Доступність посилання

ТОП новини

Янукович нагадує парашутиста, який занадто ризикує (огляд преси)


Київ – Президент України Віктор Янукович нагадує журналістам «Українського тижня» людину, яка вистрибнула з парашутом із літака і довго не смикає за шворку, насолоджуючись викидами адреналіну. Ціла країна чекає, коли парашут розкриється й куди приземлиться керівник держави. Ніхто нічого не знає, всі тільки й будують здогади. На думку тижневика, українська влада так прагне показати, що вона крута та ще крутіша й ніхто її не нагне, що стає очевидно: це стурбоване іміджмейкерство свідчить про слабкість та агресивну закомплексованість незалежно від того, куди вона поверне – на Схід чи на Захід. Після всього шоу з угодою чинний президент видаватиметься слабким для всіх. Парашут може й не розкритися, зауважує видання.

До прожектерства українського чиновництва давно вже всі звикли, констатує тижневик «Коментарі». Фактично жодна гучно заявлена стратегія або довгострокова програма не була доведена до логічного кінця. Їхні провали зазвичай пояснюються браком бюджетних коштів, при цьому особливо спритні навіть під прикриттям беззаперечних прожектів примудряються «освоїти кошти» в особливо великих розмірах. А якщо все-таки вдається здійснити справді добру справу, то її вартість збільшується в рази, і різниця йде в чиїсь приватні кишені. Однак, як наголошує тижневик, не менш витратною для бюджету є усталена практика створювати дорогі одноразові проекти.

«Коментарі» розповідають про дев’ять найпоказовіших прикладів великих інвестицій за рахунок українських платників податків, викинутих фактично на вітер. Це, зокрема, понад 993 мільйони гривень, витрачених без особливої на те потреби на оснащення виборчих дільниць системою відеоспостереження. Будівництво стадіону «Арена Львів», який вигідніше знести, аніж добудовувати та утримувати. Вертолітний майданчика під Каневом, спорудження якого обійшлося в майже 100 мільйонів гривень і який так і не запрацював. Про інші масштабні марнотратні будівництва йдеться в статті «Країна одноразових проектів, або Мільярди в пісок».

Реформування швидкої допомоги – це класична рейдерська схема, стверджує «Дзеркало тижня». Згідно з нею створюються паралельні структури, куди переводяться всі активи: земля, рухоме та нерухоме майно. Під час передачі й відбувається розкрадання. Видання пише, що реформа медицини ламає існуючу систему і створює нову, внаслідок чого нові юридичні особи отримують усе майно – від земель і будівель до автомобілів та медобладнання. За підрахунками експертів газети, 25-35% майна зникне з поля зору – його спишуть, переоформлять і т.д. Більше про реформи в медицині розповідається в публікації «Прудка медична допомога».

Українські правоохоронці виявляють у рази більше лікарських фальсифікатів, ніж всього три роки тому. Роботи у них непочатий край, стверджує тижневик «Кореспондент», адже до 10% українського ринку медпрепаратів – підробки. Стаття називається «Сурогат форте».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG