Доступність посилання

ТОП новини

Китайська влада вирішила пом’якшити правило про одну дитину у родині


Компартія Китаю, яка є у країні фактичною владною силою, вирішила пом’якшити вимоги політики планування родини, відомої як «одна родина – одна дитина», що діє у країні з 1970-х років. Віднині родинам, які живуть у місті, дозволять мати двох дітей, якщо хоча б один із батьків – матір або батько – був єдиною дитиною у сім’ї; досі цей виняток стосувався тільки родин, де єдиною дитиною були обидва батьки.

У документі, ухваленому на черговому пленумі партії, що завершився у вівторок, і про зміст якого повідомили лише у п’ятницю, тим не менше, наголошується на збереженні прихильності держави до політики планування родини.

Принцип «одна родина – одна дитина» у Китаї запровадили з метою стримування стрімкого демографічного приросту. Це стосувалося переважно жителів міст: селянам дозволяли мати ще одну дитину, якщо першою народжувалася дівчинка. Принцип також не стосувався національних меншин і, таким чином, охоплював, за оцінками, понад третину населення Китаю.

В останні роки цей принцип критикують з огляду на те, що на молодших членів китайських родин лягає завелике фінансове навантаження при утриманні батьків, коли ті досягають пенсійного віку. Окрім того, фахівці не виключають у майбутньому демографічної кризи, оскільки кількість чоловіків у країні вже суттєво переважає кількість жінок.
XS
SM
MD
LG