Доступність посилання

ТОП новини

Нємцов: Підписання партнерства з Європою – це важке рішення


Борис Нємцов
Борис Нємцов
Москва – Рішення Верховної Ради чекали не тільки в Україні і Європі, але також у Росії. Опозиційний політик Борис Нємцов розчарований провалом голосування про євроінтеграційнй законопроекти. Разом із тим, він не виключає, що підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом може потягнути за собою складнощі для української економіки, зокрема й у відносинах із Росією, але через це, на думку Нємцова, рано чи пізно треба було б пройти.

Не за всяку ціну має бути підписане це саме партнерство
– Я вважаю, що це рішення, яке розчаровує, кошмарне, абсолютно антигуманне, якесь боягузливе, і, головне, стратегічно це велика помилка Януковича і партії влади України. Але я вважаю, що в цих умовах Євросоюз не повинен підписувати угоду про партнерство. Тому що Україна імені Януковича свідомо йде на те, щоб у державі були політв’язні, цілком очевидно, що Юлія Тимошенко – головний політв’язень країни. І чим, власне, Україна Януковича відрізняється від Білорусі та Росії, я не розумію. У Росії є політв’язні, в Україні є політв’язні і в Білорусі є політв’язні.

У мене завжди була така позиція, що я вітаю партнерство України з Європою. Я вважаю, дуже правильне стратегічне рішення і сутнісний історичний вибір України, але ні в якому разі не можна потурати репресіям політичним і закривати очі на беззаконня, яке твориться. Тобто, не за всяку ціну має бути підписане це саме партнерство. Оскільки Янукович свідомо пішов на цей крок, то підписувати з ним угоду не варто. Наступний буде президент країни, я думаю, Україна з цього шляху не зверне, і з наступним буде підписана угода. Або хай випускає Юлію своїм указом. Йому, цьому самому Януковичу, абсолютно не обов’язково було чинити клоунаду і комедію з цим законом, він міг указом президента всі питання з Юлією Володимирівною вирішити, якби захотів. Я думаю, що таку ж позицію займе і Квасневський, і всі європейці, які там залучені до процесу.

– Кілька днів тому Янукович зустрічався з Путіним, і ще до сьогоднішнього засідання Верховної Ради йому пропонували декотрі однопартійці відкласти підписання угоди на рік. Чи можна сказати, що сьогоднішнє рішення ухвалене під тиском з російського боку?

Путін шантажує і Україну, і Януковича. Він – людина злопам’ятна
– Ну, тиск іде, бо Путін шантажує і Україну, і Януковича, загрожує там всякою торговою війною, ще чимось, санкціями. Він – людина злопам’ятна, все зрозуміло, але геостратегічний вибір та історичний вибір – це прерогатива не Путіна, я сподіваюся, а українського народу, якщо я правильно розумію, як все влаштоване в цьому житті. Тому рішення, яке готувалося, на мій погляд, було правильним, і правильно, коли Росія теж вступить у партнерство з Євросоюзом. Я впевнений, що як тільки ми переможемо Путіна, це трапиться. А що стосується сьогоднішніх подій, то вони, звичайно, дуже сумні. Наступний президент, яким би він не був, точно підпише партнерство і відпустить Юлію.

– Про хворобливі наслідки угоди з Євросоюзом Януковичу нещодавно говорили й українські промисловці...

– Я повинен прямо сказати, що підписання партнерства з Європою – це важке рішення, яке в перші роки буде дуже болісно позначатися на ситуації в українській економіці. Ось пройти через ці складнощі все одно рано чи пізно доведеться, і краще, як на мене, «рано» пройти, ніж пізно. Це очевидно, що Путін запровадить санкції проти українських товарів, що будуть розв’язані торговельні війни, це очевидно, що з газом буде знову біс знає що творитися – це теж мені ясно. А хто сказав, що буде легко? Через всі ці складності треба пройти, а не боягузливо ховатися під закон про Юлію Володимирівну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG