Доступність посилання

ТОП новини

Тюремники не захотіли, щоб опозиція заразилася від Тимошенко


Харків – Лікарі та пенітенціарії бажають зберегти здоров’я Тимошенко – так прокоментував відмову в допуску до колишнього прем’єра голови фракції «Батьківщина» Арсенія Яценюка та подружжя Луценків начальник Качанівської колонії Ігор Колпащиков. Представникам української опозиції, які приїхали зранку до харківської лікарні «Укрзалізниці», повідомили, що у колишнього прем’єр-міністра Юлії Тимошенко застуда, а тому їй не бажано приймати гостей. Водночас дочка Тимошенко Євгенія, яка була з мамою у четвер, запевняє, що у колишнього прем’єра немає застуди. За словами Арсенія Яценюка, «зрив зустрічі з Тимошенко – це зрив саміту в Вільнюсі».

«Юлю, Луценка не пускають!» – голосять під вікнами Юлії Тимошенко її прихильники. Вони обурені звісткою від начальника Качанівської колонії Ігоря Колпащикова. «У Тимошенко немає того здоров’я, яке, на наш погляд, дозволило б їй проводити побачення», – каже він.

За словами Ігоря Колпащикова, заборона зустрічі з Яценюком та подружжям Луценків продиктована лише гуманними міркуваннями: не нашкодити здоров’ю Тимошенко, яке погіршилося через застуду. Хоча, як визнає начальник колонії, думки самої Тимошенко про скасування зустрічі з цієї причини не питали.

«У Тимошенко запалення носоглотки й погане самопочуття. Як медики, ми боїмося передусім реінфекції. Тому що нашарування ще однієї хвороби може значно погіршити її основну хворобу. На сьогоднішній день за основним діагнозом її стан стабільний», – розповіла на прохання начальника колонії виконувач обов’язків головного лікаря шпиталю «Укрзалізниці» Ольга Обухова.

Згодом до журналістів вийшла і лікар Ірина Фурса, яка є куратором лікування Тимошенко. За її словами, отоларинголог поставив опозиціонерці діагноз «залишкове явище перенесеної інфекції верхніх дихальних шляхів».

Луценко вважає, що Янукович згорнув євроінтеграцію

В опозиції кажуть, що історія із застудою – вигадка влади. Дочка Тимошенко Євгенія у телефонній розмові підтвердила політикам, які прибули у Харків, що у її матері в четвер не було ознак гострого респіраторного захворювання. З Юлією Тимошенко Євгенія пробула цілий день 14 листопада – аж до двадцятої вечора. На думку Євгенії Тимошенко, скасування побачення її матері з Арсенієм Яценюком, Іриною та Юрієм Луценками – це навмисне обмеження прав колишнього прем’єра.

Після понад двогодинних спроб переконати тюремників змінити рішення, соратники Тимошенко залишили лікарню. Їхні коментарі зводяться до того, що таким чином Янукович дає зрозуміти: асоціації з Євросоюзом не буде і до Німеччини на лікування відпускати Тимошенко президент не збирається.

«Сьогоднішній зрив нашої зустрічі з Тимошенко означає зрив саміту у Вільнюсі. Це відповідь Януковича на те, чи хоче він підписувати угоду», – вважає Арсеній Яценюк.

«У переддень історично важливого шансу підписання угоди про асоціацію України з ЄС ми з Арсенієм Яценюком мали необхідність узгодити з Юлією Тимошенко ключові дії опозиції по захисту цього шансу, адже стало зрозуміло, що влада згорнула всю євроінтеграцію і під шантажем, а також під кнутом і пряником вирішила зупинити шанс повернення України до Європи», – заявив Юрій Луценко.

Арсеній Яценюк, Юрій та Ірина Луценки й іще один соратник Тимошенко Арсен Аваков написали колективну заяву до міліції за фактом зриву діяльності народних депутатів, яким відмовили у зустрічі з Тимошенко. Натомість начальник Качанівської колонії Ігор Колпащиков наголосив, що він при ухваленні рішення діяв згідно зі внутрішніми відомчими актами пенітенціарної служби України, за якими доступ на спеціальний об’єкт можливий лише за спеціальним рішенням. Коли Юлії Тимошенко стане краще, гостям дозволять прийти до її палати, запевнив начальник колонії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG