Доступність посилання

ТОП новини

«Нафтогаз» поставив «Газпром» на паузу


Київ – Україна з кінця минулого тижня повністю припинила закуповувати газ у російського «Газпрому», продовжуючи закупівлі в Польщі та Угорщині. Зараз українські споживачі отримують газ, який був раніше закачаний у газосховища. Утім, експерти зазначають, що крок це радше вимушений – через накопичені борги – і однозначно тимчасовий. Адже повноцінної альтернативи російському газові наразі немає.

Якщо в жовтні Україна отримувала близько 100 мільйонів кубометрів російського газу щодня, то на початку листопада обсяги постачання скоротилися приблизно вдесятеро, а 8 листопада – припинилися повністю. Відтак акції «Газпрому» на російському фондовому ринку подешевшали на 1,9 відсотка.

«Газпром» та «Нафтогаз» наразі утримуються від коментарів, проте, за даними газети «Комерсант-Україна», «Нафтогаз» не планує відновлювати закупівлі до кінця року. Це рішення, однак, може бути переглянуте в разі сильних холодів.


Вимушені заощаджувати через штрафи?

«Це – технічна пауза, – каже експерт з енергетичних питань Валентин Землянський. – Неврегульована ситуація по жовтню: є різне бачення у «Нафтогазу» і «Газпрому» стосовно того, який обсяг газу належить українській стороні. Саме тому «Нафтогаз» ухвалив найбільш виважене рішення припинити закупівлі поки ситуація не владнається».

У разі потреби, відновити закупівлю російського газу можна буде оперативно. За словами експерта, «достатньо телефонограми – і на наступний день усе відновлюється».

Голова правління альянсу «Нова енергія» Валерій Боровик вважає, що припинення закупівель російського газу – це вимушений крок. «Україна біля 800 мільйонів доларів заборгувала за серпневий газ. Фактично, вже штрафи ідуть – більше ніж 6 мільйонів. За таких умов, будь-яке перерахування за поточні поставки може бути зараховане російською стороною як погашення заборгованості», – зазначає він.

Однак, на думку Валерія Боровика, «зараз це, в принципі, непогано для України, бо вона не витрачає кошти, а використовує ресурс закуплений за попередній час».

«Нафтогаз» через безгрошів’я вдався до авантюри – депутат-опозиціонер

Між тим, член парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, депутат із фракції «Батьківщина» Сергій Пашинський вважає, що припинення закупівель російського газу свідчить насамперед про незадовільний стан справ у «Нафтогазі».

«Справа в тому, що, нажаль, Україна повністю зірвала розрахунки, причому до того, як почався опалювальний сезон. «Нафтогаз» доведений до банкрутства і просто не може розрахуватися за поточні поставки. В Україні немає достатніх запасів газу, а поточна заборгованість становить близько двох мільярдів доларів», – стверджує депутат-опозиціонер. На його думку, такі дії є технологічною авантюрою, що може призвести до негативних наслідків.

11 листопада міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький заявив, що «Нафтогаз» розрахувався з «Газпромом» за поставлений у жовтні газ, не уточнивши, який обсяг газу було імпортовано у цей місяць і на яку суму. У «Газпромі» поставлений у жовтні газ оцінили у понад 1,3 мільярда доларів.

За словами віце-прем’єр-міністра Юрія Бойка, з часів підписання контракту 2009 року, який українська влада прагне переглянути, закупівлі російського газу зменшилися приблизно вчетверо.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG