Доступність посилання

ТОП новини

Симоненко впізнав у Фаріон «носія партквитка»


Ірина Фаріон та Олег Тягнибок, жовтень 2012 року
Ірина Фаріон та Олег Тягнибок, жовтень 2012 року
Київ – В інтернеті оприлюднені фотокопії нібито архівних матеріалів, згідно з якими народний депутат з фракції партії «Свобода» Ірина Фаріон була членом КПРС. Сама вона заперечує цю інформацію. Експерти кажуть, що оприлюднені матеріали не дають підстав однозначно стверджувати, що націоналістка колись була комуністкою.

Представники партії «Свобода» неодноразово виступали з ініціативою заборони Компартії, а також за необхідність люстрації – недопущення колишніх комуністів до влади. Відтак, великого резонансу набула інформація про те, що Ірина Фаріон – депутат та відомий оратор цієї націоналістичної партії – була комуністкою. Про це свідчать нібито копії архівних документів, оприлюднені на інтернет-ресурсі «Український дисидент», а саме – протокол зборів парторганізації Львівського університету імені Франка, рекомендації та начебто власноруч написана Іриною Фаріон заява.

Сама Ірина Фаріон заперечує інформацію про своє членство в КПРС. «Начебто була я членом КПРС. Кажу вам, плебеї і лакеї, московські прихвосні, регіональні найманці… – НІ. Тим, за кого ви мене намагаєтеся видавати, ніколи не була», – йдеться у поширеній на сайті партії «Свобода» заяві.

Також Ірина Фаріон висловлює подяку письменниці Оксані Забужко, яка, коментуючи ситуацію, зокрема, зазначила, що «люстрація – це не ті, хто був комуністом, люстрація – це ті, хто був завербований КДБ».

Фотокопій замало для однозначних висновків – історик-архівіст

Колишній директор архіву СБУ Володимир В’ятрович зазначає, що оприлюднених фотоматеріалів недостатньо, щоб зробити однозначний висновок.

«Повинно бути зрозуміло, де зберігається оригінал документу. Має бути якесь архівне посилання, архівна легенда, які дають зрозуміти, звідки взято цей документ. Поки що те, що я бачив – це фотокопія без жодних вихідних архівних даних», – зазначає він.

Тему ймовірного членства Фаріон у КПРС активно обговорюють у соцмережах:

Лідер КПУ Петро Симоненко не має сумнівів у комуністичному минулому своєї теперішньої опонентки.

«А вона була заступником секретаря партійного бюро гуманітарного факультету львівського університету. Ми знаємо про це – що тут дивного? У нас є справжні комуністи, а були носії партквитків. Ось вона відносилася до носіїв партквитків», – вважає головний комуніст.

Раніше з’явилася інформація про те, що Окружний суд Києва задовольнив журналістський позов до Держархіву Львівської області про доступ до фондів комітету Компартії та Комсомолу Львівського університету імені Iвана Франка за період 1980-1991 років.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG