Доступність посилання

ТОП новини

Чи справді українцям стало простіше отримати шенгенську візу?


Донецьк – У шахтарській столиці у п’ятницю обговорювали візову політику країн ЄС стосовно України. У ЄС раніше ратифікували угоду про спрощений порядок видачі віз для України, що почав діяти цього літа. Наскільки стало легше отримати візу до країн Шенгену, та чому мешканці області воліють звертатися до туристичних агенцій, аніж напряму до дипломатичних установ?

У Донецьку нещодавно відкрилося консульство Польщі, візи воно ще не видає, але робота в цьому напрямку ведеться. Проте генеральный консул Якуб Волонсевич пообіцяв, що вже з 1 лютого у Донецьку почнуть видавати візи. Німецький консул Детлеф Вольтер, звертаючись до присутніх, нагадав, що через спрощення візового режиму, яке діє від літа, багатьом категоріям громадян стало легше отримати як короткострокові, так і довготермінові візи.

«Полегшення візового режиму в розгорнутій формі набуло чинності 2 серпня. Це вже відчутно, в першу чергу, у видачі довгострокових віз. Наприклад, журналісти, підприємці, близькі родичі, студенти – для них можлива віза на п’ять років», – зазначив німецький консул.

Візу врешті дали, але ніхто не вибачився

Вікторія Іщенко, журналістка, яка працює в інтернет-виданні NGO.DONETSK.UA, у свою чергу, розповіла Радіо Свобода, як у вересні отримувала вже далеко не першу короткострокову шенгенську візу в Німеччину. Вона подавала документи через візовий центр, який у Донецьку є посередником між заявником та посольством у Києві.

«Був лист від редактора, де він вказував, що це робоча поїздка. Мені поставили відмову. Причиною вказали те, що в мене не було запрошення від Німеччини. Хоча в переліку документів вказано, що якщо ти журналіст, то тобі достатньо листа від редактора, і ніякого запрошення не потрібно», – розповіла Вікторія Іщенко.

«У візовий відділ посольства додзвонитися майже нереально. Часу зовсім не було. Я зателефонувала в прес-службу посольства, і лише там мені змогли допомогти і пообіцяли переглянути документи. Візу зрештою дали, але причин, чому перед цим мені відмовили, не назвали. Ніхто не вибачився. Тут вийшло навпаки: з’явився документ про спрощення, а все стало набагато складніше», – додає журналістка з Донецька.

Причин не зміг пояснити і консул Німеччини в Донецькій області Детлеф Вольтер. Він відмовився коментувати ці випадки, сказавши, що, по-перше, розглядом візових заяв займається лише посольство в Києві, а, по-друге, він не бачив документів.

Тому люди йдуть до турагенцій

Володимир Кіпень, донецький соціолог, який займається моніторингом візової політики консульств ЄС у Донецькій області, каже, що випадки необґрунтованих відмов трапляються, і саме тому мешканці Донеччини воліють оформлювати візи за допомогою туристичних агенцій.

«Консульства дають більше віз. Але консульства дуже різні. Якщо польське консульство у Львові видало 500 тисяч віз, то грецьке консульство у Маріуполі видало 23 тисячі віз. Традиційно вважається, що отримати німецьку візу є достатньо непросто», – зазначає соціолог.

Володимир Кіпець нагадує, що подавати документи потрібно завчасно, а якщо людині відмовили, то вимагати пояснення причин і подавати апеляцію, якщо були порушені права громадянина України.

Тим часом на сьогоднішній конференції у Донецьку про візову політику країн ЄС стосовно України експерти дійшли до висновку, що таке обговорення і моніторинг видачі віз установами країн ЄС в Україні потрібно проводити регулярно, щоб жоден громадянин України не був позбавлений права вільного пересування.
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG