Доступність посилання

ТОП новини

Янукович «вирішив відкласти підписання угоди з ЄС» – євродепутат


Віктор Янукович
Віктор Янукович
Президент Віктор Янукович свій вибір щодо Вільнюса вже зробив – таку думку висловив сьогодні у Брюсселі один із європейських депутатів від Польщі Кшиштоф Лісек.

«З огляду на складну ситуацію з оплатою російського газу і проблеми із коштами на його нові закупівлі, а також на тлі відсутності підтримки України в цих питаннях з боку ЄС лідер України вирішив відкласти процес підписання угоди про асоціацію», – вважає Лісек.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, євродепутат додав, що таку ж думку поділяє і його колега-європарламентар Яцек Саріуш-Вольський.

«Ми вважаємо, що рішення президентом Януковичем вже ухвалене. Це означає: не в цьому році. Може, до цього питання повернуться в 2015-му, але у ситуації, в якій опинилася Україна, коли слід сплатити 12 мільярдів за російський газ, коли наближається зима і є потреба в додаткових 3–4 мільярдах для оплати газу з Росії, у ситуації, коли ми – Захід, Євросоюз – не маємо відповіді на ці питання, я вважаю, що президент Янукович вирішив відкласти процес», – заявив євродепутат від Польщі, беручи участь у круглому столі «Східне партнерство: чого чекати після Вільнюського саміту», організованому 15 листопада в Брюсселі Центром європейських політичних досліджень.

Європейський союз цього місяця ухвалить рішення, чи підписувати угоду про асоціацію і зону вільної торгівлі з Україною на саміті у Вільнюсі 28–29 листопада. Для того, щоб рішення було позитивним, Україна має виконати низку умов, зокрема, ухвалити закон, який би уможливив лікування за кордоном колишнього прем’єра Юлії Тимошенко. Влада і опозиція України поки що не домовилися з приводу ухвалення такого документа.

Місія Європарламенту у складі Александра Квасневського й Пета Кокса висловила сподівання, що всі необхідні євроінтеграційні закони українські законодавці ухвалять на засіданні 19 листопада. При цьому вони назвали 19 листопада «останнім моментом, у який можна зробити все, що необхідно».
XS
SM
MD
LG