марш. Націоналісти з цим рішенням не згодні.

11 листопада, День незалежності Польщі, затьмарений агресивними діями хуліганів. Масова хода, яку організували крайні праві групи, супроводжувалася бійками та підпалами. Демонстранти вигукували антиурядові та націоналістичні гасла. Поліція затримала організаторів сутичок, кілька поранених правоохоронців госпіталізували.

Міська влада вирішила покласти край заворушенням і розпорядилася припинити ходу. Організатори маршу назвали таке рішення влади абсурдом. Вони говорять, що їхній захід мирний і він є виявом суспільного невдоволення політикою польської влади та Євросоюзу.
У Варшаві відбулася масова демонстрація польських націоналістів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00

Райдугу спалили, щоб протидіяти глобалізмові?

На святковий мітинг польські націоналісти запросили своїх партнерів із Франції та Угорщини. Один із польських організаторів ходи пояснює, чому в заході беруть участь гості з Угорщини: «Щоб спільно протидіяти проблемам, які дошкуляють людям у наших країнах. Ці проблеми часто дуже схожі. Ми хочемо затримати хвилю іміграції молодих людей, які виїжджають з Польщі та Угорщини, хочемо протидіяти глобалізмові, який нищить культуру наших країн. Ми радіємо, що можемо розраховувати один на одного у цій боротьбі».

Під час мітингу в центрі Варшави організатори Маршу незалежності говорили, що в заході беруть 100 тисяч учасників. Переважна більшість демонстрантів – молоді люди, чимало їх приїхало з різних регіонів країни.

Коли демонстранти вирушили містом, не обійшлося без несподіванок. По дорозі хтось із маніфестантів підпалив інсталяцію «Райдуга», яку варшав’яни вважають символом толерантності. Учасники ходи не дозволили пожежникам загасити вогонь. Під час демонстрації відбулася сутичка з представниками польських ліберальних осередків. Коли похід наблизився до посольства Російської Федерації, хтось підпалив будку охоронця. Російські медіа вже назвали цей епізод нападом на посольство Росії.

Цинічна гра ультраправих на проблемах молоді?

Казімєж Кік, професор-політолог, оцінюючи сьогоднішні події у Варшаві, говорить, що значною мірою вони спричинені соціально-економічними проблемами, які боляче б’ють по молоді.

«Польська політика дуже неприхильна до молоді. Ми бачимо, скільки маємо молоді за кордоном, понад мільйон молодих людей, більшість випускників польських вишів не можуть працевлаштуватися, серед молоді найбільше безробітних», – сказав він у коментарі для телебачення TVN 24.

За словами польського професора, уряд країни недостатньо дбає про молоде покоління, а тим часом на проблемах молоді цинічно грають крайні праві угруповання.

МЗС Польщі вже засудило сутички під посольством Росії у Варшаві. «Висловлюємо співчуття у зв’язку з інцидентом перед посольством Російської Федерації в Польщі», – написав у «Твіттері» речник польського МЗС Марцін Войцеховський. «Немає виправдання для хуліганів. Ми засуджуємо порушення Віденської конвенції», – наголосив Войцеховський.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG