Доступність посилання

ТОП новини

Майже кожен тридцятий українець хворіє на цукровий діабет


Київ – Майже кожен тридцятий українець хворіє на цукровий діабет. А кількість інсулінозалежних становить близько 200 тисяч осіб. Про це у Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом розповіла в інтерв’ю Радіо Свобода голова ради Української діабетичної федерації Валентина Очеретенко. За її словами, держава в принципі вирішує питання доступності інсуліну і є прогрес у лікуванні недуги. Натомість проблема профілактики діабету та інформування про нього населення перекладена на громадські організації. Хоча деякі пацієнти виявляють хворобу, коли вже втрачають зір або їм загрожує ампутація кінцівки.

– Скажіть, наскільки гострою є зараз для України проблема діабету?

Люди не знають і не звертають уваги на перші ознаки діабету. І коли вже вони змушені звертатися до лікаря, це можуть бути такі серйозні ускладнення, як втрата зору
Валентина Очеретенко
– Кількість хворих на цукровий діабет зростає як в Україні, так і в усьому світі. Причин тут багато, передусім, урбанізація, крім того, старіння населення – чим більше живуть люди, тим більше вони хворіють. У тому числі на діабет. Також дається взнаки те, що люди стали менш фізично активними і стали більше і нераціонально харчуватися. Водночас люди не знають і не звертають уваги на перші ознаки діабету. І коли вже вони змушені звертатися до лікаря, це можуть бути такі серйозні ускладнення, як втрата зору. Трапляється так, що спочатку людина сліпне, а потім з’ясовується, що це сталося саме через діабет.

– Що зараз вдається робити державі для зменшення поширення цієї недуги в Україні й що варто було ще зробити?

Об’єднання пацієнтів змушені займатися не тільки вирішенням проблем тих, хто вже захворів на цукровий діабет. Вони змушені також займатися профілактикою
Валентина Очеретенко
– Стосовно лікування діабету ми маємо прогрес. В Україні є певні напрацювання, напрацьовується вже третя редакція Національної програми протидії поширенню цукрового діабету. А що стосується профілактики, то на це не звертають уваги геть зовсім у нашій країні. Хоча все-таки на профілактику теж потрібні гроші – не лише на лікування. Зараз це все лягло на плечі громадських організацій і об’єднання пацієнтів змушені займатися не тільки вирішенням проблем тих, хто вже захворів на цукровий діабет. Вони змушені також займатися профілактикою, пропагуванням здорового способу життя.

– А хворі на діабет не мають проблем із отриманням ліків, передусім, інсуліну?

– Що стосується інсуліну, то ми поки отримуємо його безкоштовно. Але стосовно другого типу недуги (а на неї страждає більшість хворих), лікарські засоби, пігулки лише в деяких областях України із місцевого бюджету відшкодовують певну частину вартості. Й люди їх одержують дешевше.

Довідка Радіо Свобода

Є дві основні форми діабету: інсулінозалежний цукровий діабет (першого типу) та інсулінонезалежний цукровий діабет (другого типу). Симптоми діабету першого типу: сильна спрага, різка втрата ваги, сильна втома, затуманення зору. Головну роль у виникненні цієї хвороби відіграють спадковість та ожиріння. Але це – не єдині причини. Зокрема, грип, так само як і тривалий стрес, можуть послужити спусковим механізмом для недуги. Діабет – діагноз на все життя. Хоча при адекватному лікуванні пацієнт може прожити уникнути смертельно небезпечних ускладнень.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG