Доступність посилання

ТОП новини

Відкриті люки порахували й закривають. Їх знову вкрадуть?


Київ – Протягом місяця після смерті дворічного малюка у відкритому каналізаційному колодязі МВС знайшло ще майже 8 тисяч таких отворів на дорогах, тротуарах і дворах – близько 6 тисяч повністю відкритих і майже 2 тисячі заґратованих. Комунальні служби отримали відповідні приписи. Чи захистить це життя й здоров’я людей?

Поки ніхто не оприлюднив статистики щодо того, скільки людей щороку людей потрапляє у незакриті люки, провалюється у ями з окропом у місцях прориву труб, травмується, а то й гине від небезпечних комунальних мереж. Можна лише порівнювати дані різних організацій та міліції, щоб зрозуміти, що точного виміру небезпеки не знає ніхто. Для прикладу, Київський водоканал повідомив, що з початку року з його колодязів украли 239 кришок, а от столична міліція повідомила лише про 77. Між тим, кожен відкритий або ненадійно закритий люк загрожує здоров’ю і життю людей.

Нещодавній випадок у Львові, коли усім містом шукали дворічного малюка, який на очах у бабусі провалився у неналежно закритий каналізаційний колодязь, вжахнув людей й примусив владу та керівників організацій виправдовуватися.

22.10.2013
Смерть хлопчика, який впав у люк каналізації, приголомшила все місто

Смерть дворічного хлопчика, який впав у каналізаційний колектор, приголомшила все місто далі

Міністерство внутрішніх справ доручило Державній автомобільній інспекції порахувати усі незакриті колодязі на дорогах, тротуарах та у дворах.
ДАІ виявила відсутність близько 2,8 тисячі кришок люків і понад 1,3 тисячі ґрат під час цих перевірок лише на проїзній частині доріг, тротуарах і пішохідних доріжках.

11.11.2013
Міліція: на дорогах і в дворах не було майже 5 тисяч люків


Місцеві органи влади у всіх регіонах теж поспішили організувати перевірки й прозвітувати. Людей просять повідомляти про усі відкриті або погано закриті колодязі.

22.10.2013
Небезпека відкритих люків: хто несе відповідальність?

«Щоб подавати позов до суду, мені потрібно було знати власника цього люку» – потерпілий далі

Заготівельників металу треба карати за люки – Кучеренко

Проблема «відкритих люків» в Україні виникла у 90-ті роки, коли через тривалу невиплату заробітної плати, втрату роботи та зубожіння розвинулося «полювання за металом». І хоч міліція, згідно з офіційними даними, регулярно перевіряє пункти прийому металобрухту – люки крадуть досі. Їх розбивають на шматки й здають як лом.

Лише у 2012 році було запроваджено відповідальність за викрадення люків – до 2 років виправних робіт. Але до суду доходять лише лічені справи, стверджує колишній міністр з питань ЖКГ Олексій Кучеренко. На його думку, необхідно запровадити серйозну кримінальну відповідальність не лише за крадіжку каналізаційних люків, а й за прийом металолому з них.

Заготівельників металу треба карати за люки – Кучеренко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:23:51 0:00

Поки лом із каналізаційних люків прийматимуть як металобрухт, а комунальні служби й організації щороку звично направлятимуть державні кошти на купівлю нових кришок для колодязів, міста й селища залишатимуться небезпечними для життя й здоров’я людей.

Як показує аналіз інформаційних повідомлень, небезпека у вигляді відкритих люків чатує у населених пунктах усіх регіонів.

  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

XS
SM
MD
LG