Доступність посилання

ТОП новини

«Нафтогаз» підтвердив, що знову почав купувати газ у «Газпрому»


Компанія «Нафтогаз України» підтвердила заяву російського газового монополіста «Газпром», який повідомляв сьогодні, що українська компанія припинила відбирати газ із українських підземних газосховищ і поновила закупівлі російського газу.

Як повідомило управління зв’язків із громадськістю «Нафтогазу», рішення про це досягли вчора на робочій зустрічі голови правління української компанії Євгена Бакуліна з його колегою з «Газпрому» Олексієм Міллером.

Російська компанія, повідомляючи вчора про цю зустріч, поінформувала, що в її перебігу головну увагу приділили погашенню української заборгованості за отриманий газ, а також «виконанню «Нафтогазом України» необхідних умов для безупинного постачання російського газу до Європи в майбутній зимовий період».

Як заявляв учора ж заступник голови правління «Газпрому» Віталій Маркелов, російська компанія занепокоєна темпами відбору газу Україною з підземних сховищ, що, за його словами, може унеможливити транзит російського газу до європейських споживачів узимку, бо газу в підземних сховищах може не вистачити для компенсації відбору споживачами України.

У «Газпромі» також заявили, що російська компанія розглядає можливість надання «Нафтогазові» нових розстрочок на оплату заборгованості за постачання газу, що її Україна має, зокрема, за серпень і жовтень цього року.

Позавчора міністр енергетики і вугільної промисловості Едуард Ставицький заявляв, що «Нафтогаз» може не купувати газу в «Газпрому» до кінця цього року – за його словами, на сьогоднішній день потреби в газі істотно скоротилися, зокрема, через теплу погоду. Він також наголошував, що в підземних сховищах є достатній обсяг газу, і немає необхідності його закуповувати.

На початку тижня російські газові диспетчери повідомили, що українська сторона з кінця минулого тижня припинила закупівлю природного газу у «Газпрому».

Останніми роками Україна власним коштом закуповувала у «Газпрому» газ для заповнення своїх газосховищ, щоб тим самим за свої гроші допомагати російському монополістові виконувати зобов’язання перед західними покупцями у зимовий час; «Газпром» відмовлявся заповнювати ці сховища необхідним йому газом за власний рахунок. Цього року Україна значно зменшила обсяги таких закупівель газу на користь «Газпрому», що викликало значне невдоволення у Москві.
XS
SM
MD
LG