Доступність посилання

ТОП новини

Якщо Україна не підпише угоду з ЄС, останньою сміятиметься Росія (європейська преса)


Київ – Окремі представники великого бізнесу в Україні попросили Януковича перенести євроінтеграцію на рік, але за цей час навряд чи щось зміниться на краще. Економічне становище країни може лише погіршитися. Про це пише австрійська щоденна газета der Standard. Сьогодні європейська преса одностайно обговорює щодо України ту саму топ-тему – ймовірність підписання угоди про асоціацію з ЄС – та малозрозумілу геополітичну гру, яку веде Київ навколо цього. Так, німецька die Welt пише про те, що ЄС фактично поставив Україні ультиматум. А ось польська Rzeczpospolita зауважує, що сьогодні США звертаються вже не до ЄС, а до Києва із закликом зробити «історичний вибір».

У політичному покері, що розігрується навколо можливого підписання угоди про асоціацію, українські керманичі роблять ризиковано високу ставку, пише австрійська щоденна газета der Standard. Це підписання загрожує зривом. У такому випадку останньою сміятиметься Росія, пише журналіст Андре Баллін.

Він також зауважує, що не всім в Україні подобаються ті вимоги, які висувають європейські партнери. Як доказ, der Standard наводить звернення представників великого бізнесу до Януковича з проханням перенести євроінтеграцію на один рік, аби вони могли як слід підготуватися до нових умов гри. Але експерти сумніваються в тому, що за рік щось принципово зміниться. Більш того, можна очікувати лише погіршення й без того складної економічної ситуації, зазначають вони.

Андре Баллін також звертає увагу на те, що ЄС міг би відступитися від вимоги швидкого вирішення питання Тимошенко, якби Україна була спроможна провести реформу правосуддя. Однак хронічна й всеосяжна корупція, що процвітає в Україні, викликає великі сумніви в тому, що це є можливе.

Польська щоденна газета Rzeczpospolita повідомляє про те, що США закликають Україну підписати угоду з Євросоюзом. Цікаво, що наразі закликати їм до цього доводиться не ЄС, як раніше, а саме українську сторону. Видання цитує заяви заступника державного секретаря США Вікторії Нуланд. Вона закликала українських лідерів зробити «історичний вибір», наслідком якого було б підписання угоди про асоціацію з ЄС.

Rzeczpospolita також зауважує, що під час останнього візиту до Києва Вікторію Нуланд вразило те, наскільки сильними є європейські прагнення українського суспільства. І бізнес-середовище, і молодь, і більшість політиків воліли б бачити Україну в Європі й усвідомлюють, що разом з нею Україна буде сильнішою та заможнішою. Однак Нуланд ставить відкрите запитання про те, чи вдасться Україні подолати свої болі минулого з думкою про майбутнє. Таке ж питання ставлять і журналісти польського видання.

ЄС поставив Україні ультиматум: вона має вирішити проблему з наданням дозволу Юлії Тимошенко на виїзд для лікування за кордон до Вільнюського саміту. Про це пише щоденна німецька газета die Welt.

Наступний вівторок – 19 листопада – є крайнім терміном для ухвалення потрібних законів, які є умовою підписання угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом. Передбачається, що цього дня у Верховній Раді відбудеться голосування за законопроектом, який надає дозвіл засудженим виїжджати за кордон для лікування.
  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG