Доступність посилання

ТОП новини

Російські вчителі-захисники прав геїв опинилися під прицілом влади


Наростаюча кампанія цькування гомосексуалів в Росії досягла середніх шкіл. Щонайменше, трьох вчителів піддали цього року прямим переслідуванням за зв’язки з товариствами на підтримку лесбійок, геїв, бісексуалів і трансгендерів (ЛГБТ). Це відбувається на тлі зростання у суспільстві невдоволення присутністю гомосексуалів в Росії, всупереч заявам Володимира Путіна про те, що геїв тут нібито не переслідують.

Санкт-петербурзька вчителька Катерина Богач бореться за своє місце в школі, оскільки опинилася під загрозою звільнення через свою участь в демонстрації на підтримку російських геїв. Вчителька, відзначена нагородою серед викладачів іспанської Санкт-Петербурга, є однією з тих, хто потрапив під приціл антигейського цькування в Росії.

Щонайменше чотирьох російських вчителів піддали цього року переслідуванням за їхні зв’язки з товариствами геїв. Двох з них вже звільнили з роботи внаслідок тиску активістів з впровадження у життя закону про заборону «пропаганди нетрадиційних сексуальних стосунків» серед дітей.

Катерина Богач
Катерина Богач
Цього тижня відділ народної освіти міста розпочав розслідування у справі Катерини Богач через скарги на неї групи жителів, які вважають, що участь вчительки у зібраннях геїв унеможливлює її викладання дітям.

Активістка Союзу гетеросексуалів за рівність ЛГБТ Санкт-Петербурга Богач розповідає про своєрідне полювання на відьом, яке влада влаштували проти захисників прав геїв. Молода вчителька розповідає Радіо Свобода, що вона безпосередньо не є гомосексуалом та ніколи цих питань в школі з дітьми не обговорювала.

«Їм простіше вважати, що я гомосексуальна, чи бісексуальна чи трансгендерна . Їхньому курячому мозкові не під силу усвідомлення того факту, що людина може боротися не лише за себе. Що людина, яка є свідком дискримінації та несправедливості, може також підтримувати і права інших людей»,– каже Катерина Богач Радіо Свобода.

Путін каже, що геїв в Росії не переслідують

Таких, як Катерина Богач не дивує, що в Росії піднялася ціла хвиля цькування геїв та лунають пропозиції про заборону гомосексуалам здавати кров, позбавляти їх батьківських прав. Адже все це підігрівається владою Росії. Так, Наталія Цимбалова, глава Союзу гетеросексуалів Санкт-Петербурга, каже Радіо Свобода.

«Держава проводить відкрито гомофобську, людиноненависницьку політику. Ми намагаємося боротися всіма силами і всіма доступними засобами, які у нас є, але ми розуміємо що проти державної машини важко щось вдіяти. Важко виходити з голими руками проти танків», – розповідає Наталія Цимбалова.

В інтернеті з’явилися групи росіян, котрі з людиноненависницьких позицій, із релігійними гаслами, закликають до ізоляції в суспільстві геїв та їхніх захисників. Так, один з таких активістів під іменем «Тімур», який, як він сам заявляє, вже зібрав до півтори тисячі активістів для атак на вчителів-геїв чи тих, хто їх підтримує. Він також заявив в он-лайн:

«Ми вважаємо, що дані особи не можуть репрезентувати колектив вчителів і взагалі бути в школі, мати доступ до дітей, тому, що вони всією своєю позицією, проявами, а особливо пані Богач, показують байдуже ставлення до дитячої психіки, яку вона постійно ранить», – пише «Тімур».

Під тиском таких активістів вчителя географії з Хабаровська, Олександра Єромошкіна, захисника прав ЛГБТ, з місцевої влади попросили у вересні піти зі школи. Ольгу Бахаєву, бісексуала, 24-річну вчительку історії з Магінтогорська, під тиском таких, як «Тімур», співробітники місцевої прокуратури та влади вижили цього року зі школи. Тепер вона живе у Санкт-Петербурзі та залишила вчителювання.

Тяжке становище гомосексуалів Росії викликало велике обурення у світі, чимало людей закликає, у зв’язку з цим, бойкотувати зимову Олімпіаду 2014 року в російському Сочі.

Президент Володимир Путін намагається ослабити критику з боку Заходу, стверджуючи, що геї в Росії не переслідуються та запевняє, як геї будуть добре себе почувати в Сочі під час Олімпіади.

Богач каже, що буде й надалі захищати права геїв в Росії

Але низка фактів свідчать про протилежне. В Росії вже з’явилися своєрідні кати на кшталт суду Лінча, котрі чинять напади на геїв та їхніх захисників. Вже у листопаді група людей у масках з бейсбольними палицями та пневматичною зброєю штурмували будівлю групи ВІЛ-інфікованих для геїв в Санкт-Петербурзі та поранила двох людей. Одну людину,осліплену пострілом в обличчя, залишили напризволяще після цього нападу.

Не зважаючи на такі загрози, Катерина Богач каже, що вона буде й надалі захищати права сексуальних меншин в Росії та попереджає росіян, що всі ми належимо до якихось меншин, чи курців, чи червоношкірих. Тому, на думку Богач, людям треба розуміти, коли сьогодні атакують одну меншину, то завтра прийде черга й за іншими.

Матеріал підготували Василь Зілгалов та Claire Bigg.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG