Доступність посилання

ТОП новини

Албанці не хочуть знищувати хімічну зброю з Сирії


Демонстранти в протигазах і з табличкою з написом «Стоп хімічній зброї» біля будівлі посольства Албанії в в Скоп'є, 14 листопада 2013 року
Демонстранти в протигазах і з табличкою з написом «Стоп хімічній зброї» біля будівлі посольства Албанії в в Скоп'є, 14 листопада 2013 року
Албанський уряд відкинув пропозицію Сполучених Штатів, щоб хімічну зброю з Сирії перевезли для знищення до Албанії. Раніше цього тижня тисячі албанців протестували проти схвалення американського плану.

На вимогу Об’єднаних націй, сирійський уряд до 1 листопада здав міжнародним контролерам усі запаси хімічної зброї. Міжнародні оглядачі наразі обговорюють питання: в якій країні є відповідні можливості для знищення небезпечних речовин. Уряд США запропонував владі Албанії, щоб це було зроблено на її території. Аналітики в Тирані нагадують, що американська сторона 2007 року надала Албанії технічну та іншу допомогу для знищення 16 тонн албанської хімічної зброї.

Отож, в цій балканській країні є відповідний досвід та технічні засоби. Однак екологічні організації енергійно виступали проти. Під тиском громадян, влада прем’єр-міністра Еді Рами відкинула пропозицію.

Успішна кампанія

Протести організував Альянс проти імпорту відходів. Представник цієї неурядової організації Сазан Ґурі пояснює: «Ми проти зброї, не проти Америки. Америка – наш великий брат, вона завжди співпрацює з нашим народом і нашою державою».

Інші учасники протестів також наголошували на тому, що вони поважають Сполучені Штати, що Албанія як член НАТО бере участь у місіях в Афганістані та Іраку. До албанських тюрем свого часу перекинули 11 в’язнів з американської бази Ґуантанамо та понад 200 іранських опозиціонерів.

Уряд Албанії в жовтні, після дворічної кампанії організацій для захисту навколишнього середовища, заборонив імпорт відходів, за винятком тих, які не є небезпечними.

Американський посол у Тирані Александер Арвізу закликав албанців підтримати пропозицію. «Всі відповідальні нації – а певна річ, що до таких належать Сполучені Штати й Албанія, – повинні знайти вчасні та ефективні шляхи для знищення загрози, якою є програма сирійської хімічної зброї», – казав він.

Представники албанських екологічних організацій стверджують, що рештки знищеної хімічної зброї зберігають у вкрай невідповідних умовах у контейнерах на військовій базі та що вони є великою загрозою для населення. Вони нагадують і про вибух у військовому складі неподалік Тирани 2008 року, коли загинули 26 осіб, а поранення отримали понад 300.

Експерти з Організації для знищення хімічної зброї (OPCW) стверджували, що в Албанії є всі можливості для безпечного знищення небезпечних речовин. Таке рішення вони запропонували й тому, що перевезення зброї морським шляхом із Сирії до Албанії було б і практичним, і відносно дешевим.

Незважаючи на це, влада в Тирані відкинула пропозицію. Тисячі громадян, які зібралися біля будинку уряду, з захопленням вітали таке його рішення.

Матеріал підготували Михайло Рамач, Antoine Blua й Arbana Vidishiqi

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG