Доступність посилання

ТОП новини

ЄС вирішив приєднатися до Японії проти України в консультаціях у СОТ через мита на авта


Світова організація торгівлі поширила сьогодні повідомлення делегації Європейського союзу в СОТ, у якому ЄС висловив позавчора бажання приєднатися до консультацій Японії з Україною навколо українських захисних заходів на імпорт деяких категорій легкових автомобілів.

Як мовиться в повідомленні, причиною є значний торговельний інтерес Євросоюзу в цьому питанні – з більш як ста мільярдів євро, на які ЄС експортував легкових авт минулого року, понад мільярд припадає на їхній експорт до України.

Японія подала до СОТ заявку на консультації з урядом України щодо додаткових мит на імпорт автомобілів, які Київ запровадив у квітні, наприкінці минулого місяця. За повідомленнями, Японія вважає, що запровадження цього спеціального мита не відповідає засадам Генеральної угоди про тарифи і торгівлю і угоді про захисні заходи СОТ. У Токіо також вважають, що Київ не мав достатніх підстав, щоби впроваджувати ці обмеження, а також порушив процедурні вимоги до їхнього впровадження.

Згадані мита на імпорт нових легкових автомобілів викликали протести й низки інших країн-членів СОТ, так само, як і деякі інші дії України в галузі зовнішньої торгівлі. Раніше також повідомляли, що до дій проти України в СОТ через мита на авта може вдатися й Південна Корея.
XS
SM
MD
LG