Доступність посилання

ТОП новини

На кордоні з Росією шикуються сотні українських фур


Київ – Росія продовжила торговельну війну проти України. Таким чином експерти коментують нові російські митні правила, які від 12 листопада поширили на весь кордон із Україною. Два тижні тому вони вже діяли на трьох пунктах пропуску в межах Донеччини та Луганщини, і через це виникли черги із сотень вантажівок. У Росії вважають такі свої дії законними заходами щодо транзиту товарів, які ввозять до Митного союзу.

«З 12 листопада 2013 року на всьому російсько-українському державному кордоні митними органами Росії розпочнеться реалізація заходів із забезпечення дотримання транзиту товарів, які ввозяться на митну територію Митного союзу… Відповідно до нових правил, … перевізникам у пунктах пропуску потрібно буде надати необхідні сертифікати для в’їзду на територію Російської Федерації». Про це повідомила Державна прикордонна служба України.

Річ у тім, що з 14 вересня нинішнього року Росія перестала визнавати книжки міжнародних дорожніх перевезень як гарантію сплати мит і податків. Ці книжки не скасували, але крім них перевізникам автомобільних вантажів треба мати інші документи, які підтверджуватимуть сплату всіх зборів до бюджету Росії. Йдеться, зокрема, про поручництва, попереднє декларування, банківські гарантії, грошові застави. На практиці Федеральна митна служба Росії почала втілювати це нововведення на кордоні з Україною від 28 жовтня нинішнього року. Тоді це стосувалося трьох пунктів пропуску в межах Донеччини та Луганщини і призвело до утворення на кілька діб черг із сотень фур, які не могли потрапити на територію Росії. Далекобійників-черговиків забезпечували питною водою, для них поставили біотуалети, чергували лікарі «швидкої допомоги».

Федеральна митна служба Росії пояснювала затор тим, що «незважаючи на широке висвітлення протягом декількох місяців даних нововведень у ЗМІ, не всі перевізники виявилися готовими до змін правил транзитних перевезень». Натомість самі перевізники стверджували, що російські представники як належить не попереджали про зміни в оформленні документів.

«Взагалі-то з української сторони і раніше не було проблем»

Тепер ці зміни діятимуть на всьому кордоні з Росією. Як зауважив у коментарі Радіо Свобода помічник начальника Східного регіонального управління Державної прикордонної служби України Мирон Сидор, з українського боку проблем для фур не буде.

«Взагалі-то з української сторони і раніше не було проблем (маються на увазі черги на пунктах пропуску в межах Донеччини та Луганщини – ред.). Проблеми були трошки з іншої сторони. У нас усе як було, так воно і йде. Що тут скажеш? У нас проблем, у принципі, не буде», – запевнив Мирон Сидор.

Депутат від партії УДАР, заступник голови комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Оксана Продан згадала не лише про проблеми із вантажівками на російському кордоні, а й про інші ускладнення у торгівлі із сусідньою державою, стурбованою можливим підписанням Україною угоди про асоціацію з ЄС.

На думку Оксани Продан, у Києва є важелі протидії такій політиці. По-перше, є угода про СОТ, яка передбачає спільні правила і для росіян, і для українців. Адже обидві держави є членами однієї і тієї ж організації із певними правилами міжнародної торгівлі, яких слід дотримуватися. Водночас Оксана Продан вважає, що нинішня українська влада не чинить гідного опору агресивним торговельним діям ззовні.

Ми сьогодні виступаємо в ролі «хлопчика для биття» з боку Росії, то це, знову ж таки, питання несильної влади, яка дозволяє це робити
Оксана Продан
«А стосовно того, що ми сьогодні (я зараз говорю про Україну), виступаємо в ролі «хлопчика для биття» з боку Росії, то це, знову ж таки, питання несильної влади, яка дозволяє це робити», – стверджує Оксана Продан.

У відповідь на подібні закиди українські урядовці наголошують, що Україна не розглядає запровадження відповідних обмежувальних заходів у торгівлі з Росією. Про це заявив урядовий уповноважений України в Євразійській економічній комісії (ЄЕК) Віктор Суслов.

На його погляд, «торговельні війни неприпустимі. І Україна…буде виконувати у повному обсязі угоду про зону вільної торгівлі СНД», – заявляв Віктор Суслов. Він вважає, що обмеження в торговельних відносинах не вигідні зрештою самій Росії.

«Це вже не перша торговельна війна між Україною та Росією за останні десять років…»

А російський політичний експерт Станіслав Бєлковський вбачає у таких конфліктах двох держав слабкість російської влади.

Реальних ефективних важелів впливу на Україну, з метою примусити її до російських умов, у Кремля немає
Станіслав Белковський
«Це вже не перша торговельна війна між Україною та Росією за останні десять років, як ми знаємо. І всі такі війни зрештою приводили до миру більше на умовах України, ніж Росії. Тобто, реальних ефективних важелів впливу на Україну, з метою примусити її до російських умов, у Кремля немає. Це вже доведено багато разів», – констатує російський політичний експерт.

Тим часом Федеральна митна служба Росії повідомила, що проблеми на трьох пунктах пропуску фур у межах Донеччини та Луганщини розв’язані й черг, за даними на понеділок, немає.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG