Доступність посилання

ТОП новини

Кличко про Януковича, Тимошенко і свої бої


На які компроміси готова опозиція заради підписання угоди про асоціацію з ЄС?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:24:58 0:00

На які компроміси готова опозиція заради підписання угоди про асоціацію з ЄС?

Інна Кузнецова: Лідери опозиційних фракцій підписали спільну заяву з проханням до Ради міністрів закордонних справ ЄС не ухвалювати 18 листопада остаточного рішення і залишити для України шанс до саміту у Вільнюсі виконати критерії, необхідні для підписання угоди.

Ця заява, поширена сайтом «Батьківщини», була оприлюднена сьогодні зранку.

Пане Кличко, що означає ця заява?Чому ви її підписали зараз? Нібито вже ж продовжено місію Кокса-Квасневського. І це значить, що Україні дали шанс до 28 числа.
ЗАВАНТАЖИТИ
– Цю заяву ми підписали після того провального засідання, яке відбувалося позавчора. Це був передостанній шанс, тому що ми розуміємо, що часу не залишилося взагалі. І ще залишилися дуже важливі три ключові законопроекти. Один із них – про вибори, другий – про прокуратуру, третій, дуже важливий, принциповий законопроект – це про можливість лікування за кордоном. Це стосується Юлії Тимошенко. На жаль, Партія регіонів ігнорувала засідання. І спікер Рибак питання ці не поставив до розгляду.
Віталій Кличко
Віталій Кличко

– Тобто після цього ви і підписали цю заяву?

– Присутніми були Кокс і Квасневський, які спеціально прилетіли до Києва, щоб бути присутніми. І ми розуміємо, що доповідь, яку мали робити у Брюсселі, могла б бути дуже негативною для нас. Тому ми підписали цю заяву і звернулися: дайте нам шанс. У нас ще є наступний сесійний тиждень. І вівторок – це крайній термін, коли ми ще можемо проголосувати за ці закони для того, щоб результат і рішення у Вільнюсі були позитивними стосовно підписання угоди про асоціацію для України.

– Як Ви оцінюєте звіт місії? Наскільки позитивно, що це подовжено до 28 числа?

Ми готові проголосувати у будь-якому варіанті
– Це дуже позитивно, тому що нас бажають побачити у європейському просторі, нам простягають руку. І тільки від нас залежить, наскільки ми зможемо використати цей шанс.

Я спілкувався з Коксом і Квасневським, спілкувався з багатьма людьми, політиками за кордоном – усі розуміють, наскільки важливо також у регіоні мати країну, одну з найбільших країн, з сильною економікою, зі стабільною економічною і політичною ситуацією. Тому що дисбаланс в економіці і якісь політичні негаразди можуть також впливати на країни ЄС.

І я дуже радий, що нам дали можливість також розвиватися за європейськими принципами. І сподіваюся, що угода буде підписана. Але від нас залежить, чи зможемо ми проголосувати, чи ні. Що стосується опозиційних партій, ми готові проголосувати у будь-якому варіанті.

– Але ж Партія регіонів каже, що винна опозиція.

Лікування за кордоном, чи помилування Тимошенко, президент міг би зробити це одним розчерком пера
– Якщо відверто, Партія регіонів – вони виконують вказівки, які отримують з вулиці Банкової від президента.

Що стосується одного з ключових критеріїв – лікування за кордоном, чи помилування Тимошенко, чи звільнення Тимошенко з в’язниці – то на сьогоднішній день президент має повноту влади в країні, він має такі повноваження і міг би зробити це одним розчерком пера.

– Ви вчора в інтерв’ю російському телебаченню сказали про те, що будемо робити все, все буде виконано. І зазначили, що, хоча доброї волі з боку президента і Партії регіонів немає, Ви не бачите... А що може стати примусом до появи у них цієї доброї волі? Чим ви їх можете примусити?

– А вони не хочуть.

– Так. Вони не хочуть. Але як ви їх примусите?

24 числа скликаємо в Києві мітинг «Українці за євроінтеграцію!»
– Ми можемо тільки робити рухи, які покажуть, що дуже небезпечно з цим гратися. І тому 24 числа ми збираємо всіх перед Вільнюсом, скликаємо в Києві на дуже великий мітинг «Українці за євроінтеграцію!». Такі мітинги проходили в інших країнах, також у Молдові проходили, на які приходили десятки.

– У маленькій Молдові зібралося 100 тисяч. Якщо подивитися, що було учора біля Верховної Ради, то це була крапля в морі.

Це сигнал не тільки Брюсселя – це сигнал Януковичу
– Тому ми звертаємося до українців: ті, хто хоче жити по європейських стандартах, ті, хто хоче бути впевненим у завтрашньому дні, ті, хто хоче розвиватися у країні, де є демократичні принципи, ключовим з яких є людина, захист її прав і свобод, повинні вийти і показати свою волю. Це сигнал не тільки Брюсселя – це сигнал Януковичу, який на сьогоднішній день блокує і робить все ще, щоб євроінтеграція не була підписана.

– Учора ввечері Юрій Луценко після зустрічі «на чотирьох» (чи була більша зустріч – я не знаю) у «Фейсбуці» написав про те, що обговорювали заклики до цієї акції 24 числа і говорили про те, що необхідно вийти без партійної символіки. Чи буде це так?

– Ми повинні дати сигнал, ми повинні прийти з прапорами. Ці прапори можуть бути і українські, ці прапори можуть бути і європейські, тому що Україна – це Європа. Це не партійний мітинг. Це не політична акція якоїсь партії чи політичної сили. Це бажання всіх українців, незалежно від політичних поглядів, жити в європейській країні.

– Тобто можна вважати, що партійної символіки там не буде? І це може об’єднати націю, так?

– Наша пропозиція була, щоб партійної символіки не було. Пропозиція така була. Рішення поки що не ухвалене.

– Маємо до Вас запитання з мережі «Фейсбук»: «Ми всі розуміємо, що все те, що робить президент, то це імпічмент. Але в опозиції є конкретний план, щоб Янукович підписав угоду? На сьогодні проблема Тимошенко відходить на другий план».

– У нас є чіткі пропозиції. Ми зверталися до президента, ми звертаємося до Партії регіонів. Але, на жаль, на сьогоднішній день опозиційні сили не є більшістю. Влада на сьогоднішній день узурпована. Ми боремося і відстоюємо права. Але без підтримки людей ми не можемо нічого зробити. Ми повинні розраховувати тільки на підтримку людей. Ми пропонуємо меседжі, ми пропонуємо рух. Але без підтримки людей це нічого не вартуватиме. І тому ключова складова у цій боротьбі – ми розраховуємо тільки на підтримку.

– Дописувач згадав про «проблему Тимошенко», яка може відійти на другий план задля підписання асоціації. Чи може бути такий варіант, що Юлія Тимошенко виступить із заявою залишити її у в’язниці, аби лише Україна підписала цю угоду?

Тимошенко розуміє. Доля вирішується 46 мільйонів українців. Ми повинні зробити все і не робити заручниками всіх нас
– По-перше, це дуже гарне питання було б до Арсенія Яценюка, як представника «Батьківщини», це було б представникам «Батьківщини». Що стосується мене, то я впевнений, що Юлія Тимошенко розуміє, що вирішується майбутнє країни, яким шляхом ми будемо йти. Доля вирішується 46 мільйонів українців. І в цьому напрямку ми повинні зробити все і не робити заручниками всіх нас.

Але я ще раз хочу звернутися до всіх. Є критерії, ключові критерії. Це вимоги не наші, це вимоги європейської спільноти – не може бути демократичної країни, в якій є політичні в’язні.

– Але європейці у кулуарах кажуть, що «проблема Тимошенко» стала ключовою проблемою, і для них це теж велика перешкода.

– Це один із критеріїв. Я казав, що ключовим є в сучасній країні, у демократичній країні – це людина, її свобода і захист її прав. І як ми можемо вважатися європейською країною, коли в Україні є політичні в’язні?

У цьому напрямку я не готовий коментувати, але надія є. І ми сподіваємося, що, незважаючи на багато речей, перепон, які є, угода буде підписана. Ми зробимо все для того, тому що це стратегічний напрямок не тільки для нас, а для майбутніх поколінь.

– Запитання стосовно податкового закону. Як Ви будете протидіяти закону, який ухвалили фактично «під Кличка»?

Я знаю, що зараз Ваш заступник, Віталій Ковальчук, перебуває у США, ніби там зустрічається на високому рівні, аби якимось чином спробувати з’ясувати, що можна зробити, пояснити американському істеблішменту, як можна поменшити протидію цього закону?

Немає ніяких підстав зняти Кличка з виборів. Я був громадянином України від моменту оголошення незалежності. У будь-якій країні, де виступав, завжди піднімався український прапор і лунав український гімн. Завжди казав, я – українець. Завжди після перемоги повертався в Україну
– Бажання Януковича – щоб у нього не було опонентів, щоб він один залишився. Він одного опонента посадить у тюрму, іншого – зміни прийме, якісь окремі закони. Ми побачили, що цю поправку зробили таємно, з порушенням усіх регламентів, все це провели і поставили на голосування швиденько, щоб воно пройшло. Але ми помітили це.

Хочу ще раз нагадати. Поширюються чутки, що Кличко не жив в Україні, тобто не платив податки. Немає ніяких підстав, юридичних підстав зняти Віталія Кличка з виборів. Це перше.

Друге. Я завжди був громадянином України від моменту оголошення незалежності, я завжди проживав в Україні. І в будь-якій країні (але це не таємниця, що великий спорт не може бути обмежений кордонами однієї країни), де я виступав, завжди піднімався український прапор і лунав український гімн. І завжди казав, що я – українець. І завжди після перемоги повертався в Україну.

Тобто всі на сьогоднішній день речі, які спрямовані, вони хочуть довести, що Кличко має якісь проблеми. Ніколи ніяких юридичних проблем не було.

Ще хочу сказати, що не всім подобається на сьогоднішній день присутність Віталія Кличка у політиці. Чому? Тому що заробив свої гроші чесно, жодної копійки не вкрав, законів не порушував. І в цьому напрямку є однією із загроз сьогоднішній владі.

– Питають: «Коли будете платити всі свої податки в Україні?».

– Я плачу податки в Україні. І в минулі роки платив податки в Україні. Але є закон, де ти заробляєш гроші, там ти повинен платити податки. Тому спортивна діяльність ще не обмежена Україною. Якщо боксував в Америці, то це американці платили гроші, вони таксують. Це міжнародні закони є такі. І ти повинен платити податки в Америці, в Німеччині. Я також заробляв гроші і платив податки в Україні. І плачу, продовжую платити податки в Україні.

– І ще запитання: «Коли Віталій відправить ВФЯ у нокаут?».

У 2015 році на президентських виборах президент Янукович буде відправлений у нокаут. Нокаутом буде закінчення його політичної діяльності
– Ми всі можемо відправити. І зробимо все для того, щоб це зробити. У 2015 році на президентських виборах президент Янукович буде відправлений у нокаут. І нокаутом буде закінчення його політичної діяльності.

– Маємо запитання від радіослухача.

Слухач (переклад): Скажіть, будь ласка, пане Кличко, у 2014 році Ви маєте намір захищати титул чемпіона світу? Чи Ви повністю переходите на політичну сцену?

– 30 листопада Ви маєте визначитися. Значить, 29-го – Вільнюс, 30-го Ви вже визначаєтеся.

– До 30-го числа я зможу дати відповідь. Я одне хочу сказати: знаю, багато людей тримають кулаки, знаю, що переживають, коли Кличко виходить на ринг, ще багато років ви зможете бачити Кличка, який виходить на ринг...

– Володимира?

– …і перемагає. І буде лунати гімн, і буде підніматися прапор.

Який Кличко? Ви тільки що сказали. Що стосується мене, то до 30 числа ви отримаєте відповідь.

– Тобто, у 2014 році бій буде чи ні?

– До 30 числа Ви отримаєте відповідь.

– Запитання ще одного слухача.

Слухачка (переклад): Пане Кличко, я у Вашій особі вітаю всю опозицію! І 24 числа обов’язково буду на майдані Незалежності і запрошу всіх своїх знайомих.

І в мене два запитання. Регіонали і президент не хочуть до Європи, а 60% українців хочуть. Тому що регіонали і так там лікуються, навчаються, відпочивають.

І друге запитання. Я так розумію, що влада хоче, щоб Юлія відмовилася від свободи. Так нехай замість неї сяде Чечетов, Олійник, Богословська – їм уже давно слід відпочити.

– Це їм розкажете. А запитання немає.

– Це було бажання.

Я хочу подякувати, що слухачка прийде і підтримає євроінтеграцію. Тому що ми всі хочемо жити за нормальними, європейськими законами, стандартами життя.

І знаєте, що? Подорожуючи по всьому світу… Ми мали майже ті ж самі стартові умови, як Польща, Угорщина, Чехія, Словаччина. Коли зараз приїжджаєш у ці країни, то ти бачиш, які зміни пройшли за дуже короткий проміжок часу, починаючи від доходу на душу населення, яке там живе, і як змінилася інфраструктура, як змінилися дороги, як змінилися соціальні гарантії.

І в цьому напрямку я ще раз хочу підкреслити, що ми і є європейцями, але це зміна правил, за якими ми можемо жити. Це не диктат прокуратури, міліції. Це економічні показники, це економіка рівних можливостей. Це закон, це знищена корупція.

– І ще запитують, чи прийде Володимир 24 числа на мітинг?

– На сьогоднішній день Володимир полетів закордон. Але я зроблю все для того, щоб Володимир був з нами.

– Запитання ще одного слухача.

Слухачка (переклад): Ми всією сім’єю Вас дуже любимо, і Вашу сім’ю, і Вашого брата, і взагалі все, що з Вами пов’язано! І серце болить за Вас, коли бачиш Вас серед цього «болота». Розумієте, Ви туди не вписується, у цей парламент. Ми Вас просто любимо, Віталію, рідненький!

– Ну все, компліменти почули. Що можете сказати?

Я себе некомфортно відчуваю у парламенті
(Переклад). Дуже дякую за підтримку! Так, дійсно, я себе некомфортно відчуваю у парламенті, так як більшість депутатів повинні прийти у парламент і відстоювати інтереси людей, відстоювати інтереси України. А ми бачимо, що насправді парламент відстоює інтереси вулиці Банкової, президента або тих людей, які набивають кишені грішми.

Я дуже багато разів до цих людей звертався. Вони вже наїлися, вони вже забезпечили у стократ на багато років і поколінь, награбувавши велику кількість грошей: зупиніться, адже на той світ ви цього всього не заберете!

– Повертаючись до боксу, то там потрібна сила, витривалість і психологічна готовність перемагати. Але на рингу Ви відчуваєте себе завжди комфортно. Якщо у парламенті Вам некомфортно, наскільки є психологічна готовність боротися за перемогу президентську?

– Некомфортно – я маю на увазі тому, що ти прийшов, ти хочеш пропонувати і зробити зміни. І ти пропонуєш правильні речі. Ти приходиш і цими речами пропонуєш це зробити, але більшість на сьогоднішній день… Вона розуміє, ти спілкуєшся з ними, вони кажуть: вибач, будь ласка, прийшло завдання – ми не можемо голосувати. Нормальна пропозиція, законопроекти, які роблять кращим життя людей, вони не голосуються, тому що вони від опозиційних партій. А голосується те, що приходить, як завдання, з вулиці Банкової. І в цьому напрямку некомфортно. Я звик, якщо ти робиш, то ти отримуєш результат, і ти доводиш це.

Нам потрібно змінити багато речей. Нам потрібно ставлення змінити. І якщо це буде прозоро, якщо суспільство буде вирішувати і впливати… На сьогоднішній день, на жаль, впливу немає тільки тому, що влада у нас узурпована і влада не контролюється народом.

– Мені здається, що серед спортсменів ще не було президентів країн. Чи я помиляюся?

– Що таке спортсмен? Спортсмен – це стан душі, серця. Багато різних професій є, але спортом займаються всі.

– Професійним спортом не всі. Але то таке. Є шанс, можливо…

Піфагор розробив таблицю множення і був олімпійським чемпіоном з боксу
– Небагато людей знає, що Піфагор, який розробив таблицю множення, був олімпійським чемпіоном з боксу. Ернест Хемінгуей, Джек Лондон, багато-багато людей.Гарно подивитися історію – може бути, хтось ще займався також боксом.

– Але у політиці немає правил. Це бої без правил. І Вам пригадають під самі вибори ще дуже багато такого, від чого буде дуже некомфортно.

– Не прилипає. Зараз поширюються чутки. Все, що завгодно. Зараз якісь книжки (такі чутки доходять) пишуть «Правда про Кличка», знімають фільми. Я вже казав: немає нічого, закону не порушував. І зараз потрібно щось приліпити таке, чого ми не знаємо. Не працює. Я завжди був відкритою, публічною людиною, завжди був у спорті, заробив свої гроші чесно і ніколи нічого не приховував.

– Була ще «заява трьох» на підтримку Тягнибока. Я зараз дозволю собі зачитати Юрія Винничука, письменника. Він написав колонку: «Досить було газеті «Експрес» розслідувати чергову аферу, в якій замішаний особисто Олег Тягнибок, як незабаром вигулькнула писулька, підписана трьома лідерами».

Він каже, «що Тягнибок читав цю статтю – немає сумніву, а от чи читали два інші лідери – великий сумнів».

Чи читали Ви цю статтю? І чому Тягнибок і досі не подав до суду? (Це запитання ставив у своїй колонці Юрій Винничук, пізніше редакції Радіо Свобода стало відомо, що Олег Тягнибок подав позов на газету «Експрес» з вимогою спростувати брехливу інформацію). Бо кажуть, що Вам не на руку ця заява.


– Це гарне питання до пана Тягнибока, чому він не подав до суду. Але я читав статтю. І коли подається, чіпають родину, чіпають маму, тата, то це не дуже приємно. Я завжди кажу: моя родина, діти, жінка – поза політикою. Будь ласка, на війні є правила. На сьогоднішній день це як війна. Дітей та жінок не чіпати! Будь-які запитання можете поставити чоловіку-політику – він повинен відповідати. Але це не принципи, коли починають копати родину, від чого помер батько. Є такі, знаєте, присмак.

Але в цій заяві ми звертаємося до журналістів і просимо їх бути зажди об’єктивними. Якщо є критика, то ми з великим задоволенням критику сприймаємо і сприймаємо критику, як напрям робити, бути краще і виправляти помилки, якщо вони є.

– До виборів не так багато часу. Наскільки довго протримається коаліція трьох опозиційних сил?

Ми – різні політичні сили. У нас різна ідеологія. У нас різні програми, різне електоральне поле. Але ми повинні мати одну кандидатуру
– Ми – різні політичні сили. У нас різна ідеологія. У нас різні програми, різне електоральне поле. Але нас об’єднує боротьба з сьогоднішнім диктатом, боротьба з сьогоднішньою владою і нас об’єднує те, що ми всі хочемо жити по європейських правилах.

– Тобто перед виборами ви роз’єднаєтеся, чи може бути спільна кандидатура?

– Я впевнений у тому, що на сьогоднішній день влада об’єднала настільки великий ресурс економічний, адміністративний... Вони роблять усе. І ми розуміємо, пам’ятаємо, як вибори проходили у 2004 році, ми пам’ятаємо, як вибори проходили у минулі рази. І трошки перемогти сьогоднішню владу не вийде. Потрібно великий розрив мати. І тому наша чітка позиція, партії УДАР: ми повинні мати одну кандидатуру, біля якої об’єднаються всі опозиційні сил.

– Кажуть, що у партії влади, у президента немає «плану Б» у разі непідписання угоди. Чи є такий план в опозиції?

– Я вчора заявляв з трибуни Верховної Ради: якщо цей президент не підпише угоду про асоціацію, угоду про асоціацію підпише новий президент.

– Значить, «плану Б» немає?

«План Б» є. Наступний наш бій – бій за посаду президента
– «План Б» є. Наступний наш бій – це бій за посаду президента. І президент повинен втілити європейські правила життя.

– У президента Кличка є готова кандидатура прем’єр-міністра або глави адміністрації?

– У мене є команда. Ми команду нашу формуємо. Команду формуємо з трьох складових: бажання працювати, професіоналізм і моральні якості. І команда у нас є, і кандидатури у нас також є. Прийде час – я зможу озвучити всі кандидатури. Зараз ще рано.

– Будемо бачити, як буде все розвиватися.
  • Зображення 16x9

    Інна Кузнецова

    Була керівником Київського бюро Радіо Свобода впродовж останніх 14 років життя (30.03.1963 – 16.09.2023). Закінчила факультет журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Працювала кореспондентом, політичним оглядачем Національного радіо, головним редактором Радіо Ера FM.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG