Доступність посилання

ТОП новини

У США обговорили тиск Росії на Україну і «донецьких бізнесменів»


Один із керівників закордонного комітету Сенату США вважає, що «суттєвий тиск» Росії на її сусідів, включно з Україною, шкодить самим росіянам. Американські законодавці, урядовці та експерти обговорювали становище у регіоні у четвер на слуханнях у закордонному комітеті верхньої палати Конгресу США. Офіційний Вашингтон тим часом далі намагається переконати Кремль у тому, що інтеграція східноєвропейських держав у ЄС допоможе російській економіці. А от українська економіка, як попереджають деякі західні експерти, – на межі глибокої кризи.
Вікторія Нуланд
Вікторія Нуланд

Американці законодавці розпитували заступника державного секретаря США Вікторію Нуланд. Вона назвала вільнюський саміт «Східного партнерства» Євросоюзу «історичним моментом» для України, Молдови і Грузії, а також ключовим кроком до втілення їхньої мрії бути «повністю інтегрованими у Європу».

На її думку, три держави «працювали дуже важко», щоб підготувати свої політичні системи, економічні та енергетичні ринки для глибшої інтеграції з Європою. Нуланд зазначила, що Україна, зокрема, схвалила понад 18 законодавчих актів для гармонізації з Євросоюзом, але, щоб підписати угоду про асоціацію з ЄС наприкінці листопада, Києву потрібно зробити більше.

Україна ще має здійснити три важливі кроки на шляху реформ, щоб виконати вимоги ЄС для підписання у Вільнюсі
Вікторія Нуланд
«Україна ще має здійснити три важливі кроки на шляху реформ, щоб виконати вимоги ЄС для підписання у Вільнюсі. Потрібно схвалити закони про реформу правосуддя, реформу виборчого законодавства і потрібно здійснити кроки, щоб випустити ув’язненого колишнього прем’єр-міністра Юлію Тимошенко на лікування», – заявила Вікторія Нуланд.

Як приклад Україні та іншим державам «Східного партнерства» ЄС представниця держдепу США навела Грузію, яка здійснила суттєвий поступ у викоріненні корупції, головним чином завдяки тому, що проводить всі державні тендери через інтернет.

Нуланд заявила, що США намагаються переконати Росію у тому, що глибша інтеграція між економіками її сусідів та європейським ринком у півмільярда споживачів піде на користь самим росіянам, адже «багатші сусіди купуватимуть більше російських товарів».

Сенатор: російська політика контрпродуктивна

На слуханнях на Капітолійському пагорбі голова підкомітету з європейських питань комітету з міжнародних відносин Сенату США Кріс Мерфі розкритикував торговельні бар’єри, які зводить Росія, щоб перешкодити євроінтеграції своїх сусідів.
Кріс Мерфі
Кріс Мерфі

«Ми бачили заборону на імпорт вина з Молдови, шоколаду з України, добрив з Білорусі і це список можна продовжувати. Це не тільки некорисно, але контрпродуктивно для Росії, адже так само як ЄС зацікавлений у стабільних, процвітаючих урядах на своїх кордонах, так само має бути і Росія», – заявив Мерфі.

Двері євроатлантичних структур відчинені, і якщо ви готові дотриматися розумних умов, ми вас підтримаємо
Кріс Мерфі
Американський сенатор при цьому заявив, що двері євроатлантичних структур для країн регіону відчинені. «Україна, Молдова, Вірменія, Азербайджан, Грузія і Білорусь мають бути вільними у виборі свого майбутнього. Наше послання має полягати в тому, що двері євроатлантичних структур відчинені, і якщо ви готові дотриматися розумних умов, ми вас підтримаємо», – наголосив політик.

Ослунд: Україна на межі кризи

Молоді бізнесмени з Донецька обіймають всі ключові економічні посади в уряді
Андерс Ослунд
Серед трьох західних експертів, які брали участь у слуханнях, був Андерс Ослунд з вашингтонського Інституту світової економіки імені Петерсона. Він помітив, що спершу в уряді Януковича було дев’ять великих ділових груп, а тепер їх залишилося три. А з грудня минулого року, як вважає Ослунд, в Кабміні «домінують друзі сина президента Олександра, «молоді бізнесмени з Донецька», які «обіймають всі ключові економічні посади в уряді».

Вашингтонський економіст переконаний, що Україна опинилася у дуже вразливому економічному становищі. Ослунд називає цілком ймовірною фінансову кризу наприкінці цього року, з елементами некерованої девальвації гривні, поруч із банкрутством банків і компаній.
Андерс Ослунд
Андерс Ослунд

«Щоб вижити цієї зими без серйозного економічного потрясіння, Янукович має помилувати Тимошенко, підписати угоду про асоціацію, а потім швидко укласти угоду з МВФ. Росія ймовірно блокуватиме український експорт, обмежить різні форми банківського фінансування і можливо також поставки газу. Втім, немає ознак того, що він (Янукович – ред.) робить те, що має зробити стосовно ЄС, МВФ чи Росії», – вважає експерт.

Андерс Ослунд очікує, що Віктор Янукович не зможе виграти президентські вибори у 2015 році, якщо цього місяця не підпише угоду з Європою у Вільнюсі. А шанси на таке підписання він вважає сумнівними.

Янукович – «перехідна фігура»
Деймон Вілсон
Деймон Вілсон

Те, що станеться після Вільнюса, настільки ж важливе, якщо не більше, за те, що буде на саміті, заявив на слуханнях віце-президент Атлантичної ради США Деймон Вілсон. Він звертає увагу на те, що вільнюські угоди починають процес трансформації економік і суспільств Східної Європи, та не пропонують членства у євроспільноті.

Деймон назвав президента Януковича «перехідною фігурою, не відданою цінностям демократичної Європи». На його думку, виклик Вільнюса – закріпити європейський вибір України та ефективніше стримувати антидемократичні дії, а також запевнитися, що українці матимуть справді вільний вибір на президентських виборах 2015 року.

На жаль, Адміністрація не розглядає майбутнього України з належною серйозністю
Аріел Коен
Старший дослідник фонду «Спадщина» Аріел Коен зі свого боку попереджає, що Україна після саміту у Вільнюсі може залишитися сидіти між двома стільцями: не підпише угоду про асоціацію і не вступить до Митного союзу. Якраз тоді економічні наслідки можуть бути «особливо гіркими». Коен закликав Білий дім на найвищому рівні підтвердити свої гарантії незалежності України, надані у 1994 році, включно зі захистом від економічного тиску. На його думку, «на жаль, Адміністрація не розглядає майбутнього України з належною серйозністю». Коен вважає, що Україну відвідують американські урядовці «нижчого рівня, ніж необхідно», а американська влада, на його думку, не бажає координувати політику щодо України з Євросоюзом, щоб пов’язати допомогу МВФ з європейською інтеграцією.

Матеріал підготували Мар’яна Драч і Heather Maher

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG